VIII. Chemické reakce : KINETIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

průběh chemických reakcí
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Chemická kinetika Doposud jsme se zabývali pouze polohou rovnováhy a nezabývali jsme se rychlostí chemických dějů – reakční kinetikou. Pojem aktivační.
Kinetika chemických reakcí
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
přednáška 1. ročník, Obecná chemie
A B Rychlost chemické reakce time D[A] Dt rychlost = - D[B] Dt
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
Kapaliny.
FS kombinované Chemické reakce
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Kinetika ∆c ∆t.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
Termodynamika a chemická kinetika
Reakční kinetika zabývá se průběhem reakcí, rychlostmi reakcí
CHEMICKÉ REAKCE.
Změny při chemických reakcích
Kinetika chemických reakcí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Chemický děj.
Kinetika ∆c ∆t.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Vlivy na rychlost chemických reakcí
X. Chemická ROVNOVÁHA Pozor: tato kapitola se velmi plete s chemickou kinetikou (kapitola VIII) !! Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích.
Kinetika chemických reakcí
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Dynamická podstata chemické rovnováhy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Základy chemické kinetiky
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
ZŠ Benešov, Jiráskova CHEMIE Vlivy na rychlost chemických reakcí – 8.ročník Mgr. Jitka Říhová.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
R YCHLOST CHEMICKÉ REAKCE RNDr. Marta Najbertová.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Vytápění Paliva.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
FYZIKÁLNÍ CHEMIE.
Název: Rychlost chemické reakce
Obecná a anorganická chemie
Reakční kinetika.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
CHEMICKÁ KINETIKA. chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Transkript prezentace:

VIII. Chemické reakce : KINETIKA Chemická kinetika se zabývá rychlostí reakce.

CHEMICKÉ REAKCE - obecně: Při chemické reakci se přeskupují částice, zanikají staré chemické vazby, vznikají nové. Příčinou je srážka částic; při ní někdy chemická reakce proběhne, někdy ne. KDY reakce proběhne ??

Ea ABY REAKCE PROBĚHLA, ČÁSTICE MUSÍ: a) se srazit a být při srážce správně orientovány b) mít dost energie. Př.: H2 + Cl2 → 2 HCl kde: E je průměrná energie molekul Ea je aktivační energie tj. energie nutná k tvorbě aktivovaného komplexu; je daná povahou reaktantů aktivovaný komplex E „čas“ reakce Hr uvolněné teplo 2 HCl H2 +Cl2 Cl H Ea Když je E > Ea reakce proběhne; když je E < Ea neproběhne.

ZAJÍMÁ NÁS: Za jakou dobu dostaneme produkt ? (chem. kinetika) Kolik produktu vznikne ? (chemická rovnováha) Jaké bude tepelné zbarvení reakce ? (chem. thermody- namika) Co chemickou reakcí vznikne ? Na to není obecně jednoznačná odpověď. Pro určité typy chem. reakcí známe přesnou odpověď a ty se dále naučíme. V ostatních případech lze produkty odhadnout pomocí: zkušenosti či znalosti podobné reakce (podobné chemicky, tj např. polohou prvků ve stejné skupině PSP)

CHEMICKÁ KINETIKA: 1) RYCHLOST chem. reakce v je změna koncentrace Když všechny srážky částic reaktantů vedou k produktu, reakce probíhá okamžitě (př. exploze, neutralizace); většina reakcí probíhá pomaleji (př. rezivění hřebíku). 1) RYCHLOST chem. reakce v je změna koncentrace reaktantu (či produktu) za jednotku času v = dc / dt Př. rozklad H2O2 při 40oC H2O2 → H2O + O2 rychlost reakce závisí na čase a = směrnici křivky exp. data tzn. na počátku je velká, s časem klesá

2) CO OVLIVŇUJE RYCHLOST a JAK ? Rychlost je tím větší, čím je : větší četnost srážek větší energie částic menší Ea (aktivační energie) Rychlost ovlivňuje : a) Koncentrace reaktantů (čím je větší, tím je četnost srážek větší, tím je rychlost větší) pro obecnou reakci : aA + bB → cC + dD (a, b, c, d jsou stech.koeficienty) je rychlost : v = k * cAi * cBj , kde k je rychlostní konstanta a i, j určíme z experimentů

b)Teplota –vliv velký (čím větší T, tím je větší rychlost i ener- gie částic a četnost srážek a tím větší je rychlost reakce) Př.: ještěrka, vaření, lednice Platí : k = A * e( - Ea / R T ) , kde k je rychlostní konstanta, A je konstanta Ea je aktivační energie Jen FBI : Velká Ea znamená velkou závislost k na T a obráceně : Př.: Hoření vodíku: Hoření fosforu: 2 H2 + O2 → 2 H2O Ea je velká P4 + 5 O2 → 2 P2O5 Ea je malá K zapálení H2 nutná větší iniciace. Pak hoření explozivní, rychlost obrovská. K zapálení P4 stačí malá iniciace (třením). Pak hoření klidné, rychlost „malá“.

SAMOVZNÍCENÍ látek: (u reakcí uvolňujících teplo a kde je zároveň pomalý odvod tepla do okolí) Zpočátku : reakce pomalá, uvolní se málo tepla, látka teplo částečně pohltí, její teplota T roste. S rostoucí T: roste rychlost reakce, uvolňuje se více tepla až dojde k samovznícení příp. k explozi. Pozn.: K samovznícení je obvykle nutné větší množství látky a delší čas. Př.: samovznícení hader napuštěných fermeží v uzavřeném malém prostoru Dále : VŠICHNI

c) Velikost plochy reaktantů (např. pro reakce, kde jedním reaktantem je plyn, druhým je pevná látka) Čím větší je plocha, tím větší je rychlost reakce. Př.: Zatápění – třísky, exploze v silech (snadné vznícení mouky, cukru ve vznosu ve vzduchu) d) Katalyzátor Snižuje aktivační energii, tím zvyšuje rychlost reakce. Reakcí se nespotřebovává. Většina průmyslových reakcí probíhá s katalyzátorem. Pozn.: Opačnou funkci má INHIBITOR. Zmenšuje rychlost reakce.