Ekonomický život 7. kapitola KSNC Libor Caha Brno 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Mimoprodukční funkce lesa
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Činnost veřejné správy
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Společenská odpovědnost organizací
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Marketingové prostředí
Demokracie a její hodnoty
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Hospodářský mechanismus
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
MARKETINGOVÝ MIX.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Chicagská škola Rozvoj od 30. let 20. století
Chudoba jako sociální problém
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Ekonomický život 7. kapitola KSNC Libor Caha Brno 2011.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Spolkové a nadační právo Téma: Úvod do studia spolkového a nadačního práva.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Práva a povinnosti mezi manželi
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomika– národní hospodářství
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Ježíš.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Ing. Veronika Dostálková MBA
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Ekonomický život 7. kapitola KSNC Libor Caha Brno 2011

Bohatství a chudoba – zdánlivé protiklady Kapitola začíná rozsáhlou biblickou exegezí (Vogel) bohatství a chudoby ve Starém a Novém zákoně Chudoba a bohatství mají v Bibli zdánlivě protikladná hodnocení. Na jedné straně je pozitivně hodnocena hojnost materiálních statků, které jsou k životu nezbytné. Na druhé straně jsou ekonomické statky a bohatství odsuzovány nikoliv však samy o sobě, nýbrž kvůli nesprávnému nakládání s nimi Hojnost je Boží požehnání, chudoba je někdy vnímána jako následek lenosti ale chudým jsou také adresovány Boží přísliby. Když chudý volá Bůh mu naslouchá Přísloví 10:4 Zchudne, kdo pracuje zahálčivou dlaní, kdežto pilné jejich ruka obohatí. CEP Přísloví 22:2 Boháč a chudák se střetávají, Hospodin učinil oba. Matouš 6:24 Nikdo nemůže sloužit dvěma pánům. Neboť jednoho bude nenávidět a druhého milovat, k jednomu se přidá a druhým potom pohrdne. Nemůžete sloužit Bohu i majetku. Matouš 13:22 U koho bylo zaseto do trní, to je ten, kdo slyší slovo, ale časné starosti a vábivost majetku slovo udusí, a zůstane bez úrody. Lukáš 6:20 Ježíš pohlédl na učedníky a řekl: "Blaze vám, chudí, neboť vaše je království Boží. 1 Tim 6,10 Kořen všeho zla je láska k penězům a už mnoho těch, kteří se po nich pachtili, zbloudilo ve víře. Jaký je tedy klíč pohledu na ekonomický život?

Klíčem je… Relativnost hmotných statků o něž se má člověk s ostatními dělit, protože prvním vlastníkem všech statků je Hospodin Chudoba se stává mravní kvalitou, když se projevuje jako pokorná ochota a otevřenost vůči Bohu, jako důvěra v Hospodina (Chudoba mravní kvalita) Majetek plní svou funkci člověku tehdy, když je zaměřen k tomu, aby přinášel prospěch druhým lidem a společnosti Bohatství je dobrem pocházejícím od Boha. Kdo bohatství vlastní musí je užívat a uvádět je do oběhu, aby z něho měli prospěch také chudí. Nezřízené přilnutí k majetku a dychtění po jeho hromaděni je vnímáno jako zlo. (Dělit se o bohatství) To je klíč k hodnocení ekonomického života

Ekonomie a mravnost Ekonomie se vyvinula z mravní filozofie (Mlčoch) Sociální nauka církve trvá na morální dimenzi ekonomie a ekonomiky. Ekonomická aktivita a mravní jednání se vzájemně vnitřně prostupují. Ekonomická výkonnost a solidární rozvoj lidstva nejsou odděleny, ale propojeny. Rozvoj nelze omezit na hromadění statků, ale musí vést ke spravedlivější společnosti a lepšímu světu.

Soukromé podnikání Musí sloužit společnému dobru společnosti prohlubováním užitečných statků a služeb. Zisk je nejdůležitější ale nikoliv jediný cíl podnikání. Je třeba uvést do souladu zaměření na zisk s neopomenutelným respektováním důstojnosti osob, které v podniku působí. Úloha podnikatele/ředitele/vlastníka Vlastníci se nesmějí zaměřovat výhradně na ekonomické cíle, ale musejí i respektovat lidskou důstojnost pracovníků. Je nezbytné, aby podnikatelé a ředitelé podporovali rodinu především pak matky při naplňování jejich poslání.

Úloha svobodného trhu Sociální nauka církve uznává, že svobodný trh je nenahraditelný vzhledem k regulaci uvnitř ekonomického systému, připomíná však, že je nezbytné, aby fungoval na základě mravních cílů, které zabezpečují a vymezují prostor jeho autonomie. Hospodářská svoboda vázaná pevným právním řádem (Vogel)

Působení státu, zprostředkující organizace Důležité pojmy subsidiarita a solidarita Subsidiarita znamená řešit problémy nejprve na úrovni na které vznikají (co mohou vykonat nižší nechť nekonají vyšší), posílení samosprávy Solidarita vzájemná podpora a soudržnost Jde o vytvoření rovnováhy mezi solidaritou a subsidiaritou (Vogel) Solidarita bez subsidiarity může sklouznout do pečovatelského státu, subsidiarita bez solidarity riskuje, že bude podporovat formy lokálního egoismu. Sociálněekonomický systém musí být charakterizován současnou přítomností veřejného a soukromého sektoru i soukromého neziskového sektoru. Zásahy státu musejí být projevem opravdové solidarity, která nesmí být oddělena od subsidiarity.

Úspory a spotřeba Spotřebitelé disponující kupní silou (mají víc než jen pro přežití) mohou výrazně ovlivňovat ekonomickou realitu rozhodováním mezi spotřebou a úsporami. Využívání vlastní kupní síly je třeba uplatňovat v kontextu morálních požadavků spravedlnosti, solidarity a přesně vymezené společenské odpovědnosti. Nesmí se zapomínat na „povinnost lásky k bližnímu, to znamená povinnost pomáhat vlastním 'přebytkem', ale někdy i tím, čeho nemá člověk nazbyt, aby poskytl to, co je nezbytné pro život chudého člověka. Fenomén konzumerismu se projevuje přetrvávajícím zaměřením na vlastnění místo na bytí. To brání odlišovat nové a vyšší formy uspokojování lidských potřeb od nových, uměle vytvářených potřeb, které brání vývoji zralé osobnosti.

Globalizace, finanční trhy, mezinárodní ekonomické společenství Naše doba je poznamenána komplexním jevem ekonomické a finanční globalizace. Úkolem je zabezpečit solidární globalizaci, globalizaci bez marginalizace a ochranu lidských práv všude ve světě. Finanční ekonomika musí sloužit reálné ekonomice, což v posledním důsledku znamená službu rozvoji osob a lidských komunit. Také politika stejně jako ekonomika musí rozšířit rámec svého působení za národní hranice a získat co nejrychleji celosvětové rozměry, což jí pak umožní usměrňovat probíhající procesy nejen podle ekonomických ukazatelů, ale také podle mravních zásad. Mezinárodní ekonomické dění musí směřovat k integrálnímu a solidárnímu rozvoji celého lidstva. Lidštější a solidárnější rozvoj bude ku prospěchu bohatým i chudým zemím.

Závěr Pro sociální nauku církve je ekonomika pouze jedním aspektem a jednou dimenzí mnohostranné lidské aktivity Sám hospodářský systém nemá žádná kritéria, která by umožňovala jednoznačně odlišovat nové a vyšší formy uspokojování lidských potřeb od nových, uměle vytvářených potřeb, které brání vývoji zralé osobnosti. Církev si proto uvědomuje nutnost mohutného rozsáhlého výchovného a kulturního úsilí, zaměřeného na výchovu konzumenta k odpovědnému spotřebitelskému chování, které zahrnuje výrazné vědomí odpovědnosti u výrobců a především u pracovníků sdělovacích prostředků, jakož i nutné zásahy státních úřadů. Lidský život stejně jako život společnosti nelze redukovat jen na materiální dimenzi, i když hmotné statky jsou nezbytné jak pro samotné přežití, tak pro zlepšení celkové úrovně života: základ každého úplného rozvoje lidské společnosti spočívá v růstu smyslu pro Boha a poznání sebe.

Literatura Borské teze : Bor, : [sborník semináře ke 125. výročí od podepsání Borských tezí]. -- V Kostelním Vydří : Pro Římskokatolickou farnost v Boru u Tachova vydalo Karmelitánské nakladatelství, s., [8] s. barev. obr. příl. :. ISBN: (Karmelitánské nakladatelství : váz.). Sign: Sysno: NKC?: nkc Interdisciplinární úvod do četby kompendia sociální nauky církve / Michal Umlauf... [et al.] ; ed. Pavel Černuška, Ctirad Václav Pospíšil, František Staněk vyd.. -- Brno : L. Marek, s. ;. ISBN: (brož.). Sign: Sysno: NKC?: nkc Katolická sociální nauka a současná věda : interdisciplinární analýzy sociálních encyklik Jana Pavla II. / editoři Petr Fiala, Jiří Hanuš, Jan Vybíral vyd.. -- Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004 ; Praha : Vyšehrad s. ;. ISBN: ((Vyšehrad) brož.) Kč 229,00. Sign: Sysno: NKC?: Kompendium sociální nauky církve / Papežská rada pro spravedlnost a mír ; [z oficiální italské verze... s přihlédnutím k souběžně vydané anglické verzi... přeložil Ctirad Václav Pospíšil]. -- Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, s. ;. ISBN: (váz.) : Kč 499,00. Sign: Sysno: NKC?: nkc VOGEL, Jiří. Kompendium sociální nauky církve v diskusi se sociální etikou Církve československé husitské. Teologické listy [online]. 2008, 4, [cit ]. Dostupný z WWW:. ISSN VAĎURA, Petr. Český rozhlas : S profesorem Lubomírem Mlčochem si povídáme o Kompendiu sociální nauky církve a o vztahu víry a ekonomie. Vysíláme k výročí vzniku Borských tezí. [online] [cit ]. Lubomír Mlčoch: sociální nauka církve. Dostupné z WWW:

Děkuji Vám za pozornost