Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači."— Transkript prezentace:

1 D ě jiny islámských zemí

2 Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači islámu) nejprve pronásledováni, proto Muhammad odchází z Mekky do Medíny – počátek islámského letopočtu

3 Z Mekky do Medíny Zelený Dóm, Mohamedova hrobka

4 Korán „bible“ islámu Pět hlavních povinností muslima – uctívat jediného boha, 5x denně se k němu modlit, alespoň jednou za život vykonat pouť do Mekky, atd.

5 Džihád Muhammad sjednotil jednotlivé kmeny Arabského poloostrova pod novým náboženstvím Jeho následovníci chalífové (voleni) Brzy rozšiřování islámu mimo Arabský poloostrov – válka ve jménu šíření víry = džihád

6 Dnešní džihádisté.

7 Šaría Islámské náboženské právo Není zákon, jen návod k chování Přesto ho v některých státech kontroluje náboženská policie V dnešním světě řada sporných bodů – např. vybízí k domácímu násilí (nevěrná žena může být ukamenována…)

8

9 Vliv islámu na Evropu Vliv náboženský i kulturní Arabové přinesli do Evropy čínský vynález papíru, rýži nebo meruněk Řada poznatků z medicíny, astronomie nebo fyziky Nejznámější lékař Avicena

10 Architektura

11 Skalní dóm v Jeruzalémě

12 Mešita v Abú Dhabí

13 Arabské lázně v Andalusii

14 Arabské písmo v portálu mešity


Stáhnout ppt "D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači."

Podobné prezentace


Reklamy Google