Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem"— Transkript prezentace:

1 Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ptáci 4. ročník

2 Ptáci Ptáci jsou dvojnozí teplokrevní vejce snášející obratlovci, vyznačující se především opeřením, křídly vyvinutými z předních končetin a dutými kostmi. Celkem je známo asi 9600 druhů ptáků.

3 Ptáci dosahují různých velikostí – od nejmenšího kolibříka o délce 5 cm až po velikého pštrosa . Většina druhů ptáků patří mezi suchozemské obratlovce se schopností aktivního letu. Kolibřík běloskvrnný Pštros dvouprstý

4 hlava zobák krk vole křídla trup končetiny

5 Kostra je oporou těla, chrání vnitřní orgány a zajišťuje pohyb.
lebka Kosti přední končetiny páteř Kosti zadní končetiny žebra Kosti jsou lehké, duté a pevné.

6 Jednou z vlastností, která odlišuje ptáky od ostatních žijících skupin živočichů, je pokrytí kůže peřím Má mnoho různorodých funkcí: plní termoregulační funkci tím, že tepelně izoluje tělo ptáka za chladného počasí nebo od vody, peří je nezbytné pro ptačí let a je také používáno při maskování a signalizaci Peří potřebuje pravidelnou údržbu a ptáci tak provádí jeho čištění a rovnání každý den, k čemuž používají zobák, pomocí kterého zbavují peří cizích částeček a roztírají si po peří olejovité výměšky z kostrční žlázy, což zajistí, že se peří nepromáčí a udržuje mu pružnost.

7 prapor osten brk

8 U některých druhů ptáků se sameček odlišuje barvou peří od samičky
U některých druhů ptáků se sameček odlišuje barvou peří od samičky. Sameček bývá pestře zbarven, samička má ochranné zbarvení. Samice a samec bažanta.

9 Rozmnožování Ptáci nerodí živá mláďat. Snášejí vejce, sedí na nich, a tak je zahřívají. Z vajíček se líhnou mláďata. Krmivá – líhnou se holá, slepá, bezmocná – rodiče je krmí a chrání. (holub, vlaštovka, sýkorka, čáp) Nekrmivá – líhnou se opeřená jemným chmýřím, živí se samostatně. (slepice, husa, bažant)

10 Rozmanité tvary hnízd a materiál ze kterého je hnízdo vytvořeno závisí na podmínkách, v nichž ptáci žijí. Vlaštovka obecná Strakapoud velký Břehule říční Rákosník zpěvný

11 Potrava ptáků Podle toho, která složka potravy převažuje, označujeme ptáky za:
Hmyzožravé – vyhubí mnoho škodlivého hmyzu (vlaštovka, jiřička, sýkora, skřivan, datel, strakapoud,kukačka,…) Semenožravé – živí se převážně semeny a plody ( vrabec, pěnkava, holub,…) Všežravé – živí se drobnými vodními živočichy a rostlinami (kachna divoká, husa velká,….) Dravé – loví drobné savce a tím zabraňují jejich přemnožení ( káně, poštolka, jestřáb, orel,…)

12 Někteří ptáci u nás přezimují (např
Někteří ptáci u nás přezimují (např. sýkora, vrabec, strakapoud) a někteří odlétají na zimu do teplých krajin, jsou stěhovaví ( např. vlaštovka, kukačka, špaček).

13 Význam ptáků Udržují biologickou rovnováhu v přírodě, protože vyhubí mnoho škodlivého hmyzu. Mnoho z nich je pro nás zdrojem potravy, získávané buď lovem nebo chovem. Některé druhy, jako např. zpěvní ptáci nebo papoušci jsou často chováni jako domácí mazlíčci. Ptáci svým vzhledem a zpěvem zpříjemňují naše životní prostředí. Věda zabývající se touto skupinou živočichů se nazývá ornitologie.

14 Pěvci Hýl obecný Čížek lesní Kos černý Vrabec polní

15 Sojka obecná Vlaštovka obecná Straka obecná Sýkora koňadra

16 Zvonek zelený Sýkora úhelníček Ťuhýk obecný Vrána obecná

17 Brodiví ptáci Čáp bílý Volavka velká Čáp černý

18 Ptáci žijící u vody Husa domácí Kachna divoká Labuť velká Labuť černá

19 Dravci Poštolka obecná Jestřáb lesní Ostříž lesní Káně bělochvostá

20 Hrabaví ptáci Kur domácí Páv korunkatý Koroptev polní Tetřev hlušec
Bažant obecný

21 Sovy Výr velký Sýček obecný Puštík obecný Kalous ušatý Výreček malý

22 Datel černý Kukačka obecná Strakapoud velký Holub skvrnitý Hrdlička divoká

23 Ptáci – přírodověda 4. ročník ZŠ
Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Přírodověda – Věra Štiková – Nová škola Přírodověda – RNDr. J. Jurčák - Prodos Přírodověda – J. Mladá, L. Podroužek – SPN Přírodověda – D. Kvasničková - Fortuna Přehledy živé přírody - Alter Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem"

Podobné prezentace


Reklamy Google