Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ"— Transkript prezentace:

1

2 OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ

3 Oxidační číslo Oxidační číslo prvku je elektrický náboj, který by byl přítomen na atomu, kdybychom elektrony v každé vazbě vycházející z tohoto atomu přidělili elektronegativnějšímu atomu. Abychom mohli pojmenovat sloučeniny, potřebujeme nejprve určit oxidační čísla prvků ve sloučenině.

4 Elektronegativita K určení oxidačních čísel ve sloučenině potřebujeme znát hodnoty elektronegativity prvků. Elektronegativita je síla, kterou se jednotlivé prvky snaží přitáhnout vazebný elektronový pár. Obr.1

5 Oxidační číslo Oxidační číslo může nabývat hodnoty:
Kladné Záporné Rovno nule Značí se římskou číslicí. Vpravo nahoře u chemické značky prvku. Např.: CaII, O-II, Cl-I Znaménko mínus se píše před číslici, znaménko plus nepíšeme.

6 Pravidla Součet oxidačních čísel atomů prvků vyjadřujících vzorec sloučeniny je roven nule. Součet oxidačních čísel v iontu je číselně roven náboji iontu. Atomy vodíku ve sloučeninách s nekovy mají oxidační číslo I (HI). Atomy kyslíku ve většině sloučeninách mají oxidační číslo -II (O-II). Nesloučené a sloučené atomy téhož prvku mají oxidační čísla rovna nule (Zn0)

7 Pravidla Z oxidačních čísel vychází české názvosloví anorganických sloučenin. Uvádí se v názvu koncovkou přídavného jména.

8 Přípony pro jednotlivá oxidační čísla
Oxidační číslo koncovka I. II. natý III. itý IV. ičitý V. - ičný/ - ečný VI. ový VII. istý VIII. ičelý

9 Pozor ! Pozor na rozdíly v koncovkách -itý a -ičitý.
Užití koncovek -ičný a -ečný závisí na jazykové podobě názvu prvku a časem se pro jednotlivé prvky vžije. České chemické názvosloví patří k nejdokonalejším na světě. Zasloužil se o ně český chemik Emil Votoček.

10 Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 20. 1. 2013]
Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1 Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů a sady klipart.


Stáhnout ppt "OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google