Úvod do (biblické) didaktiky Zuzana Svobodová. Naděje úkol vychovatele – učitele: otevírat oči pro zkušenosti, které jsou zdrojem naděje „Naděje nemůže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě v době recese či krize je to velmi aktuální otázka. Jak to poznat? Ti, kdo řídí podnik, některé typy znají. Většina manažerů však přivítá mít špičkového.
Advertisements

Zkušenosti s e-learningovými kurzy na FES Univerzity Pardubice
Introspekce Auto- observace a. Introspekce Proces, ve kterém si subjekt na základě pedagogického dialogu (interakce) uvědomuje své vlastní „mentální fungování“
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Metody sociální pedagogiky
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Digitální učební materiál
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
OBJEKTOVÉ METODOLOGIE – JEJICH UŽITÍ A VÝKLAD Ing. Martin Molhanec, CSc.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Závislost Zlín, 12. září 2011 Úvod Jazykový víkend, Zítková Zkušenosti s učením a výukou jazyků Integrovaná střední škola – Centrum odborné přípravy, Valašské.
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Didaktický proces Androdidaktika.
KOMUNIKACE.
Školní pedagogika Jitka Č ervenková, Martina Ukropcová Žák ve škole.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Didaktika geografie.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Didaktické zásady edukačního procesu
Workshop k akčnímu výzkumu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Jak se upravit do divadla
Jak na jazyky.
využití digitalizace ve vzdělávání
MOŽNOSTI PREZENTACE BADATELSKÉ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE MGR
Bc. Miloslava Vavříková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Úvod do (biblické) didaktiky Zuzana Svobodová

Naděje úkol vychovatele – učitele: otevírat oči pro zkušenosti, které jsou zdrojem naděje „Naděje nemůže být zprostředkována jako učení a nauka, naděje musí být krok za krokem vždy znovu a nově hledána a je třeba se jí vždy znovu učit.“ „Metodami zpřítomňování se ve skutečnosti do blízkosti biblických textů nedostáváme, ale vytváříme si odstup, který podlamuje naději, že by mohlo existovat něco takového jako živé porozumění.“ (BALDERMANN, Ingo. Úvod do biblické didaktiky. Jihlava, Mlýn ISBN S. xiii, 2)

Cíl nikoli poučení či „ponaučení“ (z textu, vyprávění, výkladu), ale: zkušenost dialogu (s textem, s druhým), totiž učit se „nově vnímat, jinak chápat, zřetelněji vidět a hovořit“ (3); objevit základ, který mě nese (=naději) – to nelze přenechat žádným odborníkům, ale každý musí učinit sám za sebe

K metodě „Učení se stane podnikem, který pohrdá lidmi, pokud již celý proces učení není provázen respektem k těm, kteří se učí, respektem před jejich svobodou, samostatností a možnostmi jejich kreativity.“ (4) nikoli „kontejnerová metoda“ – kdy je třeba „látku“ uskladnit do hlav učících se, aby mohla být kdykoli znovu vyňata – „využita“; taková metoda vhodná k rozvoji „fungování“, nikoli k rozvoji lidství, k učení se být sebou jde o vždy nové samostatně (i když skrze dialog) objevující učení – „společenství učení“ (srov. Albrecht Schönherr)

Vychovatel se neobejde bez zdvořilosti (úcty, pokory) vůči svěřeným (vychovávaným) tématu (oč jde) subjektům, které jsou prostředníky – „prostředky“ – poznávání (nejsou „předměty“ = objekty, s nimiž manipuluji a jimiž manipuluji druhými)