Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

ŘASY V LESÍCH.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Invaze králíka divokého v Austrálii
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
PLANKTON.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Kontaminace (znečištění) vody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_599.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Oceánobiologie III. Moře a člověk. Co všechno člověk dokáže !  Technické zásahy do pobřeží a v šelfu  Znečištění –Eutrofizace –Ropa a ropné uhlovodíky.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Biologie 1.E
Vymírání a přežívání druhů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Abiotické faktory prostředí
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
Sinice a jejich vliv na člověka
Hydrosféra oceánská voda
Nižší rostliny Řasy.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Ekosystémy přírodní a umělé
Antropogenní vlivy – human impacts
Evropa: vodstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.40 Mgr. Kosík Lukáš
Sinice jsou Sinice jsou velice jednoduché prokaryotické organismy - s jistým zjednodušením je možno říci, že se jedná o gramnegativní bakterie s chlorofylem.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Evropa vodstvo.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
VY_52_INOVACE_03/2/26_ZEMĚPIS
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
Ekosystémy.
BAKTERIE.
RYBNÍK JAKO CELEK.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Evropa VODSTVO.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Hydrosféra základní složka života
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
SINICE fotosyntetizující bakterie
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová

Eutrofizace Obohacování vod o živiny – DUSÍK a FOSFOR 50. léta 20. století Přirozená výplach z půdy, rozklad mrtvých organismů Nepřirozená lidská činnost (hnojiva, prací a čistící prostředky, prům. odpadní vody, zvýšená produkce komunálních odp. vod)

Schéma eutrofizace

Důsledky Vodní květ - rychlejší vývoj řas a sinic Posmrtně uvolňují toxiny Snížená samočisticí schopnost vod Problémy s úpravou vody Zmenšená možnost využívání vody k zásobování a rekreaci

Sinice na Zemi již 3,5 miliardy let jednobuněčné či vláknité org. modrozeleně zbarvené velikost 1-10 μm přes 2000 druhů v sladkých i slaných vodách Přemnožení → vodní květ

Metabolismus sinic Primární metabolismus Sekundární metabolismus Fotosyntéza - produkce O2 Sekundární metabolismus vitamíny, peptidy, hormony, enzymy, polysacharidy, antibiotika, jedy - CYANOTOXINY

Vliv na člověka Alergie – vyrážky Zánět spojivek Bronchitida Střevní a žaludeční potíže Bolesti hlavy Jaterní problémy Otrava dobytka pijícího znečištěnou vodu

Srovnání kontrolního a sinicemi (cyanotoxiny) ovlivněného embrya drápatky vodní (Xenopus laevis)

Eutrofizace ve světě Celosvětový problém Eutrofizovány téměř všechny evropské řeky – Seina, Dunaj, Labe, Tajo Balaton Viktoriino jezero – vyhynulo v posledních desetiletích na 300 druhů ryb I v mořích a oceánech – Finský záliv v Baltském moři, kanál La Manche Karibik a Austrálie – poškozovány korálové atoly

Děkuji Vám za pozornost 