Environmentální vzdělávání 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODPADY.
Advertisements

TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Monitorování výuky odborných předmětů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Recyklace odpadu v ČR.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Registrační číslo projektu:
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Životní prostředí a domácnost
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
DEN ZEMĚ TEST.
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
Nebezpečný odpad. Mezi nebezpečný odpad patří: Syntetické barvy, laky Syntetická ředidla Mořidla Elektrické baterie Autobaterie Oleje, tuky minerální.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Hartošová Krista NÁZEV:VY_32_INOVACE_015:Přírodověda 5.ročník TEMA: výroba plastů ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05- 12
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VELKOOBJEMOVÝ A NEBEZBEČNÝ ODPAD
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Třídění odpadů,recyklace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Transkript prezentace:

Environmentální vzdělávání 2014 oDpADY

ODPADY ODPAD = movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit. Přesná právní definice: zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů, kde jsou uvedeny i příslušné definice a povinnosti týkající se odpadů v České republice. Jeden z globálních problémů moderní společnosti.

KLASIFIKACE ODPADŮ Z hlediska nebezpečnosti: Nebezpečný odpad Ostatní odpad Podle skupenství: TUHÉ ODPADY Nejproblematičtější jsou odpady z průmyslových podniků a odpady z domácností  mají velmi různorodé složení a obsahují i významné podíly nebezpečných látek.

Nejčastějším zneškodňováním tuhých odpadů ve vyspělých i rozvojových zemích je jejich ukládaní na skládkách, v menší míře se některé typy pevných odpadů spalují ve spalovnách. KOMUNÁLNÍ ODPAD: Komunálním odpadem je veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob a který je uveden jako komunální odpad v prováděcím právním předpisu s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání. !!! LZE TŘÍDIT !!!

Směsný komunální odpad: Tuhý komunální odpad: Je komunální odpad, který si jako celek a nebo jako jeho jednotlivé části za normálních atmosférických podmínek uchovává svůj tvar a objem. Směsný komunální odpad: Je odpad, který zůstává po oddělení využitelných složek a nebezpečných složek z komunálních odpadů. Někdy také je nazýván „zbytkovým“ odpadem. Biologicky rozložitelný komunální odpad: Je složka komunálního odpadu, která je schopna aerobního nebo anaerobního rozkladu (např. papír, potraviny, odpad ze zeleně, textil…).

ŽIVNOSTENSKÝ ODPAD (firemní odpad): Živnostenským odpadem se rozumí odpad podobný domovnímu odpadu, vznikající při nevýrobní činnosti právnických nebo fyzických osob oprávněných k podnikání (v úřadech, kancelářích apod.). Vzhledem k tomu, že v mnoha případech se jedná o drobné podnikatelské subjekty a tedy i o malá množství tohoto odpadu, mají tito původci ze zákona možnost využít systému zavedeného obcí pro nakládání s komunálním odpadem.

Na systém zavedený obcí se mohou napojit na základě písemné smlouvy s obcí a za úplatu. Tzn., že mohou v dohodě s obcí tento odpad odkládat způsobem a na místech k tomu obcí určených. Právnická osoba produkující živnostenský odpad je povinna tento třídit podle jednotlivých druhů a kategorií, daných vyhláškou č. 381/2001 Sb., kterou se vyhlašuje tzv. katalog odpadů. Od třídění původce může upustit pouze se souhlasem místně příslušného orgánu státní správy (Odboru životního prostředí).

Předat vytříděné odpady smí firma pouze osobě, která má k převzetí oprávnění (dopravce odpovídá pouze za dopravu, nikoliv za to, jak bude s odpady naloženo). Každý původce živnostenského odpadu je povinen vést průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi a to opět podle jednotlivých druhů a kategorií a za každou provozní jednotku zvlášť. Konkrétní povinnosti jsou stanoveny v §21 vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.

TUHÝ ODPAD Z KOMUNÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ: Odpad z komunálních zařízení svým složením a rozměry analogický TDO (odpady ze správních a obchodních zařízení a škol, odpady z hotelů a restaurací, odpady z řemeslných dílen a služeb, odpady z nemocnic a jiných zařízení). OBJEMOVÝ ODPAD: zahrnuje nábytek a nepotřebné nebo nefungující spotřebiče a součásti z domácností a různých sociálních, kulturních a správních zařízení, např. z kanceláří a obchodů (nábytek, koberce, matrace, radiopřijímače a TV přijímače, chladničky, pračky, osvětlovací tělesa, radiátory).

TUHÝ ODPAD Z VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ: Parky, kulturních a sportovních zařízení (smetí z vozovek a ulic, z parkovišť, náměstí, odpadky z odpadkových košů, zbytky rostlin z parků a sadů, led a sníh). Tento odpad nemá význam z hlediska energetického využití. TUHÝ ODPAD Z REKREAČNÍCH STŘEDISEK: Odpady z kempingů, chatových oblastí, stanovacích ploch a lázeňských zařízení.

TUHÝ PRŮMYSLOVÝ ODPAD: Převládající složky tohoto odpadu mají charakter specifické výroby a hlavního výrobního programu, avšak nelze je již obvykle hospodárně zpracovávat (kovy, plasty). TUHÝ ODPAD ZE ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ: Odpady ze zemědělské velkovýroby, které mohou být běžným způsobem vráceny půdě a vyžadují zpracování nebo úpravu předem. Z hlediska energetického využití má význam zejména systém výroby bioplynu a spalování dřevních odpadů.

KAPALNÉ ODPADY Vznikají při průmyslové i zemědělské výrobě (např. výroba papíru, výroba chemických sloučenin, velkochovy hospodářských zvířat). Největší podíl mezi kapalnými odpady představují splaškové vody z kanalizací měst a obcí, úniky ze septiků apod. Kapalný odpad je problematický svým objemem. Tekuté odpady se zneškodňují v čističkách odpadových vod, které zabezpečují přiměřené vyčištění vody a její navrácení do přírody. Ne všechen tekutý odpad skončí v čističce  havarijní a ilegální úniky do řek a potoků, případně i do podzemních vod.

PLYNNÉ ODPADY Odpady, které unikají do ovzduší a díky dešťům kontaminují hydrosféru a pedosféru. Vznikají nejvíce spalovaním fosilních paliv, spalovaní odpadů a při různých výrobních postupech v průmyslu, dopravě a zemědělství. Neustálým znečisťováním atmosféry se vytvářejí podmínky pro vznik kyselých dešťů, procesy vzniku skleníkového efektu a rozpadu ozónové vrstvy. 

NEBEZPEČNÝ ODPAD Druh odpadu, který se vyznačuje negativním vlivem na životní prostředí a zdraví lidí nebo zvířat, nebo při manipulaci s ním hrozí nějaké další nebezpečí. Nelze s ním nakládat jako s ostatním odpadem. Nelze ho ukládat na otevřených skládkách, ani spalovat v běžných spalovnách. Likviduje se buď ve speciálních spalovnách nebezpečných odpadů, nebo se dále recykluje ve specializovaných firmách.

VLASTNOSTI NEBEZPEČNÉHO ODPADU H1 Výbušnost. H2 Oxidační schopnost. H3 Hořlavost (dělí se na vysokou a pouze hořlavost). H4 Dráždivost.  H5 Škodlivost zdraví (lehčí a ne trvalé poškození zdraví). H6 Toxicita (vedou k chronickému poškození zdraví). H7 Karcinogenita (zvyšují četnost rakoviny).  H8 Žíravost (vyvolávají poškození kůže i sliznic). H9 Infekčnost (způsobují různá onemocnění). H10 Teratogenita (toxicita pro reprodukci). H11 Mutagenita (zvyšují četnost dědičných onemocnění).

Příklady nebezpečných odpadů Zbytky umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů a mořidel. Repelenty. Zbytky čisticích prostředků z domácnosti. Zbytky syntetických barev, laků, odmašťovadel, ředidel, olejů, motorových, izolačních lepidel, nemrznoucích směsí. Všechny druhy elektrických baterií (monočlánky, autobaterie, baterie z notebooků, mobilů…). Staré a nepoužité léky, odpady z nemocnic (jehly, inkontinenční pomůcky…). Zářivky, úsporné žárovky, rtuťové teploměry, tonery.

Příklady nebezpečných odpadů Obrazovky monitorů, televizí, chladničky (ve své podstatě veškerá elektronika, mobily. PVC (instalatérské trubky, linoleum, některé dětské hračky, lékařské nástroje, apod). Autovraky Odpady z průmyslové a chemické výroby. Kaly chemické výroby a z čistíren odpadních vod.

Místa odkládání nebezpečného odpadu ve stabilních sběrnách (každá sběrna má samostatně určený rozsah odebíraného odpadu podle vlastních možností). v lékárnách do vyhrazených nádob (nepoužitelná cytostatika, léky a rtuťové teploměry, jehly a stříkačky) na zvláštních místech (obecních úřadech či základních anebo středních školách) probíhá sběr baterií

TŘÍDĚNÍ ODPADU Šetří přírodní zdroje surovin a energie. Význam třídění odpadu Šetří přírodní zdroje surovin a energie. Umožňuje opětovné využití odpadů, tzv. recyklaci. Zmenšuje celkový objem odpadů na skládkách. Třídění odpadu ukládá, v rámci daných možností, zákon o odpadech.

Zásady správného třídění odpadu K třídění nejvíce produkovaných druhů odpadu slouží barevné kontejnery opatřené etiketami s příslušnými piktogramy:

SKLO Zelený nebo bílý kontejner. Pokud jsou k dispozici oba, nutno dále třídit dle barvy. Pokud je kontejner na sklo jen jeden, pak se do něj odkládá sklo bez ohledu na barvu. ANO Zelený: barevné sklo, např. lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů, tabulové sklo z oken a ze dveří. Bílý: sklo čiré, např. sklenice od kečupů, marmelád, zavařenin… NE SEM NEPATŘÍ: keramika, porcelán, autosklo, zrcadla,drátové sklo, zlacená a pokovená skla.

PLASTY Žlutý kontejner. Při třídění nutná mechanická minimalizace objemu (sešlápnutí, zmačkání). V některých městech a obcích se spolu s plastovým odpadem třídí i nápojové kartony. ANO Fólie, sáčky, plastové tašky, PET láhve, obaly od pracích, čisticích a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balicí fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků…  NE SEM NEPATŘÍ: mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek či podlahové krytiny.

PAPÍR Modrý kontejner nebo sběrné suroviny. ANO Časopisy, noviny, sešity, krabice, papírové obaly, cokoliv z lepenky. Lze odkládat také: obálky s fóliovými okénky, papír s kancelářskými sponkami. Bublinkové obálky vhazujeme pouze bez plastového vnitřku!  NE SEM NEPATŘÍ: celé svazky knih (vhazovat pouze bez vazby), uhlový, mastný nebo jakkoliv znečištěný papír a použité pleny.

KOVY:  Výkupny druhotných surovin, akce typu „železná neděle“ nebo je lze odkládat do sběrného dvora.  VELKOOBJEMOVÝ ODPAD:  Sběrný dvůr nebo např. při rekonstrukci domu lze objednat velkoobjemový kontejner. VYSLOUŽILÁ ELEKTROZAŘÍZENÍ A BATERIE:  Staré a nefunkční elektrické spotřebiče podléhají tzv. „zpětnému odběru,“ přímo v prodejnách elektro, (který zajišťují specializované firmy) nebo ve sběrných dvorech.

BIOLOGICKÝ ODPAD:  Některé obce a města v ČR organizují pro své občany jejich oddělený sběr. K tomuto sběru se pak nejčastěji využívají hnědé odvětrávané popelnice, nebo mobilní sběry, případně je možné je odkládat na sběrném dvoře. Bioodpady je také možné jako jediné legálně využít na zahradách v zahradních kompostérech nebo komunitních a obecních kompostárnách.

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST