Internet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
PC SÍTĚ I.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Informatika Internet.
Počítačové sítě.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-17.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Internet struktura, fungování a přehled využití
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
Základy informatiky část 6
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
INTERNET.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Inf Elektronická komunikace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola Kynšperk nad Ohří,
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet

Struktura Servery Klienti Datové spoje Směrovače Internet je síť počítačů propojených mnoha datovými spoji po celém světě. Jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů. Nemá žádné centrum, nefunkčnost jeho části ho jako celek nevyřadí Přenos informací mezi počítači, které jsou určeny svými jednoznačnými adresami, se děje PAKETOVÝM PRINCIPEM

PAKETOVÝ PRINCIP PŘENOSU DAT Spočívá v tom, že každá informace, která se má přes Internet přenést je rozdělena do malých kousků – paketů a poslána z jednoho počítače na druhý PAKET obsahuje: -hlavičku – v ní je uvedeno , které počítače spolu komunikují -vlastní data -v síti jsou zapojeny směrovače ( routery ), které pakety přebírají, čtou jejich adresy a posílají nesprávným směrem

Adresy počítačů -Důležitou složkou Internetu je jeho vlastní síťový operační protokol ( soubor pravidel označených TCP/IP – zajišťuje fyzický přenos paketů mezi počítači. IP-nejzákladnější protokol , neobsahuje potvrzování (počítač neví, jestli data, které vyslal, přijal vzdálený počítač). Zabezpečuje správné doručování dat k jednotlivým počítačům v síti. -TCP – Transmission Control Protocol -je potvrzený, TCP vytváří tzv. virtuální spojení. Toto spojení trvá po dobu než aplikace spojení ukončí

IP adresa Každý počítač, který pomocí tohoto protokolu komunikuje , musí mít svoji jednoznačnou IP adresu. Umožňuje jednoznačné určení zařízení , které přes Internet komunikuje. V současnosti se přechází z IP adresy verze 4 na verzi 6. Ve verzi 4 – IP adresa se skládá ze 4 osmibitových čísel ( je tedy dlouhá 32 bitů ) Nejčastěji se zapisuje v desítkové soustavě , kdy jednotlivé byty jsou odděleny tečkou.

DNS servery, URL IP adresy se těžko pamatují, proto se dnes používá jmenný princip adres URL. Ta se skládá z jednotlivých doménových názvů ( např. www.seznam.cz ). K překladu jmenných názvů na IP adresy slouží DNS servery. Adresa URL – adresa webu se skládá z domén oddělených tečkami. Domény prvního,druhého,třetího řádu

E-mail Založený na protokolu SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Nevýhody: e-mailové zprávy všeobecně nejsou šifrované e-mailové zprávy musí projít cizími počítači v síti předtím, než dosáhnou cílový počítač, což znamená, že je relativně jednoduché je cestou zachytit a přečíst si cizí zprávu; většina poskytovatelů internetového připojení ukládá na své servery kopie vašich e-mailových zpráv předtím, než je doručí. Tyto zálohy můžou zůstat na serveru až několik měsíců, a to i v případě, že si je ve své schránce vymažete.

Konec