Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
GYMNÁZIA V JEDNOM KOLE KONFERENCE AŘG ČR– STARÉ SPLAVY, 26. – 28. BŘEZNA 2012.
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Problémy sekundárního a terciárního vzdělání v ČR Igor Pleskot.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Personální strategie mezinárodní firmy
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Budoucnost odborného školství
REFORMA STŘEDNÍHO ŠKOLSTVÍ Zvyšování kvality a efektivity středního vzdělávání Libereckého kraje Bc. Radek Cikl náměstek hejtmana pro resort.
Bc. Magdalena Zábranská
Povolání logistický manažer
Zdravotnický management
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Standardy pro základní vzdělávání
Hlavní manažér SP Kvalita I
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Škola základ občanského života
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice do vzdělání: (tentokrát s podtitulem:) Reforma vysokého školství z pohledu teorie her – Praha

Potřebují lidské schopnosti kultivaci a investice? Proč se chováme (-tedy naše politické elity), jakoby byly dílem přírody, či osvícení shora? Včera „lehce bezstarostní“ = Zítra „těžce zaostalí“ ? Lze očekávat spásu od geniálních samouků? Znamenají rostoucí počty vysokoškoláků vyšší úroveň vzdělanosti a její vyšší využití?

Je vyšší vzdělání zárukou „lepší budoucnosti?“ – „lepší kariéry?“ – „lepších pracovních příležitostí ?“ Potřebujeme jenom vysokoškoláky? Kolik vysokoškoláků vlastně potřebujeme? Zaostáváme za „Západem“ v počtech vysokoškoláků? (podílem absolventů VŠ v populaci)? V čem jsou limity počtu vysokoškoláků u nás dnes? – Kolik vysokoškoláků můžeme mít dnes a kolik zítra – za jakých podmínek?

% schopných vysokoškolského studia v populaci Je dnešní průměrnou úroveň Bc studia sto dosáhnout – 30% - 50% - 70 % mladé populace? Rozhovor s Liborem Pátým dle LN „otcem polistopadového vysokého školství : …na VŠ dnes polovina populačních ročníků – „to je moc“ Bývalý ministr Piťha „se nechal slyšet, že lidí s předpoklady k prvotřídnímu studiu se v populaci rodí tak 6%“ – „ = lidí v našem případě je blízké tomu co je potřeba “ Co si představit pod prvotřídním studiem? Co je „prvotřídnost“ u Bc, Mgr. a Ing. a u doktorandů?

Je rozpor mezi vyšší kvantitou posluchačů vš studia a jeho kvalitou? Jaký je vztah mezi „masifikací“ a výběrovostí studia? Jak při rostoucím počtu studentů zachovat či zvyšovat úroveň jejich znalostí a schopností? Mohou technické prostředky nahradit učitele? Lze dnes a do budoucna zachovat osobnostní vztah „učitel a jeho žák“?

Úloha zdrojů v kapacitních problémech terciárního vzdělávání Na straně škol – omezená kapacita učitelů Na straně studentů – omezená kapacita „teď“ připravených ke studiu - nepokrytá rezerva „potencionálně zítra“ připravených Na straně veřejnosti – informační a motivační hiát vzhledem k potřebám studia

Úloha zdrojů v kapacitních problémech terciárního vzdělávání Na straně politiků: - redukce problematiky vzdělávání na deklarativní proklamace o významu - zastírání kapacitních problémů sporem o školné - preferencí krátkodobého časového horizontu být zvolen před dlouhodobým horizontem vytváření systému

Iluze a mýty kolem vzdělání Mýtus o spotřební hodnotě vzdělání ( v minulosti spor základny a nadstavby) Mýtus o rovnosti přístupu ke vzdělání Mýtus o rovnosti šancí Záměna vzdělání jako prostředku rozvoje za poukaz na kariéru Záměna poznání za inkasování Záměna pochopení za memorování Iluze „prázdných systémů“ Iluze, že studium není práce Iluze, že diplomem studium končí

Není pohled teorie her zde aplikovaný jenom hrou? Není tato interpretace redukcí na formální stránky rozhodovacích procesů? Není cestou k robinzonádám? Může nahradit sociálně-ekonomickou a sociálně –psychologickou, případně politologickou či historickou analýzu? Není příliš prostředkem zveřejnění výlučnosti přístupů ?

Děkuji za pozornost Závěrečná poznámka je popíchnutí k diskuzi