Právní subjektivita Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Subjekty občanskoprávních vztahů
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Právní subjektivita Pojem a dělení 3. přednáška ( )
dle Zákona č.89/2012 Sb., občanský zákoník § 23 - § 117
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Kateřina Kotlíková. - vztah upravený právními normami mezi subjekty práva tvořen z těchto prvků :  subjekty (účastníky)  obsah  předmět.
Právní vztahy a právní skutečnosti
Mgr. Michal Oblouk.  PRÁVO = soubor pravidel a předpisů (právních norem), jimiž stát upravuje přípustné jednání a vztahy mezi občany  řada lidí se chová.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Právní vztahy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_3.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZÁKLADNÍ.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B13_Subjekty_pracovněprávních_vztahů AutorIng. Věra Štverková.
Základní právní předpisy
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově.
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Smlouvy Petr Machala.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 01. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Norma, právo, forma zákonů
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
TEORIE PRÁVA PRÁVNÍ SUBJEKTIVITA
Právní procesy.
Milana Reichlová.  1)co jsou právní vtahy  2)účel právních vztahů  3)prvky právního vztahu  4)subjekty právních vztahů  5)druhy subjektů  6)co je.
JUDr. Jaroslav Stránský
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Subjekty občanskoprávních vztahů JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní odvětví Petr Machala.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Úvod do práva.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní pojmy právní – podzim 2016
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Věková hranice českého práva
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Transkript prezentace:

Právní subjektivita Petr Machala

Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny? Co to jsou právní vztahy? Co je to právní vědomí? Jaké jsou podmínky právního vztahu? Kdo jsou účastníci, co je obsahem a co předmětem právních vztahů? Co patří mezi právní skutečnosti, které vyplývají z přírodních zákonitostí?

Co je to právní subjektivita? je to způsobilost k právům a povinnostem Fyzické osoby (lidé) způsobilost k právům a povinnostem umožňuje jedinci být účastníkem právních vztahů mít práva a povinnosti

Může být účastníkem i dosud nenarozené dítě? Kdy vzniká? vzniká narozením ANO, pokud je jistota, že se dítě narodí končí smrtí, nebo prohlášením za mrtvého (soudní cestou) Může být účastníkem i dosud nenarozené dítě? Kdy zaniká?

způsobilost k právním úkonům schopnost zakládat, měnit a rušit své právní vztahy, nabývat práva a zavazovat se k povinnostem můžu uzavírat smlouvy, manželství… Co to znamená?

Kdy vzniká? vzniká zletilostí (18 let) v 16 letech při uzavření manželství (pokud to povolí soud) zbaveni právní způsobilosti k právním úkonům můžeme být soudem Můžeme jí být zbaveni?

Může být naše způsobilost omezena? Kdo rozhoduje za nesvéprávné osoby? soud může i omezit způsobilost v případě duševní choroby, užíváním drog, alkoholismu za nesvéprávné a nezletilé osoby jednají jejich zákonní zástupci Kdo rozhoduje za nesvéprávné osoby?

způsobilost k protiprávnímu jednání způsobilost nést právní odpovědnost za vlastní protiprávní jednání kdo v době spáchání činu (skutku) nedovršil 15. rok svého věku není trestně odpovědný

Právnické osoby uměle vytvořené subjekty, které se zúčastňují právních vztahů Společenství fyzických osob (spolky, družstva, obchodní spol.) Majetková společenství (fondy, nadace, podniky, ústavy) Společenství právnických osob

Kdo zastupuje právnické osoby? fyzické osoby nebo na základě písemné plné moci jejich zástupci

právnickou osobou je také stát nebo obec

Děkuji za pozornost