Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vektor Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu vektor Datum vypracování: 14.7.2012 Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vektor Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu vektor Datum vypracování: 14.7.2012 Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace."— Transkript prezentace:

1 Vektor Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu vektor Datum vypracování: 14.7.2012 Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace je určena pedagogům a studentům při výkladu a procvičení pojmu vektor na středních školách. Základní typy příkladů jsou řešeny, učitel může některé kroky na interaktivní tabuli zvýraznit. V závěru je samostatné cvičení s návodnými kroky. Pro kontrolu je uvedeno řešení. VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková Nenulový vektor je množina všech orientovaných úseček, které mají stejnou velikost a stejný směr. Nulový vektor je množina všech nulových orientovaných úseček (jeden bod). Nenulový vektor je množina všech orientovaných úseček, které mají stejnou velikost a stejný směr. Nulový vektor je množina všech nulových orientovaných úseček (jeden bod). Co je orientovaná úsečka? Je to úsečka, u níž je dán počáteční a koncový bod, např. AB, CD, EF, GH, … Jedna orientovaná úsečka je umístěním vektoru do počátečního bodu. Co je velikost úsečky? Velikost úsečky je vzdálenost počátečního a koncového bodu. Kdy mají každé dvě úsečky, např. AB a CD stejný směr? Jestliže a) Přímky na nichž orientované úsečky leží jsou rovnoběžné různé a koncové body B, D leží ve stejné polorovině s hraniční přímkou, která prochází počátečními body A, C, nebo přímky AB a EF jsou rovnoběžné totožné a průnikem polopřímek je opět polopřímka. A B E F C D

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková Mějme vektor u = AB = CD S Vektory budeme označovat malými tučnými písmeny, v písemném vyjádření nad písmeno uděláme šipku. Vektory budeme označovat malými tučnými písmeny, v písemném vyjádření nad písmeno uděláme šipku. Jak odvodit souřadnice vektoru a jaký je názorný geometrický význam těchto souřadnic?

4 Jaký je geometrický význam souřadnic vektoru? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková 2 3 Souřadnice vektoru jsou úseky, o něž se ve směru jednotlivých os posuneme z počátečního do koncového bodu.

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,je Mgr. Eva Hubáčková Cvičení 1: Určete souřadnice neznámých bodů:

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková

7 Zdroje informací Učebnice Matematika pro gymnázia - Analytická geometrie, nakladatelství Prometheus, Jednota českých matematiků a fyziků. Sbírka úloh Matematika pro gymnázia – Analytická geometrie, nakladatelství Prometheus, Jednota českých matematiků a fyziků


Stáhnout ppt "Vektor Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu vektor Datum vypracování: 14.7.2012 Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google