2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Pascal - větvení.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
PHP Podmíněné příkazy v PHP - 06
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
If-else, do-while, switch, operátory
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Příklady z Matlabu (5) Jednoduché scripty.
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika I 2. přednáška
C – strukturované příkazy
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Vaše první aplikace V rámci projektu „Cesta k vědě“ (veda.gymjs.net) vytvořil V. Pospíšil a Antonín Šulc. Modifikace a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
C – switch Mgr. Lenka Švancarová. switch syntaxe switch (výraz) { case hodnota_1: příkaz(y)_ve_větvi_1; case hodnota_2: příkaz(y)_ve_větvi_2; … default:
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B6 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Pascal – strukturované příkazy
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Pascal - větvení.
Řízení běhu programu, řídící struktury A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
KIV/ZD cvičení 9 Tomáš Potužák.
ZAL – 3. cvičení 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytváření dokumentace algoritmů
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příkazy IF a SELECT CASE
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Algoritmizace a programování
Další příkazy a konstrukce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme si to nejprve pro trojku: >> znamka=3; >> if znamka==1 zprava='Gratuluji! Lepsi to byt nemohlo!' end Příklad 2 - v případě, že proměnná a je menší než pět, vypíšeme zprávu, jinak se nic neprovede: if a < 5 disp('cislo 'a' je mensi nez 5') end

3 if podmínka1 příkazy1 else příkazy2 end Činnost příkazu if-else: nejprve se testuje podmínka - je-li pravdivá, provedou se příkazy1, je-li nepravdivá, provedou se příkazy2. Vždycky se tedy provede jedna skupina příkazů. Příklad 3 - v případě, že proměnná a je menší než pět, vypíšeme zprávu "a je mensi", jinak se vypise "a je vetsi nebo rovno": if a < 5 disp('cislo 'a' je mensi nez 5') else disp('cislo 'a' je vetsi nebo rovno 5') end Z příkladu 3 je vidět, že někdy by bylo vhodné v případě neplatnosti podmínky testovat také jiné možnosti. Ke splnění tohoto cíle stačí vnořit další příkaz if do větve else, ale existuje pohodlnější prostředek - rozšířená syntaxe příkazu if: if podmínka1 příkazy1 elseif podmínka2 příkazy2 else příkazy3 end větev if musí být právě jedna větev elseif nemusí být vůbec, případně jich může být více větev else může být nanejvýš jedna

4 Příklad 4 - chceme rozhodovat o poloze hodnoty proměnné a vzhledem k číslu 5: if a < 8 disp('a je mensi nez 5') elseif a > 8 disp('a je vetsi nez 5') elseif a == 8 disp('a je rovno 5') else error('Nedefinovaná situace!') end Činnost příkazu if obecně: nejprve se testuje pravdivost podmínky1. Pokud platí, provedou se příkazy1 a ostatní větve příkazu jsou ignorovány. Pokud podmínka1 neplatila, začne se testovat podmínka2 - když platí, provedou se příkazy2 a zbylé větve jsou ignorovány; neplatí-li, pokračuje se další větví elseif (je-li ještě nějaká)... V případě, že ani jedna z podmínek neplatila, jsou provedeny příkazy ve větvi else (je-li přítomna). Činnost příkazu demonstruje vývojový diagram:

End of Lecture Good Night.