Funkční potraviny jejich definice a přehled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Civilizační choroby a výživa
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Funkční potraviny Vojtěch Hassmann Zdravotně sociální fakulta
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Potraviny rostlinného původu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Puzzle – jehličnaté stromy
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ČLOVĚK ZRUČNÝ (HOMO HABILIS)
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PTÁCI – INTERAKTIVNÍ HRA
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jezera, bažiny a rybníky
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Rostliny Soutěž RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Funkční potraviny jejich definice a přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obsah hodiny: 1) Definice funkčních potravin 2) Přehled funkčních potravin

1) Definice funkčních potravin Funkční potravina = - Jakákoli potravina, která má kromě výživové hodnoty příznivý účinek na zdraví konzumenta. - Potravina, která je vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek! (ne kapsle, tableta či prášek).

Konzumace funkčních potravin : Měly by se konzumovat jako součást denní stravy. Konzumace by měla být trvalá a dlouhodobá. Tvoří přechod mezi potravinami a léky. Jsou zaměřeny na prevenci.

Na co působí konzumace funkčních potravin: Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. Působí preventivně proti nemocem. Příznivě posiluje fyzický a duševní stav. Zpomaluje proces stárnutí.

Úkol č. 1 – pracovní list A Napište, co si představujete pod pojmem funkční potravina: ……………………………………………………… Správné řešení

Úkol č. 2 – pracovní list A Napište, na co působí funkční potraviny: ………………………………………………….. Správné řešení

2) Přehled funkčních potravin obiloviny len cibule, česnek alternativní plodiny čaj rostlinné oleje mléko a mléčné výrobky vejce

Obiloviny Pšeničné otruby – působí preventivné proti zácpě, rakovině tlustého střeva a snižují riziko rakoviny prsu. Rýžové otruby – obsahují vlákninu, minerální látky, bílkoviny, olej, P, K, S, Mg, vitamíny B a E, používají se buď přímo nebo se přidávají do vícezrnného chleba a pečiva; snižují hladinu cholesterolu v krvi Výrobky z ovsa – mouka, vločky, otruby; snižují výskyt srdečně-cévních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují hladinu cukru v krvi. zdroj 1 zdroj 2

Len Lněný chléb; semena se doporučují přidávat do müsli a do pečiva. Lněné semínko má antikarcinogenní účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. zdroj 5 zdroj 3 Lněné semínko hnědé a zlaté zdroj 4

Cibule, česnek Tyto druhy zeleniny mají prokázané antikarcinogenní účinky, působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám a snižují krevní tlak. Upravují se tak, aby se potlačil jejich pach. zdroj 6 zdroj 7

Alternativní plodiny Pohanka – snižuje cholesterol v krvi, posiluje imunitní systém. Amarant = laskavec – snižuje cholesterol v krvi. Quinoa [chinoa] = merlík chilský (= rýže Inků) – neobsahuje lepek. pohanka amarant quinoa zdroj 8 zdroj 9 zdroj 10

Čaj – bílý, zelený, černý - Působí preventivně proti rakovině (kůže, plic, trávicího ústrojí). - Působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám. - Působí jako prevence zubního kazu (pravidelná dlouhodobá konzumace čaje bez cukru). čaj bílý čaj zelený čaj černý zdroj 11 zdroj 12 zdroj 13

Rostlinné oleje olivy Připravují se z rostlin speciálně šlechtěných a upravených. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. podzemnice olejná zdroj 18 slunečnice sója zdroj 14 řepka zdroj 15 zdroj 16 zdroj 17

Mléko a mléčné výrobky Obsahují některé bílkoviny a peptidy, které je řadí do funkčních potravin. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Snižují vysoký krevní tlak. Působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Působí jako prevence proti osteoporóze. jogurt zdroj 22 mléko tvaroh sýry zdroj 19 zdroj 20 zdroj 21

Vejce Jsou zdrojem bílkovin, vit. E a selenu. Musí být obohacena (speciální krmení pro nosnice); ceny jsou dvojnásobně vyšší než u běžných vajec. Nezvyšují hladinu choleresterolu v krvi (vejce Columbus, belgická firma Belovo). Mají vysokou biologickou hodnotu – používají se jako strava pro skupiny lidí v extrémních podmínkách (polární expedice, posádky ponorek, ale počítá se s rozšířením na těhotné ženy, seniory, …). zdroj 23 zdroj 24

Úkol č. 3 – pracovní list B Sepište do příští hodiny potraviny, které koupíte v běžném obchodě a lze je považovat za funkční potraviny (min. 5 druhů). Určete, na co budou vámi vybrané potraviny působit.

Úkol č. 1 – správná odpověď Napište, co si představujete pod pojmem funkční potravina: - Potraviny, které příznivě ovlivňují zdraví člověka, působí jako prevence civilizačních chorob. - Jsou součástí stravy, nejsou to pilulky ani doplňky stravy. zpět

Úkol č. 2 – správná odpověď Napište, na co působí funkční potraviny. - Vytváří přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí. - Působí preventivně proti nemocem. - Příznivě posilují fyzický a duševní stav. - Zpomalují proces stárnutí. zpět

Zdroje: KALAČ, Pavel. Funkční potraviny kroky ke zdraví. České Budějovice : Nakladatelství Dona, 2003. ISBN 8073220296. Obrázky: ACHARYA, Sanjay. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sa-cracked-wheat.jpg>. HAGENLOCHER, Markus. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haferflocken.jpg>. ROBERSON, D. G. E. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_flowers.jpg>. BDEVEL. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_seeds.jpg>. ACHARYA, Sanjay. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brown_Flax_Seeds.jpg>. GAGO, Osvaldo. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Onion_2.JPG>. MONNIAUX, David. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ail_p1040226.jpg>.

MARILUNA. commons. wikimedia. org [online]. [cit. 2011-02-02] MARILUNA. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fagopyrum_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0.jpg>. STÜBER, Kurt. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amaranthus_caudatus1.jpg>. GENTILHOMME, Dider. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FairtradeQuinoa_ArM.jpg>. YOPPY. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Darjeeling_white_tea.jpg>. USAGI-WRP. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chakan_aracha_kesencha_yabukita_2009.jpg>. HEROIDSHEHU. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceylon_tea_Leafs.JPG>. POLLINATOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peanut_9417.jpg>. BALLINGER, Ann. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rape_seed_plants_-_geograph.org.uk_-_169450.jpg>. ZELL, H. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helianthus_annuus_003.JPG>. LOULOU, chez. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ripening_olives.jpg>. BAUER, Scott. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soja.jpg>.

KÜHN, Stefan. commons. wikimedia. org [online]. [cit. 2011-02-02] KÜHN, Stefan. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milk_glass.jpg>. FOLSOM, James. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Curd_Stacking.jpg>. COMET, Renee. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_swiss_cheese.jpg>. ZENZ, Rainer. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Joghurt.jpg>. FIR0002. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicken_eggs.jpg>. MIYA. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chicken_egg02_binovular.jpg>.