Bod, přímka, rovina, prostor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Advertisements

Základy rovnoběžného promítání
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Analytická geometrie II.
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Přímka je nekonečně dlouhá, tenká křivka, která je dokonale rovná
(polohové vlastnosti) POZNÁMKY ve formátu PDF
Metodický list Materiál je určen pro 4. ročník 6letého Materiál je určen pro 4. ročník 6letého a 2. ročník 4letého studia, lze ho využít při opakování.
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
STEREOMETRIE polohové vlastnosti - incidence
Dvourozměrné geometrické útvary
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_18 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečík přímky a roviny Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3.
Vzájemná poloha dvou přímek
Vzájemná poloha přímek 4.ročník
Geometrické značky a zápisy
Porovnávání přímek v rovině
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vzdálenost bodu od přímky
Digitální učební materiál
ROVNOBĚŽKY 4. ročník Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická,
Polohové vlastnosti – vzájemná poloha rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Vypracovala: Pavla Monsportová 2.B
Parametrické vyjádření přímky v prostoru
MATEMATIKA Planimetrie - úvod.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Hilbertův poloformální axiomatický systém
Řešení polohových konstrukčních úloh
Úhly – definice, značení
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Vzájemná poloha tří rovin
8. Parametrické vyjádření a obecná rovnice přímky a roviny
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost bodu od roviny
POZNÁMKY ve formátu PDF
Název: BOD, PŘÍMKA, ÚSEČKA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ A ZÁKLADNÍ ŠKOLA
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami Autor:
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou rovin
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Polohové vlastnosti – poloha přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
25.
Vektor Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu vektor Datum vypracování: Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace.
Vzájemná poloha dvou přímek v prostoru
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzájemná poloha dvou geometrických útvarů – procvičování
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
Dvourozměrné geometrické útvary
Rovinné útvary- bod, úsečka, přímka, polopřímka
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
Základní geometrické rovinné útvary 1
Vzájemná poloha přímky a roviny
Bodu a přímky. Dvou přímek.
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
MATEMATIKA Odchylka přímek a rovin 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Řešení polohových konstrukčních úloh
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TÉMA: Úlohy na rýsování kolmic a rovnoběžek
Transkript prezentace:

Bod, přímka, rovina, prostor Stereometrie Bod, přímka, rovina, prostor VY_32_INOVACE_M3r0101 Mgr. Jakub Němec

Stereometrie jinak také prostorová geometrie (Na rozdíl od planimetrie, kde leží body a přímky v jedné rovině. Ve stereometrii je takovýchto rovin nekonečně mnoho) Zabývá se především: Vzájemnou polohou přímek a rovin Metrickými vlastnostmi bodů, přímek a rovin

Eukleidés Základy stereometrie položil Eukleidés (řecký matematik a geometr žijící v egyptské Alexandrii) ve 3. stol. př. n. l. ve svém díle Základy (přesněji v 11. knize).

Bod Bod je základním geometrickým útvarem, z něhož se skládají ostatní geometrické útvary. Bod je bezrozměrný. (pro matematiky – má dimenzi 0, tzn. 0D) Bod je podle Eukleida „něco, co nemá části, tedy to, co již nelze dále dělit.“ Bod lze považovat za úsečku nulové délky. Všechny ostatní geometrické útvary lze považovat za množiny bodů. Bod značíme velkým tiskacím písmenem.

Přímka Přímka je jednorozměrná. (pro matematiky – má dimenzi 1, tzn. 1D) Přímka je určena dvěma různými body, kterými prochází. Těmito body prochází nejkratší možnou vzdáleností (je tedy dokonale rovná). Přímka obsahuje alespoň tři body. Přímka je dvoustranně nekonečná, tzn. že nikde nezačíná a nikde nekončí. Přímka má dle Eukleida pouze délku. Přímka je značena malým psacím písmenem nebo body, kterými je určena.

Polopřímka Polopřímka vzniká tak, že přímku rozdělíme bodem (počátek, resp. počáteční bod) na dvě části tak, že body každé části leží na téže straně od počátku. Sjednocením polopřímky a k ní opačné polopřímky (stejný počátek, ale opačný směr) získáme původní přímku.

Rovina Rovina je dvourozměrná. (pro matematiky – má dimenzi 2, tzn. 2D) Rovina může být zjednodušeně popsána jako neomezená dokonale rovná plocha. Rovina je určena: přímkou a bodem, který na ní neleží (není incidentní). třemi body, které neleží na jedné přímce. dvěma různoběžkami. dvěma různými rovnoběžkami. Rovina má podle Eukleida délku a šířku. Rovina je značena malým řeckým písmenem, popř. geometrickými útvary, kterými je určena.

Polorovina Polorovina vzniká tak, že rovinu rozdělíme přímkou (hraniční přímka) na dvě části tak, že body každé části leží na téže straně od hraniční přímky. Sjednocením poloroviny a k ní opačné poloroviny (stejná hraniční přímka, ale opačný směr) získáme původní rovinu.

Prostor Prostor je třírozměrný. (pro matematiky – má dimenzi 3, tzn. 3D) Prostor je určen: rovinou a bodem, který na ní neleží (není incidentní). rovinou a přímkou, která na ní neleží (není incidentní). čtyřmi body, které neleží v jedné rovině. dvěma různoběžnými rovinami. dvěma rovnoběžnými rovinami. a mnoho dalších možností… Prostor má v duchu Eukleidovské geometrie délku, šířku a hloubku

Poloprostor Poloprostor vzniká tak, že prostor rozdělíme rovinou (hraniční rovina) na dvě části tak, že body každé části leží na téže straně od hraniční roviny. Sjednocením poloprostoru a k němu opačného poloprostoru (stejná hraniční rovina, ale opačný směr) získáme původní prostor.

Úkol závěrem Jmenuj základní vlastnosti geometrických útvarů ve stereometrii. Proč je bod nejdůležitějším pojmem? Pokus se vysvětlit pojem dimenze.

Zdroje Literatura: Elektronické zdroje: POMYKALOVÁ, Eva. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 1. vydání.Praha: Prometheus, 1995, 223 s. ISBN 80-7196-004-7. Elektronické zdroje: Bod [online]. [cit. 8.10.2012;19:53]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Bod>. Eukleidés [online]. [cit. 8.10.2012;20:50]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Eukleid%C3%A9s>. Geometrický útvar [online]. [cit. 8.10.2012;20:40]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Geometrick%C3%BD_%C3%BAtvar>. Matematické pojmy [online]. [cit. 8.10.2012;20:16]. Dostupný na WWW: <http://www.geneze.info/pojmy/matematicke_pojmy.htm>. Eukleidovský prostor [online]. [cit. 8.10.2012;212]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Eukleidovsk%C3%BD_prostor>. Přímka [online]. [cit. 8.10.2012;20:02]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADmka>. Rovina [online]. [cit. 8.10.2012;20:32]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Rovina>. Základy stereometrie [online]. [cit. 8.10.2012;20:34]. Dostupný na WWW: <http://matematika-online-a.kvalitne.cz/zaklady-stereometrie.htm>.

Obrázky AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 8.10.2012;21:18]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Euklid-von- Alexandria_1.jpg>.