GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY SKLADOVÁNÍ A ÚDRŽBA INVENTÁŘE Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na skladování a evidenci. inventáře Anotace Materiál poukazuje na skladování a evidenci inventáře. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova skladování, evidence, inventář Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 -17 let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy
Inventář na podávání pokrmů myjeme v horké vodě s chemickým prostředkem opláchneme, osušíme, přeleštíme při skladování neštosujeme příliš vysoko skladujeme dle druhů a velikostí
Inventář na podávání nápojů ošetřují obsluhující sklenice se myjí v horké vodě se saponátem oplachují se v čisté vodě, necháme oschnout na savé podložce a vypulírujeme ukládáme dle druhů do vitrín k usnadnění práce lze využít stolních myček na mytí skla
Příbory finančně nákladná součást inventáře, často se ztrácejí příbory se myjí v horké vodě s chemickými prostředky oplachují a leští se příbory ukládáme na uzamykatelné místo
MSI jeho ošetřování patří k denním povinnostem obsluhy během provozu je nutné pečovat o čistotu a bezvadný stav popelníky myjeme v horké vodě a leštíme
MSI hořčičníky zbavíme pod tekoucí vodou zaschlé hořčice, usušíme, přeleštíme slánky otíráme navlhčenou utěrkou a dosucha vyleštíme karafy myjeme častěji, aby si hosté při použití neznečistili ruce
Restaurační prádlo musí být čisté, nepoškozené a vyžehlené použité odkládáme na vyhrazené místo prádlo skladujeme v čistých suchých dobře větratelných místnostech ukládáme do regálů dle druhů a velikostí
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.