Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.

3 ZVÍŘATA NA POLÍCH Živočichové tohoto společenstva dokonale splývají s okolím, aby se mohli na volných plochách skrýt před nepřáteli.

4 Káně lesní DRAVCI Poštolka obecná
Káně lesní patří mezi nejhojnější dravce u nás. Živí se převážně umírajícími nebo mrtvými živočichy (hraboši, ptáky, rybami,..). Často vyhledává i auty sražená zvířata.

5 Zajíc polní Má hnědou srst, krátké přední končetiny,
uši delší než hlavu, jako pelech mu slouží vyhloubené přírodní jamky. Je to býložravec. Největším nepřítelem je liška a zdivočelí psi.

6 Hlodavci Hraboš polní Sysel obecný
Má krátkou hnědou srst, krátký ocas, rozmnožuje se 5 krát do roka, živí se zelenými částmi rostlin a semeny. Při přemnožení se stává škůdcem. Jeho nepřáteli jsou káně lesní, poštolka obecná, liška obecná,… Křeček polní

7 PTÁCI Bažant obecný Koroptev polní
Koroptev i bažant patří mezi hrabavé ptáky. Jsou to všežravci. Živí se semeny, bobulemi, zelenými částmi rostlin, ale také drobným hmyzem. Můžeme je spatřit i v zimě, jsou ptáci stálí. Jejich největším nepřítelem jsou dravci. Jsou lovnou zvěří člověka.

8 HMYZ Slunéčko sedmitečné
Z typického vajíčka se líhne šeredná larvička, ta se změní v ještě šerednější larvičku, kukla není o mnoho hezčí a po týdnu se z kukly vynoří nádherný dospělec. Zpočátku žlutý, po pár dnech rudý

9 Mandelinka bramborová
Vajíčka ukládá na spodní straně listů brambor Z vajíček se vylíhnou larvy

10 Chroust obecný larva Larvy se začnou líhnout za 4–6 týdnů. Larvy (neboli ponravy) jsou aktivní pouze na jaře a v létě a v zimních měsících přezimují 20–100 cm pod povrchem. Žijí v zemi 4 roky (v chladnějším klimatu až 5 let), dokud nedorostou velikosti 4–5 cm, pak se na podzim zakuklí a na jaře vylézají opět dospělci. Dospělí chrousti se živí listy stromů, ale jejich larvy žijí pod zemí, kde se prokou- sávají kořínky a často napadají obilniny.

11 Včela medonosná Včelstvo je zpravidla složeno z jedné matky, mnoha dělnic, a určitého množství trubců.

12 Matka – její úlohou je klást vajíčka, čímž zabezpečuje obnovu včelstva
Trubec – jeho úlohou je oplodnit mladé matky; v případě potřeby pomáhá zahřívat včelí plod, díky své vyšší tělesné teplotě, než jakou mají dělnice Dělnice – vykonávají pro včelstvo všechny ostatní potřebné práce, jako je: vyhledávání a přinášení potravy (nektar, medovice, pyl, voda), zpracovávání medu z nektaru a medovice, konzervování pylu, stavbu plástů, krmení matky, trubců a plodu, střežení vchodu do úlu, úklid a čištění, větrání a udržování správné teploty v úlu a řada dalších činností roj

13 Dospělec vylézá z buňky po vykousání jejího víčka
Dospělec vylézá z buňky po vykousání jejího víčka. Celkový vývoj matky trvá 16 dní, dělnice 21 dní, a trubce 24 dní Zavíčkovaný včelí plod larvy

14 Poznáš další obyvatele polí?
Kobylka zelená Čmelák zemní Cvrček polní Škvor obecný Bělásek zelný

15 Kteří dravci loví na polích ?
Vyjmenuj hlodavce, kteří mají své nory na polích. Kde má pelíšek zajíc? Které ptáky můžeme spatřit v polích? Co o nich víš? Který škodlivý hmyz žije na polích?

16 Použitá literatura: Přírodověda 4 učebnice pro 4.ročník základní školy Nová škola

17 http://files. ucivo. webnode

18


Stáhnout ppt "Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku."

Podobné prezentace


Reklamy Google