Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Nástroje územního plánování
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Organizace sociální správy
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Organizace Státní správy
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Bezpečnostní systém České republiky
Územní samospráva Poznámky, náměty, teze.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Členění území naší vlasti
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Organizační struktura kraje
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Česká Republika a její kraje
Státní správa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Vnitřní správa M. Horáková 1..
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Základní rysy správních reforem po roce 1989
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Členění území naší vlasti
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ZEMĚPIS TEMA: ČR – kraje ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Česká republika Členění státního území ČR.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Název školy: Základní škola Městec Králové
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Česká republika územní členění.
Členění území naší vlasti
Česká republika Členění státního území ČR.
zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Transkript prezentace:

Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011

Územní členění státu Individuální záležitost každého státu V historickém i evropském kontextu se jasně rýsuje několik základních motivů Obvyklé vymezování správních obvodů prostřednictvím jiných územně-správních jednotek Pravidlem roztříštěná právní úprava Ne všechny územně-správní jednotky mají jednoduchý a všeobecně známý název Dilema efektivita x přehlednost (báňská správa)

Kraje Historická tradice již od 14. století § 3 zákona č. 36/1960 Sb.: Vytvářejí se tyto kraje: 1. Kraj Středočeský se sídlem v Praze; 2. Kraj Jihočeský se sídlem v Českých Budějovicích; 3. Kraj Západočeský se sídlem v Plzni; 4. Kraj Severočeský se sídlem v Ústí nad Labem; 5. Kraj Východočeský se sídlem v Hradci Králové; 6. Kraj Jihomoravský se sídlem v Brně; 7. Kraj Severomoravský se sídlem v Ostravě Kraje se dodnes uplatňují v organizaci archivnictví, blíží se jim i působnost finančních ředitelství a oblastních inspektorátů práce

Kraje

Regiony soudržnosti Zřízeny § 15 zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje Odpovídají statistickým jednotkám NUTS 2 Praha, vymezený územím hlavního města Prahy Střední Čechy, vymezený územím Středočeského kraje Jihozápad, vymezený územím Jihočeského a Plzeňského kraje Severozápad, vymezený územím Karlovarského a Ústeckého kraje Severovýchod, vymezený územím Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje Jihovýchod, vymezený územím Jihomoravského kraje a kraje Vysočina Střední Morava, vymezený územím Olomouckého a Zlínského kraje Moravskoslezsko, vymezený územím Moravskoslezského kraje V regionech (kromě Prahy) fungují Regionální rady jako právnické osoby, řídící regionální operační programy Jejich orgány jsou výbor, předseda a úřad

Regiony soudržnosti

Okresy V roce 2002 zrušeny okresní úřady jako všeobecné orgány státní správy Územní jednotky nadále funkční, a to i v oblasti soudnictví Jejich prostřednictvím vymezeny jiné územně-správní celky Úřady práce, Okresní správy sociálního zabezpečení, Státní okresní archivy

„Malé okresy“ Nová správní jednotka zavedená II. etapou reformy územní správy Správní obvody obcí s rozšířenou působností, vymezené vyhláškou MV č. 388/2002 Sb. Na tuto úroveň převedena většina státní správy vykonávaná dříve okresními úřady Součástí kompetenčního přesunu byla i delimitace úředníků Další jednotkou 388 správních obvodů pověřených obecních úřadů (tzv. obce II. stupně)

Rozšířená působnost obcí III. stupně evidence obyvatel, vydávání cestovních a osobních dokladů, řidičských průkazů, technických průkazů, živnostenské oprávnění, výplata sociálních dávek, sociálně-právní ochrana dětí péče o staré a zdravotně postižené, vodoprávní řízení, odpadové hospodářství a ochrana životního prostředí, státní správa na úseku lesů, myslivosti a rybářství doprava a silniční hospodářství Stavební řízení a územní plánování (stavební úřady)

Správní obvody obcí III. stupně

Zvláštní územně-správní celky Matriční obvody Vymezeny vyhláškou MV č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon o matrikách, jménu a příjmení Částečně produkt dlouhodobé tradice (matriční obvody se dotvářely v období osvícenského absolutismu) Báňské obvody Obvodní báňské úřady vymezeny v příloze horního zákona (č. 61/1988 Sb.) Sídla Kladno, Příbram, Plzeň, Sokolov, Most, Trutnov, Brno, Ostrava, Liberec Působnost vymezena prostřednictvím VÚSC (1-3)

Zvláštní územně-správní celky (2) Celní obvody 54 celních úřadů vymezeno ve 2 přílohách zákona č. 185/2004 Sb., o Celní správě České republiky (Příloha 2 - Územní působnost celních úřadů zřízených podle dosavadních právních předpisů, Příloha 3 – Územní působnost celních úřadů zřízených tímto zákonem) produkt dlouhodobé tradice (matriční obvody se dotvářely v období osvícenského absolutismu) 8 celních ředitelství (územní působnost vymezena prostřednictvím obvodů celních úřadů)

Správní celky nepokrývající ČR Národní parky a CHKO Velkoplošná zvláště chráněná území Vyhlašována na základě zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny KrNaP, Národní park Podyjí, Národní park Šumava, Národní park České Švýcarsko 25 CHKO Státní správu vykonávají Správy NP, resp. Správy CHKO U Národních parků zřizovány zvláštní Rady NP, iniciativní a konzultační orgány, složené ze zástupců obcí a krajů a v horských oblastech zástupců Horské služby, a orgánem ochrany přírody jmenovaných osob z řad podnikatelů (z oblasti lesnictví, zemědělství, obchodu a cestovního ruchu), odborníků z vědeckých a odborných pracovišť, popřípadě z jiných orgánů státní správy

Správní celky nepokrývající ČR (2) Vojenské újezdy Existují v souladu se zákonem č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky Boletice (276 obyvatel) Brdy (50 obyvatel) – má být zrušen 2014 Březina (6 obyvatel) Hradiště (605 obyvatel) Libavá (1174 obyvatel) Správu zajišťují újezdní úřady, podřízené MO