Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Windows – Tento počítač a složky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Windows – Tento počítač a složky"— Transkript prezentace:

1 Windows – Tento počítač a složky
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Windows – Tento počítač a složky VY_32_INOVACE_32_644 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 32 Anotace Programové vybavení počítačů, operační systém , Windows Klíčová slova Informatika, software, operační systém, OS, Windows, okna , průzkumník, složky Předmět Informační a komunikační technologie Autor, spoluautor Ing. Jiří Soukup Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůcky PC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzdělávání Střední škola, učiliště Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřeby ano Zdroje Vlastní zdroje a seznam - viz poslední strana

2 Windows – Tento počítač, složky
Jak na data uložená v počítači: Při práci s počítačem je potřeba vyhledat potřebná data a také nově vytvořené soubory někam uložit tak, abychom s nimi mohli dále pracovat, tedy je najít. K tomu se používá již zmíněná datová struktura pomocí složek a adresy souboru a Prohlížeč. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Prohlédněte si datovou strukturu vašeho počítače.

3 Windows – správa dat, složky
Procházení obsahem pamětí počítače – PROHLÍŽEČ - XP: Procházení obsahem disku = prohlížení stromové datové struktury 1. Ikona Tento počítač na ploše, nebo Start – Tento počítač 2. Volba Průzkumník – Start - Příslušenství - Průzkumník 3. Souborový (diskový) manažer (Total Commander, …) Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Z hlediska práce jsou prohlížecí programy téměř stejné, jen mají jiné zobrazení složek (menu)! (a různé další přídavné funkce)

4 Windows – správa dat, složky
Procházení obsahem pamětí počítače – PROHLÍŽEČ - Win 7: Stejná práce v inovovaném vizuálním prostředí – nabídka Start Windows XP Windows 7 Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Porovnej stejné (shodné) možnosti práce v různém zobrazení.

5 Windows – správa dat, složky
1. Tento počítač: Program Tento počítač prohlíží počítač, složky v paměti a připojení dalších zařízení. Má dvě pole: levé = nabídka (menu) možné práce (operace) s vybranými objekty z části pravé pravé = obsah vybrané části počítače obsahující objekty v dané paměti či složce Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Prohlédněte si, jak vypadá a jaké má nabídky tento prohlížeč.

6 Windows – správa dat, složky
2. Průzkumník: Program Průzkumník prohlíží počítač, složky v paměti a připojení dalších zařízení. Má dvě pole: levé = datová struktura počítače (strom pamětí a složek) pravé = obsah vybrané části počítače z „levého“ určení polohy čtení Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Prohlédněte si, jak vypadá a jaké má nabídky tento prohlížeč.

7 Windows – správa dat, složky
3. Tento počítač × Průzkumník -> práce se složkami Práce se složkami a soubory v „Tento počítač“ je možná výběrem z nabídky, ale mezi datovou strukturou se musíme přesouvat klikáním přes složky tam, kam požadujeme, pak mnohokrát zpět a opět jinam, a tak podobně. V tom případě doporučuji jako výukově přehlednější použít zobrazení Průzkumníka. Práce ve složce je vždy výběr z nabídky. I v „Tento počítač“ lze vyvolat nabídku práce pomocí pravé myši (viz obrázek). Pak se objeví odpovídající menu, jako je v levém okně, což je nadbytečné. Vzhledem k tomu, že programy jsou shodné, lze se mezi pohledy pouze přepínat kliknutím na „Složky“. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Vyzkoušejte si přepínání pohledu základního integrovaného prohlížeče.

8 Windows – správa dat, složky
Tvorba osobního pracovního prostoru - SLOŽKY: spustíme Průzkumník (diskový manažer) vybereme paměť, například disk C:, nebo přenosný flashdisk apod. v něm zvolíme úložné místo – základní kořen (root), či nějakou existující složku v tomto místě stiskneme pravou myš a zvolíme z nabídky Nový – Složka (1×) (vzpomeňte si na stejný způsob práce při vytvoření textového okna – souboru) zvolíme název naší složky (např. jméno apod. – je to osobní volba) 1. 2.-3. 4. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života 4.-5. 5. ? - ! Pokus se vysledovat logiku tvojí práce s nabídkami prohlížeče.

9 Windows – správa dat, složky
Tvorba osobního pracovního prostoru - SLOŽKY: Spustíme Průzkumník (diskový manažer) a vybereme paměť, například disk C:, nebo přenosný flashdisk apod. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

10 Windows – správa dat, složky
Tvorba osobního pracovního prostoru - SLOŽKY: Ve vybrané paměti zvolíme úložné místo – základní kořen (root), či nějakou existující složku a v tomto místě stiskneme pravou myš a zvolíme z nabídky Nový – Složka (1×) (vzpomeňte si na stejný způsob práce při vytvoření textového okna – souboru) pravá myš Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

11 Windows – správa dat, složky
Tvorba osobního pracovního prostoru - SLOŽKY: Zvolíme název naší složky (např. jméno apod. – je to naše osobní volba) Pokud je název vyznačen (barevně), lze jej přímo měnit – psát. Pokud uděláme chybu, např. dvojklik, uloží se tak složka chybně. Pak lze složku „Přejmenovat“ na správné jméno - viz dále. Napsaný název potvrdíme kliknutím myši mimo ikony, nebo klávesou Enter. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

12 Windows – správa dat, složky
Tvorba osobního pracovního prostoru - SLOŽKY: Hotovo: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

13 Windows – správa dat, složky
Změna názvu - Přejmenování Složky: Platí stále stejný pracovní princip: Volba z nabídky pravá MYŠ Pozor: volba = 1× klik Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

14 Windows – správa dat, složky
Změna názvu - Přejmenování Složky: Stejně jako při vytváření složky (zde z Jiří na JIRKA) Přepsaný název potvrdíme opět kliknutím myši mimo ikony, nebo klávesou Enter Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

15 Windows – správa dat, složky
Tvorba osobního pracovního prostoru - SLOŽKY: Hotovo: Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na základě popisu postupné práce (algoritmus) procvič prakticky na PC.

16 Windows – správa dat, složky
Odstranění Složky: Při odstranění postupujeme stále stejně, tedy pomocí pravé myši: - volba Odstranit (také lze využít klávesy Delete na klávesnici) Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! NEMAŽTE tuto složku, jen se podívejte na nabídku, budeme složku potřebovat pro další práci, k mazání ještě dojde.

17 ? - ! Windows - okna Autotest – otázky a úkoly:
Jak se ukládají informace (data) v počítači? Jaký je rozdíl mezi prohlížečem Průzkumník a Tento počítač? K čemu slouží levé a pravé tlačítko myši? Jak se nazývá základní složka jakékoli paměti? (není podsložkou) Natrénuj procházení datovou strukturou, tvorbu složek a „podsložek“, jejich přejmenování a mazání. Zapiš do „adresního řádku“, úplnou adresu vybraného souboru dle příkladu (grafické schéma): Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Adresa: Napište odpovědi písemně nebo elektronicky a odevzdejte učiteli. ? - !

18 Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály,
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály, Soukup Jiří, Multimediální komponenty a prezentace v aplikacích, skripta UJEP Ústí n. L., 2008 Soukup Jiří a kol, Multimédia ve výuce, skriptum UJEP Ústí n. L.,2004 Emotikony – kliparty programu MS Office: emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na Webové zdroje:


Stáhnout ppt "Windows – Tento počítač a složky"

Podobné prezentace


Reklamy Google