Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová
Chemická stavba tuků tuky jsou estery vyšších mastných karboxylových kyselin a vícesytného alkoholu karboxylové kyseliny glycerol tuk voda + +
Estery Vznikají reakcí alkoholu a kyseliny Při reakci se uvolňuje ester a voda R1-COOH + R2OH H2O + R1COOR2 karboxylová kyselina alkohol ester
Glycerol trojsytný alkohol
Vyšší mastné kyseliny kyselina palmitová CH3(CH2)14COOH kyselina stearová CH3(CH2)16COOH kyselina olejová CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH kyselina linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Velmi důležitá pro člověka Lidské tělo ji nedokáže samo vytvořit
Zastoupení mastných kyselin v tucích sádlo slunečnicový olej 1. k. linolová 2. k. olejová 3. k. palmitová 4. k. stearová 5. ostatní kyseliny
Zastoupení mastných kyselin v tucích olivový olej máslo 1. k. linolová 2. k. olejová 3. k. palmitová 4. k. stearová 5. ostatní kyseliny
DÚ: Podle zastoupení mastných kyselin v tucích urči, který z tuků je nejzdravější, nejméně zatěžuje lidský organismus? Který tuk je naopak nejškodlivější?