Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Obecně o operačních systémech
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Identifikátor materiálu: EU
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
T1: Základy práce s počítačem
Namalujte si ikonu Pokud se podíváte na pracovní plochu,uvidíte na ní mnoho malých obrázků(říkáme jim ikony), o kterých víme,že zastupují programy.Zkusíme.
Práce s operačním systémem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy v informatice –II.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
Ovládací panely Uživatelské účty II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Informační a komunikační technologie
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Windows – Tento počítač a složky
OKNa/ práce s oknem ve windows
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Tvoření složek a zástupců
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie Uspořádání dat na disku

Uspořádání dat na disku Jde o uložení informací na disku nějakým přehledným způsobem, tak aby nebyl p PC „chaos“ Soubor = konkrétní nosič informace (1 soubor je např. dopis, tabulka, ale i program..) Každý soubor je pojmenován názvem a příponou

Typy souborů

Adresáře – složky Rozeznáváme 2 typy adresářů: = jedná se o jakési „přihrádky“, ve kterých jsou soubory uspořádány Existuje proto, aby nebyly soubory v PC chaoticky rozházeny po disku Každý adresář (složka) může obsahovat libovolné množství podadresářů Rozeznáváme 2 typy adresářů: Kořenová struktura Stromová struktura = na každém disku se nachází adresář, jenž je nadřazen všem ostatním, tzv. Kořenový adresář – nelze jej konkrétně pojmenovat, označuje se \ - obráceným lomítkem Kořenový adresář je v hierarchii adresářů, podadresářů a souborů na nejvyšší úrovni!!!

Stromová struktura = každý adresář může obsahovat libovolné množství podadresářů a každý podadresář pak libovolné množství dalších podadresářů ! Každý adresář a podadresář může obsahovat i libovolné množství souborů!

Další pojmy… Program Ikona Bootování = pomocí PC můžeme kreslit, psát dopisy, vytvářet tabulky nebo se procházet po internetových stránkách apod.. Abychom toto vše mohli provádět, potřebujeme programový software, který musíme do PC nainstalovat Po instalaci se obvykle objeví jejich Ikony na pracovní ploše nebo v nabídce Start v kategorii Programy. Ikona = je malý obrázek zastupující obvykle určitý objekt v počítači – vzhled obrázku obvykle charakterizuje objekt, který zastupuje Bootování = rozumí se zavádění (start) operačního systému Je to prodleva od stisknutí hlavního zapínacího tlačítka na skříni PC do okamžiku, kdy je možné začít s PC pracovat. Operační systém je téměř vždy zaváděn (bootuje) z pevného disku

Další důležité parametry souboru… Velikost souboru (kolik místa na disku zabírá a jakou má velikost) Datové změny souboru (datum vytvoření, datum poslední změny, datum posledního otevření apod..) Atributy souborů (je to speciální nastavení souboru – nelze ho smazat, je skrytý a je jen pro čtení) Praktické vyzkoušení V dokumentech…. Pravé tlačítko myši a vlastnosti….

Děkuji za pozornost