Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1 Otevření trhu s elektřinou - oprávnění zákazníci roku 2003 seminář MORAVIA ENERGO, a.s., 1. a Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7,
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
1 Jaké skutečné přínosy přinesla liberalizace trhu pro oprávněné zákazníky Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002

Ing.K.Šimeček Podíl členů Sdružení na spotřebě energií v ČR Členové zahrnují 54% oprávněných zákazníků (spotřebitelů) Roční spotřeby členů Sdružení: -přes 10 TWh tj. cca 20% spotřeby ČR a 70% spotřeby oprávněných zákazníků -přes 500 mil.m3 plynu,tj. cca 5% spotřeby ČR

Ing.K.Šimeček Vývoj členské základny

Ing.K.Šimeček Výsledky 1. etapy otevření trhu CELKEM ČR Obchodníci 65 licencí Oprávnění zákazníci (OZ) - 67,z toho 58 průmyslových odběratelů  Změna dodavatele k ,5 %  Změna dodavatele k %  Očekávaná změna dodavatele 25–30 %

Ing.K.Šimeček Očekávání oprávněných zákazníků od liberalizace trhu Konkurenční tlak na snížení ceny silové energie možností výběru dodavatele Vstřícnost dodavatele k úpravám harmonogramů odběrů Bezpečnost a kvalita dodávek Podíl na dalším vývoji pravidel trhu s energiemi

Ing.K.Šimeček Výsledky cenových výběrových řízení členských podniků Cca 2/3 členů uvádí snížení ceny silové elektřiny od 2 do 11%, v průměru o 5%. U cca 12% členů zůstaly ceny na stejné úrovni předchozího roku U ostatních 22% došlo k navýšení vlivem specifických podmínek o 1-11%. Celkový vývoj cen hodnotí tedy většina členů kladně

Ing.K.Šimeček Statistika úrovně cen členských podniků

Ing.K.Šimeček Zodpovědnost za odchylku Naprostá většina je bilaterálních smluv bez registrace na OTE,s přenesením zodpovědnosti za odchylku Cca 50% členských podniků přenesla na dodavatele tuto zodpovědnost bez povinnosti vlastní regulace Dodavatelé mají snahu řešit plánování odběrových diagramů se zákazníky individuálně.

Ing.K.Šimeček Statistika smluvní tolerance odchylek

Ing.K.Šimeček Bezpečnost dodávek Jako negativní jev bylo v dubnu a červnu zaznamenáno vyhlášení 1.reg.stupně odběru el. energie,což do značné míry popřelo princip přenesení zodpovědnosti za odchylku a vyvolalo obavu ze závislosti energetického trhu na dominantním vlastníkovi zdrojů.K řešení jsou nezbytná upřesnění legislativy a přeshraniční obchod

Ing.K.Šimeček Podíl na tvorbě pravidel trhu Distribuce návrhů legislativních norem, sumarizace připomínek - 13% akceptováno Spolupráce s SPD Podíl na vytváření infrastruktury operátora trhu - cíl:zabránit zpoždění liberalizace Spolupráce s ERÚ - předstih v informacích o připravovaných cenových rozhodnutích Účast v pracovní komisi na novelizaci zákona 458 a 406/2000

Ing.K.Šimeček Rizika dalších období Slučování energetických společností by mohlo vést k snížení konkurenčního vlivu na straně nabídky s negativním dopadem na cenový vývoj Rostoucí závislost na velkých zdrojích energií by mohla narušit rovnováhu dodávek a spotřeby v případě jejich výpadků či manipulace s nimi.

Ing.K.Šimeček Další působení AEM-SVSE Zastupovat zájmy rostoucího počtu všech oprávněných zákazníků Podílet se na tvorbě a vývoji pravidel energetického trhu Organizovat vzdělávání,výměnu názorů, poradenství a předávání zkušeností z oblasti hospodaření a obchodu s energií

Ing.K.Šimeček Kontakt Stránky Sdružení: základní způsob komunikace, časté aktualizace - Sekce veřejná: Základní informace - Sekce členská (jméno + heslo):  otevřené informace pro členy  měsíc po měsíci aktualizované praktické nástroje (soubory pro návrh diagramu, pro volbu odpovědnosti za odchylky,...)  přednášky ze všech seminářů Sdružení