Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra."— Transkript prezentace:

1 Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra Sklenářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Dillí

3

4

5 V 17. století nechal indický vládce mogul Šáhdžáhán postavit mauzoleum nazvaném Tádž Mahal jako hrobku pro svoji milovanou ženu. Mohutnou stavbu z bílého mramoru zdobenou drahokamy a polodrahokamy včetně uměle vytvořeného vodního kanálu navrhl perský architekt. Asi 20 tisíc dělníků pracovalo 20 let na stavbě pravděpodobně nejznámější indické památky.

6

7 Zlatý chrám v pandžábském Amritsaru na SZ je největší v Indii a Sikhy je považován za nejkrásnější chrám světa. Střední část chrámu je bohatě zlacena plátkovým zlatem. Chrám je přístupný pro všechny. Každý návštěvník si musí očistit nohy a zahalit vlasy.

8

9 Váránasí jedno z nejstarších osídlených měst světa, nejposvátnější místo hinduismu a hlavně město ghátů (terasových schodišť) Posvátná řeka Ganga je mistem očisty živých i mrtvých. Kromě běžných teras, které slouží ke koupeli, jsou zde i spalovací místa, kde se spalují těla mrtvých na hranici. Popel se potom vsype do řeky. Některá těla se však nepálí ( svatí muži, děti, těhotné ženy, nemocní leprou, uštknutí hadem), ale pustí se po řece. Taková voda je pak zdrojem infekce.

10 Zdroje: Všechny použité odkazy dostupné pod licencí Creative Commons [cit. 2012- 05-03] http://art-ep.webgarden.cz/image/13635693 http://www.levanta.cz/indie/index.htm http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Amritsar_Golden_Te mple.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Varanasi_cremation.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kedar_Ghat_in_Varanasi.jpg http://www.levanta.cz/indie/varanasi1.htm


Stáhnout ppt "Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra."

Podobné prezentace


Reklamy Google