Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lesní obratlovci – plazi, ptáci
Advertisements

Přírodní společenstva
Zástupci ptáků 1.část.
Ptáci v okolí lidských sídel
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
Autor:Karolína Knížová Třída: 7.A
Dravci Silný zahnutý zobák Nohy se silnými drápy =>lov
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
Made by David Křikava and Jakub Kanický
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.16 Anotace: Vzdělávací oblast: Ptáci – brodiví
Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Ptáci.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Sojka obecná Garrulus glandarius.
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Káně lesní Věra Husníková 3A Káně lesní.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
OBRATLOVCI PTÁCI 2 - PĚVCI.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 3
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vypracovaly: Viktorie Honziková Karolína Tomková
Živočichové kolem rybníku
ŠPLHAVCI Autoři: Kelar, Jiříček Třída: 7.B.
Ptáci Prezentace.
PTÁCI.
Čáp bílý (Ciconia ciconia)
Ptáci.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Skupina 6..  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_26.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY
LOUKA živočichové.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Ekosystém les Živočichové
Lesní zvířata.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Živočichové v lese 3. ročník.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PTÁCI LESNÍCH EKOSYSTÉMŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Transkript prezentace:

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství Les – ptáci

Lesní ptáci Kromě savců žije v našich lesích i mnoho dalších živočichů. Velmi hojně jsou například zastoupeni ptáci. Můžeme je rozeznat také podle hlasu. Hmyzožraví ptáci jsou velmi užiteční, protože zbavují les škodlivého hmyzu. Draví ptáci brání přemnožení hrabošů.

DATEL ČERNÝ Dorůstá až 48 cm délky. Hnízdí v dutině stromu. Samice zde snáší 4 až 5 vajec, na kterých poté střídavě sedí oba rodiče. Živí se larvami hmyzu, kuklami mravenců, ale i semeny a drobnými plody. Jeho bubnování slouží především k vyznačení revíru.

STRAKAPOUD VELKÝ Dosahuje délky kolem 25 cm. Je to pták stálý. Dutinu k hnízdění si tesá do dutiny jehličnatého i listnatého stromu. Samice zde snáší 4 až 8 vajec, na kterých sedí oba rodiče 13 dní. Strakapoud se nejčastěji živí larvami hmyzu, ale i různými semeny a lískovými oříšky. Larvy dřevokazného hmyzu vybírá ze dřeva pomocí dlouhého lepkavého jazyku se štětinkami na konci.

JESTŘÁB LESNÍ Dosahuje délky až 60 cm. Po mnoho let zůstává jestřábí pár věrný jednomu hnízdu - každý rok si ho přistavuje. Je umístěno na vysokém stromě. Samice snáší 3 až 5 vajec a sama na nich sedí 35 dní, zatímco samec ji zásobuje potravou. Jestřáb loví v lese i otevřené krajině veverky, králíky, vrány, holuby, sojky.

KRAHUJEC OBECNÝ Dorůstá délky až 40 cm. V době páření obletuje samec samici a ozývá se ”kví-kví”. Samice snáší 4 až 6 vajec, sedí na nich sama 33 dní, samec ji a později i mláďata zásobuje potravou. Loví hlavně drobné ptáky, zvláště vrabce. Je obratným letcem, rád loví mezi stromy a křovinami, svou kořist pronásleduje.

OSTŘÍŽ LESNÍ Je to tažný pták, zimuje v Africe. Dosahuje délky až 35 centimetrů. V lesích si zakládá hnízdo v opuštěném hnízdě vran. Samice snáší 2 až 4 vejce, na kterých sedí samec i samice 28 dní. Ostříž loví ve vzduchu malé ptáky, ale i hmyz - například vážky. Je velmi dobrým leteckým akrobatem - dokáže ”stát ve vzduchu”. Jeho let se vyznačuje zvláštní rychlostí, lehkostí a elegancí.

SÝČEK OBECNÝ Dosahuje délky 25 cm. Je stálým ptákem. Hnízdo si zakládá v dutinách stromů či hromadách kamení. Samice snáší 4 až 7 vajec a sama je vysedí za 28 dní. Pro mláďata loví v noci především samec. Kořist předá družce, která mláďata krmí sama. Sýček chytá drobné hlodavce, vrabce, brouky, hlemýždě.

KALOUS UŠATÝ Je velký kolem 35 cm. Hnízdí v opuštěných hnízdech dravců a veverek. Samice zde snáší 4 až 7 vajec, na kterých sedí 28 dní. Jako potrava mu slouží drobní hlodavci, ale také chrousti a jiní brouci. Ve dne odpočívá ve vztyčeném postoji blízko kmene. V zimě spí třicet i více kalousů pohromadě.

VÝR VELKÝ Je velký kolem 70 cm. Patří mezi naše největší sovy. Je to pták stálý. Hnízdí ve skalách. Samice snáší 2 až 4 vejce, na kterých sedí 35 dní. Výr loví savce, ptáky, obojživelníky i ryby, někdy také zatoulanou kočku. Je aktivní za soumraku a v noci. U nás je chráněn.

KUKAČKA OBECNÁ Patří k nejznámějším lesním ptákům. Dosahuje délky až 39 centimetrů. Je to pták stěhovavý. Samice snáší vejce do různých hnízd cizích ptáků. Celkem snese 15 až 25 vajec. Pouze z malého počtu se vylíhnou za 13 dní mláďata. Kukačka se živí různým hmyzem, hlavně housenkami, a také pavouky.

Sojka obecná Poznáme ji podle poplašného křiku a modrých pírek. Hnízdo si staví na vysokých stromech. Samice snáší 5 až 7 vajec, na kterých sedí oba rodiče 17 dní. Sojka se živí rostlinnou i živočišnou potravou. Na podzim si zakládá zásoby, ale v zimě je najde jen náhodně. Stává se tak zdaleka nejpilnějším pěstitelem dubů.

SÝKORA KOŇADRA Je jedním z našich nejhojnějších stálých ptáků. Je 14 až 16 centimetrů velká. Hnízdo si buduje z mechu, chlupů a peří v různých dutinách. Samice snáší 6 až 14 vajíček, na kterých sama sedí 14 dní. Koňadra se živí hmyzem a jeho larvami, v zimě semeny, lidé ji přikrmují lojem.

Zopakujeme si 1. Který z ptáků patří mezi dravce? a) jestřáb b) krahujec c) ostříž 2. Který pták patří mezi pěvce? a) sýkora b) kukačka c) sojka 3. Kdo z ptáků patří mezi naše největší sovy? a) kalous b) výr c) sýček 1. a), b), c) 2. a), c) 3. b)