Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ROZLOHA A ČLENITOST POBŘEŽÍ
..
Nových sedm divů světa.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_008.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
NOVÝCH 7 DIVŮ PŘÍRODY.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
INDIE.
VY_32_INOVACE_17 Asie - Čína - Velká čínská zeď
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
ČÍNA.
 Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu  Sídlí v Paříži  Do Seznamu světového dědictví zařazuje významné památky, které vytvořila příroda nebo.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_127 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Nových 7 divů světa Velká čínská zeď  Měla bránit Čínu před nájezdy Hunů  Táhne se stovky kilometrů kolem čínských hranic  Byla vybudována.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Taj Mahal Indie.
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
NOVÝCH 7 DIVŮ SVĚTA.
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Krajské město: Jihlava
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
NOVÝCH 7 DIVŮ SVĚTA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Říše středu Kultura starověké Číny
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Darek Matwikow Jan Jelínek
Petra.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Afrika – poloha, rozloha
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI16 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hl. m. Hl. m. Phnompenh.   Kambod ž ské království – Království Kambod ž a  Jihovýchodní Asie  Sousedí s Thajskem, Laosem a Vietnamem  Na jihozápad.
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
Sedm divů světa.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_10 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_30DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Velká města České republiky.
Mgr. Jindřiška Řehořková
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Štěpánka Hrachovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název: VY_32_INOVACE_I.Z17 Vytvořeno: 30. 4. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Určeno pro: 7. ročník Anotace: Asijské památky. Výukový materiál slouží k poznávání vybraných asijských památek. Název a popis památky je skrytý, objeví se po kliknutí. Metodický pokyn: Lze využít jako soutěž mezi jednotlivci i mezi skupinami.

ASIJSKÉ PAMÁTKY obr.č.1

Pod jednotlivými okénky se skrývají asijské památky 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Popis obrázku obr.č. 2 Velká čínská zeď je starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. Dnešní podoba zdi byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Podobná opevnění proti vpádům kočovných kmenů byla však budována již v dávnějších dobách.

Popis obrázku obr.č. 3 Tádž Mahal je monumentální pomník v Ágře ve státě Uttarpradéš v Indii. Nechal ho vystavět indický mogul Šáhdžáhán na památku své předčasně zesnulé ženy.

Popis obrázku obr.č. 4 Angkor Vat je chrám nacházející se v Angkoru v Kambodži. Byl postaven počátkem 12. století pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město. Angkor Vat je největším a nejlépe zachovalým chrámem celé oblasti a jako jediný zůstal významným náboženským centrem od svého založení – nejprve hinduistickým, poté buddhistickým.

Popis obrázku obr.č. 5 Hirošimský památník míru zvaný také Atomový dóm či Genbaku Dome je torzo budovy stojící ve městě Hirošima, Japonsko. Původní budova byla vyprojektována a postavena českým architektem Janem Letzelem. V 8.15 6. srpna 1945 vybuchla blízko budovy atomová bomba Little Boy. Atomový dóm byl nejbližší stavbou, která po explozi zůstala stát.

Popis obrázku Socha Buddhy z Kamakury Bronzové socha Amida buddhy je jednou z nejslavnějších japonských ikon. Socha je 13,35 metrů vysoká, váží přibližně 93 tun a je druhou největší sochou Buddhy v Japonsku. Nachází se u chrámu Kótokuin ve městě Kamakura. obr.č. 6

Popis obrázku obr.č. 7 Zakázané město je komplex budov vybudovaných v Pekingu v nitru Vnitřního města během vlády dynastie Ming. Město je obehnáno 8,5 m širokou zdí a 52 m širokým vodním příkopem.

Popis obrázku obr.č. 8 Mauzoleum císaře Čchin ze 3. století př. n. l, známé také pod názvem Terakotová armáda, patří mezi největší a nejbohatší mauzolea na celém světě. Hrobka s unikátní konstrukcí se nalézá poblíž čínského města Si-an v provincii Šen-si v místě, nazvaném Lishan. Průzkumy potvrdily, že součástí hrobky je již přes 2000 let pod zemí pohřbená armáda více než 8000 terakotových válečníků z období kolem roku 220 př. n. l. rozmístěná celkem ve čtyřech podzemních koridorech. obr.č.19

Jantar Mantar v Jaipuru Popis obrázku obr.č. 9 Jantar Mantar v Jaipuru Nejvýznamnější a nejzachovalejší indická astronomická observatoř. Pochází ze začátku 18. století, kdy ji nechal vybudovat maharádža Jai Singh II. Obsahuje kolekci velkých, pevně zabudovaných astronomických přístrojů (Jantar Mantar znamená doslova „přístroje pro výpočty“), které byly navrženy tak, aby umožnily pozorování astronomických pozic pouhým okem.

Popis obrázku obr.č. 10 Himedži je japonský hrad ve městě Himedži. Je to jedna z nejstarších zachovalých staveb z japonského středověku. Hrad je zároveň japonským Národním kulturním pokladem. Je také nejvíce navštěvovaným hradem v Japonsku. Někdy je také nazýván Hakurodžó nebo Širasagidžó („Hrad bílé volavky“), díky svému zářivě bílému exteriéru.

Popis obrázku obr.č. 11 Merv bylo hlavní oázové město střední Asie, které leželo na hedvábné stezce. Jeho počátky sahají do 2. tisíciletí př. n. l., dnes se jeho pozůstatky nachází na území Turkmenistánu. Některé části města jsou velmi dobře zachovalé. Merv bylo i spolu s okolní oblastí v roce 1999 zapsáno na světového dědictví. Roku 1221 byl tehdy prosperující Merv dobyt vojsky Čingischána a bylo zde zavražděno velké množství obyvatel.

Popis obrázku obr.č. 12 Komodo je národní park v Indonésii v souostroví Malé Sundy. Rozkládá se na třech rozlehlejších ostrovech (Komodo, Rinca a západní část ostrova Flores) a na mnoha dalších menších ostrovech. Celková rozloha parku je 1817 km². Park byl založen v roce 1980 a v roce 1991 se celý park stal součástí světového dědictví. Žije v něm okolo 4 000 lidí. Park je znám především výskytem největšího ještěrovitého plaza na světě – varana komodského.

Popis obrázku Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku. Od roku 1985 je zařazena na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Město původně vzniklo jako pohřebiště v dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí (Vádí al-Araba). Všechny stavby byly vytesány do pískovce. obr.č. 13

Popis obrázku 20 obr.č. 15 Palmýra je město v Sýrii, 215 km severovýchodně od hlavního města Damašku. V překladu znamená Město palem. V Palmýře se nalézají monumentální ruiny velkého města, které bylo jedním z nejdůležitějších kulturních center antického světa. obr.č. 14

Popis obrázku obr.č. 16 Kartágo bylo jak starověké město v Severní Africe u pobřeží Středozemního moře, tak civilizace, která se ve sféře vlivu tohoto města rozvinula. Město Kartágo leželo na východ od Tuniského jezera, na druhé straně než leží centrum moderního Tunisu v Tunisku. Založeno bylo přibližně v roce 814 př. n. l.Féničany. Postupem času Kartágo vyrostlo v obrovskou ekonomickou mocnost ve Středomoří, shromažďující bohatství a vliv díky své ekonomické obratnosti.

Popis obrázku obr.č. 17 Medína je město, které se nachází v západní části Saúdské Arábie. V městské oblasti Medína dnes žije asi 1,3 milionu obyvatel. V minulosti se město jmenovalo Jathrib, později neslo název Madínat an-Nabí (Město prorokovo). Medína patří vedle Mekky a Jeruzaléma mezi tři nejposvátnější centra islámu.

Popis obrázku obr.č. 18 Mekka je město v západní části Saúdské Arábie. Je hlavním městem provincie Mekka v regionu Hidžáz. Mekka je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a je nejsvětějším městem islámu. Každým rokem putuje na pouť během hadždže (islámský měsíc dhú'l-hidždža) do Mekky tři milióny muslimů,přičemž nevěřícím je vstup do města tradičně zakázán.

Použité zdroje informací a obrázků: obr.č.1: [cit. 2012-04-16]Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asia_map.jpg obr.č.2: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Great_wall_of_china-mutianyu_4.JPG obr.č.3: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taj_Mahal_.jpg obr.č.4: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Angkor_Wat_W-Seite.jpg obr.č.5: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dome_A_d%27_Hiroshima.jpg obr.č.6: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamakura-buddha-7.jpg obr.č. 7: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ForbiddenCityInside.jpg obr.č.8: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Xian_museum.jpg obr.č.9: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jantar_Mantar_Jaipur_2011.jpg obr.č.10: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castle_Himeji_sakura01_adjusted.jpg obr.č.11: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Merv-eshaby.jpg obr.č.12: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Komodo_dragon_at_Komodo_National_Park.jpg obr.č.13: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Treasury_Petra.jpg obr.č.14: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Temple_of_Bel,_Palmyra_02.jpg obr.č.15: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palmyra_theater02(js).jpg obr.č.16: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kartago.jpg obr.č.17: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mescidi_nebevi.JPG obr.č.18: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencíCreative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licence na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hajj_2008_-_Flickr_-_Al_Jazeera_English_(3).jpg

Použité zdroje informací a obrázků: [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADnsk%C3%A1_ze%C4%8F [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1d%C5%BE_Mahal [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Angkor_Vat [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Pam%C3%A1tn%C3%ADk_m%C3%ADru_v_Hiro%C5%A1im%C4%9B [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%BD_Buddha_v_Kamaku%C5%99e [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Zak%C3%A1zan%C3%A9_m%C4%9Bsto [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na obr.č.19: Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terracotta_Army_Pit_1_-_6.jpg [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Terakotov%C3%A1_arm%C3%A1da [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/indie/observator-jantar-mantar-the-jantar-mantar [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Hrad_Himed%C5%BEi [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Merv [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_Komodo [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Petra_(m%C4%9Bsto) [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Palm%C3%BDra [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Kart%C3%A1go [cit. 2012-04-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na http://cs.wikipedia.org/wiki/Med%C3%ADna