Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRINCIP SOUČASNÉHO NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN
Advertisements

Jak se tvoří názvy kyselin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: květen 2013
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Názvosloví halogenidů
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. NÁZVOSLOVÍ.
KYSELINY.
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Kyseliny.
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 53.
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemické názvosloví halogenidy.
Názvosloví oxidů.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_240 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
OXIDY.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN II
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
Názvosloví kyselin a hydroxidů
Názvosloví anorganických sloučenin I.
Názvosloví anorganických sloučenin
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 2
2. Název ze vzorce. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kyseliny – názvosloví H 3 PO 4 HCl HNO 3 H 2 SO 4 H 2 CO 3 H2SH2S sírová.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
1. Vzorec z názvu. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_19_FIKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
Názvosloví anorganické chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 18.04.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Obecná chemie Téma: Názvosloví - kyslíkaté kyseliny Metodický list/anotace: Prezentace slouží k úvodu a procvičení tématu „názvosloví kyslíkatých kyselin“, popřípadě k zopakování. Cvičení mohou být využita k dílčímu zkoušení. Důraz kladen na křížové pravidlo, krácení a finální úprava vzorců. Animace tvorby vzorců a názvů anorganických sloučenin slouží k názornějšímu pochopení mechanizmu jejich tvorby.

Chemické názvosloví Kyslíkaté Kyseliny Poklepem na příslušnou položku přejde prezentace na příslušnou stránku. Poklepem na šipku, vpravo nahoře, se vrací na str. – přehled

KYSLÍKATÉ KYSELINY Oxidační číslo Oxidační číslo atomu je rovno násobku elementárního náboje, který by atom získal úplnou polarizací všech svých vazeb – přiřazení vazebných elektronových párů elektronegativnějšímu atomu. Oxidační číslo se značí se římskými číslicemi. u záporných oxidačních čísel se udává znaménko „-“ u kladných oxidačních čísel se znaménko „+“ neudává hodnoty: I až VIII -I až -IV nabývá i hodnoty O Volné atomy a atomy v molekulách prvků mají ox. č. = O!!! Píše se vpravo nahoru ke značce prvku.

Koncovka -ý je v názvu kyseliny nahrazena koncovkou -á Kyslíkaté kyseliny Oxidační číslo Koncovka -ý je v názvu kyseliny nahrazena koncovkou -á Koncovky kladných oxidačních čísel. I - ná II - natá III - itá IV - ičitá V - ečná, - ičná VI - ová VII - istá VIII - ičelá Součet oxidačních čísel všech atomů v molekule je roven nule !!!

Kyslíkaté kyseliny Kyslíkaté kyseliny jsou tříprvkové sloučeniny kyslík má oxidační číslo vždy –II vodík má oxidační číslo vždy –I název kyselina kyselina Název podstatné jméno + přídavné jméno název prvku + koncovka kladného oxidačního čísla

H S O 2 4 +8 +7 -8 I VI -II Kyslíkaté kyseliny kyselina sírová ová VYTVÁŘENÍ vzorce z názvu kyselina sírová ová 1. pořadí prvků ve vzorci – H A O 2. oxidační číslo vodíku, kyslíku 3. koncovka přídavného jména I VI -II 4. oxidační číslo prvku H S O 5. počet „+“, počet „-“ 6. vyrovnání nábojů Změníme počet vodíku +1 lichý počet (nelze dělit 2) 2 4 +8 +7 -8

H Cl O 3 +6 -6 I V -II Kyslíkaté kyseliny kyselina chlorečná ečná VYTVÁŘENÍ vzorce z názvu kyselina chlorečná ečná I V -II H Cl O 3 +6 -6

H N O 3 +6 -6 I V -II Kyslíkaté kyseliny kyselina dus ičná VYTVÁŘENÍ názvu ze vzorce I V -II H N O 3 +6 -6 1. kyselina + „slovní základ prvku“ kyselina dus ičná 2. oxidační číslo vodíku, kyslíku 3. počet „+“ = počet „-“ 4. oxidační číslo centrálního atomu 5. koncovku přídavného jména

H C O 2 3 +6 -6 I IV -II Kyslíkaté kyseliny kyselina uhl ičitá VYTVÁŘENÍ názvu ze vzorce I IV -II H C O 2 3 +6 -6 kyselina uhl ičitá

KYSLÍKATÉ KYSELINY – tabulka Oxidační číslo koncovka Obecný vzorec příklad I -ná HI(AO)-I HClO II -natá HI2(AO2)-II H2NO2 III -itá HI(AO2)-I3 HClO2 IV -ičitá HI2(AO3)-II H2CO3 V -ečná -ičná HI(AO3)-I HClO3 HNO3 VI -ová HI2(AO4)-II H2SO4 VII -istá HI(AO4)-I HClO4 VIII -ičelá HI2(AO5)-II

Kyslíkaté kyseliny Předpona „meta“ je pro kyseliny s menším počtem H nebo i pro kyseliny s blíže neurčeným počtem molekul – např. (H2SiO3)x = kyselina metakřemičitá Předpona „ortho“ je pro kyseliny s vyšším počtem H. Předpona „hydrogen“(+ číslovka – vyjadřuje počet H). HPO3 kyselina hydrogenfosforečná (kyselina metafosforečná) H3PO4 kyselina trihydrogenfosforečná (kyselina orthofosforečná) H2SiO3 kyselina dihydrogenkřemičitá (kyselina metakřemičitá) H4SiO4 kyselina tetrahydrogenkřemičitá (kyselina orthokřemičitá)

KYSLÍKATÉ KYSELINY tvorba vzorce z názvu - cvičení kyselina cíničitá H2SnO3 HClO4 kyselina chloristá kyselina chlorná HClO kyselina bromitá HBrO2 kyselina titaničitá H2TiO3 kyselina jodičná HIO3 kyselina chloritá HClO2

KYSLÍKATÉ KYSELINY tvorba vzorce z názvu - cvičení kyselina telurová H2TeO4 HNbO3 kyselina niobičná kyselina seleničitá H2SeO3 kyselina trihydrogenboritá H3BO3 kyselina chlorečná HClO3 kys. tetrahydrogenkřemičitá H4SiO4 kyselina trihydrogenjodistá H3IO5

KYSLÍKATÉ KYSELINY tvorba názvu ze vzorce - cvičení HBrO3 kyselina bromičná HNO3 kyselina dusičná H2SiO3 kyselina křemičitá HMnO4 kyselina manganistá HNO2 kyselina dusitá H3AsO4 kys. trihydrogenarseničná H2CrO4 kyselina chromová

KYSLÍKATÉ KYSELINY tvorba názvu ze vzorce -cvičení HTcO4 kyselina technecistá H2WO4 kyselina wolframová H2SeO4 kyselina selenová H5IO6 kyselina jodistá H2TeO3 kyselina teluričitá H2MoO4 kyselina molybdenová HAsO2 kyselina arsenitá

Literatura Dušek B.; Flemr V. Chemie pro gymnázia I. (Obecná a anorganická), SPN 2007, ISBN:80-7235-369-1 Vacík J. a kolektiv Přehled středoškolské chemie, SPN 1995, ISBN: 80-85937-08-5 Kotlík B., Růžičková K. Chemie I. v kostce pro střední školy, Fragment 2002, ISBN: 80-7200-337-2 Blažek, J., Melichar, M. Přehled chemického názvosloví. Praha: SPN, 1986