Tělesné sebepojetí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Aktivizační programy pro seniory
Základy sportovního tréninku mládeže
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Pozitivní hodnocení sebe
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
PhDr. Eva Tomešová, Ph.D CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Každému posilování předchází rozcvičení.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Duševní zdraví a psychohygiena
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Psychologie koučování
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Psychologické aspekty zdraví
Zdravotní tělesná výchova
Teorie vzdělávání dospělých
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Specifické metody SP LS 2014
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
MUDr.Kateřina Kapounková
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 3. Životní styl - zdravý způsob života Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Definice, základní pojmy
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Tělesná kultura a tělesná výchova – součásti výchovy ke zdravému životnímu stylu.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Organizační formy práce v tělesné výchově
jen pro vnitřní potřebu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Teorie vzdělávání dospělých
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Sociální dovednosti učitele
Psychologie koučování
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

Tělesné sebepojetí

Základní pojmy Sebepojetí (self-concept) Tělesné sebepojetí (physical self-concept), body image Sebehodnocení, sebeúcta (self-esteem) Self-efficacy (sebedůvěra v činnosti)

Sebepojetí ovlivňuje chování: motivace selektivní vnímání vnímání okolí sebevědomí SEBEÚCTA!

Označte svou skutečnou postavu svou ideální postavu postavu, kterou by většina osob druhého pohlaví pokládala za atraktivní

Pohybový program účastníky zaujme něco v nich zanechá motivuje je k další aktivitě Co je jedním z hlavních cílů sportovní psychologie mimo vrcholový sport? Přimět lidi k pohybu. V praxi to znamená vytvořit a nabídnout takový pohybový program, který účastníky zaujme, něco v nich zanechá a motivuje je k další aktivitě.

Víme: - cvičení snižuje zdravotní rizika - může být prevencí a léčbou duševních poruch, zvláště deprese a úzkosti - zvyšuje životní spokojenost…

Zjištěná motivace ke cvičení: 1. ZHUBNOUT nebo jinak vylepšit postavu Realitou je, že hlavní a často jedinou motivací ke cvičení je zhubnout, nebo jinak vylepšit postavu

Realita „běžného“ pohybového programu 1-3krát týdně 30-60 minut cvičení střední intenzity 12 týdnů trvající intervence V ideálním případě následný kontakt po dobu 6 měsíců … čímž myslím cokoliv, co dokážeme nabídnout od aerobiku, nebo cvičení v posilovně po nejrůznější druhy sportů v přírodě

Výsledky, které můžeme očekávat: Ze zdravotního hlediska významné, ale malé změny kondice a tělesného složení. Minimální snížení hmotnosti. U dobře vedeného programu: „lepší pocit z vlastního tělesného já“ ZLEPŠENÍ TĚLESNÉHO SEBEPOJETÍ Lepší pocit = subjektivní vnímání nějakých změn, které nás motivují k pokračování v cvičení.

Jak můžeme změny měřit? Dotazník tělesného sebepojetí (Physical Self-Perception Profile-PSPP) Fox a Corbin, 1989 Vytvořen pro hodnocení účinnosti pohybových programů na zlepšení tělesného sebepojetí a sebeúcty.

Konstrukce PSPP - vychází z metodologie Harterové (1985) identifikace subdomén self pomocí dotazníku s otevřenými odpověďmi konstrukce krátkých subškál vyhýbá se položkám se vztahem ke specifické situaci asvoboda v definování obsahu položky azvyšuje pravděpodobnost obsahové validity Nejprve byly identifikovány subdomény self pomocí dotazníku s otevřenými odpověďmi typu: Představte si, že je někdo spokojen se svým tělesným já. Proč, jaké má pro to důvody? Při konstrukci dotazníku se pak vyhýbá položkám se vztahem ke specifické situaci a nechává tak subjektům určitou svobodu v definování obsahu každé složky vlastními termíny. Tímto způsobem, i když je subdoména jasně definovaná obsahem položek, například “být fyzicky atraktivní,” odpovědi odrážejí sebeposouzení subjektu spíše v závislosti na tom, co cítí, že fyzická atraktivita je, než na tom, jak je definována výzkumníkem nebo s pomocí faktorové analýzy. Tato technika konstrukce profilu zvyšuje pravděpodobnost obsahové validity a umožňuje testování struktury sebepojetí, protože subškály reprezentují individuální pocity, hodnocení či názory subjektů.

Škály PSPP – subjektivně vnímaná: 1. sportovní kompetence (percepce sportovních schopností, schopností učit se sportovním dovednostem a jistoty ve sportovním prostředí) Tedy to, co se může vlivem naší intervence změnit:

2. fyzická kondice (percepce úrovně fyzické kondice, vytrvalosti a zdatnosti, schopnosti vydržet cvičit a jistoty v posilovně a cvičebním prostředí obecně)

3. tělesná atraktivita (vnímaná atraktivita postavy nebo tělesné stavby, schopnost udržet si atraktivní tělo a jistota týkající se vzhledu)

4. fyzická síla (vnímaná síla, vývoj svalstva a jistota v situacích vyžadujících sílu)

5. fyzická sebeúcta (obecné pocity štěstí, satisfakce, hrdosti, respektu a jistoty v tělesném sebepojetí).

Průměrný profil ženy, studentky FTVS, prům. věk 23,5 SPORT 17,7 COND 18,1 STR 15,9 BODY 15,0 PSW 16,2 SPORTIMP 6,2 CONDIMP 6,2 STRIMP 5,2 BODYIMP 5,8

Zlepšení sebepojetí není automatickým výsledkem cvičebního programu Nemusí nastat u programů zaměřených na: - zlepšení výkonnosti - soutěžení Například programy zaměřené na zlepšení výkonnosti jsou obvykle pro lidi, jejichž počáteční úroveň je špatná. I když se zlepší, jejich nedostatky se ve srovnání s požadavky nebo s ostatními stanou zřetelnějšími a jejich sebepojetí se zhorší, což může způsobit ztrátu motivace k dalšímu úsilí.

Mechanismus změny? Fyziologické změny – nepotvrzeno Psychosociální mechanismy: - zlepšení vnímané kompetence - zlepšení vnímání vzhledu - zvýšení pocitu autonomie a kontroly nad vlastním tělem - pocit sounáležitosti a vlastní významnosti získaný kontaktem s lidmi ve skupině - zlepšení sebeakceptace I když z metaanalytických studií vyplývá, že cvičení může způsobovat pozitivní změny ve způsobu, jakým lidé vnímají sami sebe, podstata těchto změn zůstává neobjasněna. Z dostupných studií zatím vyplývá, že fyziologické změny nebo změny kondice nemají vztah ke změnám sebepojetí. Spíše to vypadá, že pro životní spokojenost jsou důležitější pocity než realita, musíme se tedy snažit lépe porozumět psychosociálním mechanismům. Roli by mohlo hrát: Velmi pravděpodobná je komplexní interakce různých faktorů. Ideální program tedy zůstává věcí dalšího výzkumu.

Závěr Vhodně zvolenou pohybovou intervencí lze změnit pohled lidí na sebe sama. Současný stav poznání nám dovoluje tyto změny měřit, ale jejich příčiny nejsou zcela objasněny. Pro klinickou praxi jsou důležité především poznatky o vztahu mezi tělesným sebepojetím a duševním zdravím.

Literatura Fialová, L. Body image jako součást sebepojetí člověka. Karolinum: Praha, 2001 Grogan, S. Body Image: Psychologie nespokojenosti s vlastním tělem. Grada: Praha, 2000 Tomešová, E. Mezikulturní převod a validizace Profilu tělesného sebehodnocení. Disertační práce, FTVS UK, 2005