Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Básnické školy 2/19st. Barbora Černíčková.
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do 15. století
Česká literatura 2. pol. 19.století
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Jméno autora: Popis použití: Datum (období) vytvoření: červen 2011 Ročník: Vzdělávací oblast nebo okruh : Mgr. Ludvík Uhrovič 8. Člověk a společnost, Dějepis.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Ruchovci a Lumírovci 70. a 80. léta 19. století 9. třídy.
Karel Čapek.
KAREL ČAPEK.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
České národní obrození
František Ladislav Čelakovský
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
František Hrubín Jan Musil.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Národní obrození František Palacký.
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Toman Anarchistický buřič.
Karel Havlíček Borovský
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Český jazyk – Karel Václav Rais – 8. ročník
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
GENERACE RUCHOVCŮ – ŠKOLA NÁRODNÍ Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Svatopluk Čech Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Jan Neruda - dílo.
Národní obrození Michaela Tarabová.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Eliška Krásnohorská
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
František Ladislav Čelakovský
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
České národní obrození = ČNO
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Ruchovci a lumírovci.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Karel Havlíček Borovský
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Ruchovci Označení OP VK (III/2) – Čj/8 - 3 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

SVATOPLUK ČECH ELIŠKA KRÁSNOHORSKÁ LADISLAV QUIS R U CH O V C I SVATOPLUK ČECH ELIŠKA KRÁSNOHORSKÁ LADISLAV QUIS

R U CH O V C I tzv. škola národní čeští básníci a spisovatelé narozeni mezi lety 1845 - 1855 pocházejí vesměs ze zámožnějších středních vrstev nebo inteligence 1868 vydali almanach RUCH (na počest položení základního kamene k Národnímu divadlu) časopis Osvěta program: důraz na domácí tradice, národní a sociální problémy, vřelé vlastenectví, historismus, slovanství (myšlenka slovanské jednoty) obdiv k lidové písni zájem o venkov a selství návaznost na národní obrození poezie vlastenecká, národní, politická, úvahová

SVATOPLUK ČECH (1846 – 1908)

ŽIVOT S. ČECHA básník, prozaik, novinář a cestovatel byl považován za vlasteneckého mluvčího národa narodil se v Ostředku u Benešova v rodině panského hospodářského správce a českého vlastence v Praze vystudoval piaristické gymnázium, později práva přispíval do almanachu Ruch a časopisu Květy, od roku 1871 byl redaktorem Světozoru, v letech 1873–1876 působil jako redaktor Lumíru v letech 1876–1879 byl členem advokátní kanceláře v Praze hodně cestoval - navštívil Kavkaz, Chorvatsko, Dánsko, Polsko, Itálii, Paříž v letech 1895 až 1903 žil v Obříství u Mělníka byl pro svou tvorbu od 80. let 19. století velice oblíbenou a respektovanou osobností české společnosti zemřel v Praze, pohřben byl s velikou slávou na Vyšehradě

DÍLO S. ČECHA POEZIE – EPIKA Husita na Baltu - historický epos, který srovnává dobu husitských válek s bouří v lidských vztazích Adamité - epos s námětem zničení radikální husitské sekty Janem Žižkou Žižka - rapsodie, Žižka jako vojevůdce, který byl odhodlán postavit se proti Pražanům Václav z Michalovic - epos z pobělohorské doby inspirovaný Mickiewiczovým Konrádem Wallenrodem, osud potomka popraveného českého protestanta Ve stínu lípy - idylický epos založený na vzpomínkách autora na dětství prožité v Litni, cyklus malých povídek veršem, které si vyprávějí sousedé při společném posezení Lešetínský kovář - epos, ve kterém vede český kovář spor s německým podnikatelem, který usiluje o jeho kovárnu Evropa - alegorický epos o lodi Evropa, která veze politické vězně do vyhnanství, přičemž jejich vzájemné neshody způsobí katastrofu Slávie - alegorický epos napsaný v duchu utopického panslavismu, ve kterém zástupci slovanských národů společně úspěšně odolávají vzpouře lodníků na lodi Slávie Hanuman - satirický epos zesměšňující soudobý český život i politický režim v Rakousku-Uhersku (opičí král se marně snaží poevropštit svou říši)

DÍLO S. ČECHA POEZIE – LYRIKA Jitřní písně - sbírka básní, politická lyrika, ve které autor vyjadřuje svou naději v lepší budoucnost českého národa, které bude podle něho dosaženo duchovními zbraněmi a pilnou prací Nové písně - sbírka básní, politická lyrika, ve které autor mimo jiné překládá své úvahy o vlastním životě a básnické tvorbě a svou víru v budoucnost slovanských národů Písně otroka - alegorická lyrika, pomocí které chtěl autor povzbudit národ v boji za jeho práva, protože měl pocit, že se národ cítí ponížený

PRÓZA – SATIRY (broučkiády) DÍLO S. ČECHA PRÓZA – SATIRY (broučkiády) Pravý výlet pana Broučka do Měsíce - satirická povídka s fantastickým námětem, jejímž hrdinou je pan domácí Matěj Brouček, který se (patrně ale ve snu) dostane na Měsíc, kde se setká s éterickými Měsíčňany Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století – satirická fantastická povídka s hlavním hrdinou měšťákem panem Broučkem, který se tentokrát dostane (opět zřejmě ve snu) do Prahy den před bitvou na Vítkově, zajímá jej však jen vlastní prospěch, a podle toho, jak se mu to hodí, se vydává tu za husitu, tu za katolíka

ELIŠKA KRÁSNOHORSKÁ (1847 – 1926)

ŽIVOT E. KRÁSNOHORSKÉ básnířka, libretistka, spisovatelka, literární kritička a překladatelka vlastním jménem Alžběta Pechová narodila se v Praze vzdělání získala v pražském ústavu Svobodově přispívala do časopisu Osvěta, kde se zabývala literární kritikou odmítla nové umělecké směry i lumírovce, angažovala se ve sporu o rukopisy, v němž patřila k zastáncům jejich pravosti zabývala se emancipačním hnutím, byla členkou a pak i starostkou Ženského výrobního spolku českého, byla redaktorkou Ženských listů - je autorkou jedné z prvních úvah o ženském hnutí Ženská otázka česká založila první dívčí gymnázium Minerva od mládí trpěla bolestmi kloubů zemřela v Praze

DÍLO E. KRÁSNOHORSKÉ POEZIE básnické sbírky přírodní a intimní lyriky Ze Šumavy, Z máje žití LIBRETA libreto = předloha k opeře Hubička, Tajemství, Čertova stěna, Viola (Smetanovy opery) Blaník - autorem opery je Zdeněk Fibich

LADISLAV QUIS (1846 – 1913) básník, právník, novinář, překladatel, literární historik a kritik narodil se v Čáslavi v rodině městského lékaře v Praze vystudoval práva v roce 1872 nastoupil jako redaktor do Slovanu, brzy ale odešel do Národních listů přispíval do mnoha novin a časopisů, podílel se na almanachu Ruch jelikož se u něj projevila oční choroba, byl nucen zanechat novinářské práce od r. 1884 žil v Přelouči, kde se těšil velmi dobré pověsti a úctě vydal básnické spisy a plnou korespondenci K. H. Borovského zemřel v Černošicích dílo: Z RUCHU – básnická sbírka HLOUPÝ HONZA - veršovaný cyklus českých pohádek

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatopluk_%C4%8Cech http://neviditelnypes.lidovky.cz/osobnost-petrklice-na-vysehrade-1-dqb-/p_kultura.asp?c=A080220_114009_p_kultura_wag http://www.databazeknih.cz/knihy/novy-epochalni-vylet-pana-broucka-tentokrat-do-xv-stoleti-1170 http://www.radio.cz/cz/rubrika/Kalendarium/kalendarium-2007-11-18 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/eliska-krasnohorska.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Eli%C5%A1ka_Kr%C3%A1snohorsk%C3%A1 https://cs.wikipedia.org/wiki/Ruchovci https://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Quis