1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha 10 www.ceu.cz www.ippc.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Advertisements

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Stavební úřady Obecné stavební úřady Ministerstvo pro místní rozvoj (ústřední správní úřad ve věcech stavebního řádu) krajský úřad, Magistrát hlavního.
Nástroje územního plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Umisťování staveb.
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Stavební právo.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha

2 Struktura přijatých žádostí do Kategorie 1. Energetika Kategorie 1. Energetika 1.1 Spalovací zařízení - 9 (+1 pilotní projekt) 1.1 Spalovací zařízení - 9 (+1 pilotní projekt) 1.2 Rafinerie minerálních olejů a plynu Rafinerie minerálních olejů a plynu Koksovací pece - 2 (1 pilotní projekt) 1.3 Koksovací pece - 2 (1 pilotní projekt) 1.4 Zařízení na zplyňování a zkapalňování uhlí Zařízení na zplyňování a zkapalňování uhlí --

3 1.1 Spalovací zařízení název Zpracovatel žádosti stav Elektrárna Kolín Provozovatel za spolupráce ECO-ENVI-CONSULT ; SOM s.r.o. Vydáno rozhodnutí, IP nabylo právní platnosti Teplárna Kyjov Orgrez,a.s. Vydáno rozhodnutí, IP nabylo právní platnosti ISPAT Nová Huť - závod energetika provozovatelpozastaveno DEZA - provoz energetika provozovatel Vydáno rozhodnutí, IP nabylo právní platnosti Moravské teplárny - Teplárna Zlín provozovatel Vydáno rozhodnutí, IP nabylo právní platnosti UE – Teplárna Komořany Orgrez, a.s. Proběhlo ústní jednání, pozastaveno Plzeňská teplárenská -Centrální zdroj tepla Orgrez, a.s. Proběhlo ústní jednání, pozastaveno Paramo- závod energetika provozovatel Proběhlo ústní jednání, vydáno rozhodnutí KÚ Elektr. Opatovice - záložní zdroj tepla EMPLA, spol. s r.o. Proběhlo ústní jednání, vydáno rozhodnutí KÚ

4 1.2 Rafinerie minerálních olejů a plynu název Zpracovatel žádosti stav Česká rafinérská - Rafinérie Kralupy provozovatel Proběhlo ústní jednání, vydáno rozhodnutí KÚ Česká rafinérská Rafinérie Litvínov provozovatel Vydáno rozhodnutí, IP nabylo právní platnosti

5 1.3 Koksovací pece název Zpracovatel žádosti stav OKD, OKK – Koksovna Svoboda Hutní projekt Frýdek- Místek Proběhlo ústní jednání ISPAT Nová Huť - Koksovna provozovatel Proběhlo ústní jednání

Pilotní projekt v rámci Phare projektu 2002 Velká spalovací zařízení Elektrárna Prunéřov I + II, ČEZ, a.s. Elektrárna Prunéřov I + II, ČEZ, a.s. ve spolupráci se zpracovatelem Orgrez, a.s. Orgrez, a.s.

7 Žádost o IP vzor na jako příloha vyhlášky 554/2002 Sb Obsah žádosti 2. Identifikace provozovatele 3. Informace vztahující se k vydání IP 4. Inf. vztahující se ke změně vydaného IP 5. Popis zařízení a s ním přímo spojených činností !!!! ( Porovnání s BAT) 6. Stručné netechnické shrnutí údajů uvedených v žádosti 7. Popis surovin a pomocných materiálů, energií….!!!!( Realiz. a plán. opatření, Energetická účinnost a BAT)

8 Žádost o IP - pokračování 8. Emise a jejich zdroje, další vlivy ze zařízení !!!! (+ porovnání s BAT) 9. Charakteristika stavu a ovlivnění dotčeného území 10. Popis dosavadních nebo uvažovaných opatření k předcházení vzniku, úpravě, využívání či odstraňování odpadu 11.Popis dosavadních a uvažovaných opatření k měření a monitorování emisí vypouštěných do životního prostředí (ovzduší, voda, půda) 12. Popis dalších plánovaných opatření k zajištění plnění povinností preventivního charakteru 13. Návrh závazných podmínek provozu zařízení a jejich časové plnění !!!! 14. Rozhodnutí, stanoviska, vyjádření a souhlasy 15. Další podklady ; 16. Seznam použitích zkratek ; Přílohy

9 Vhodnost konzultací před podáním žádostí Na KÚ: Ujasnění množství požadovaných informací Ujasnění množství požadovaných informací Možnost dohodnutí termínu podání Možnost dohodnutí termínu podání Navázání kladných vztahů a seznámení s provozem X možnost zjistit stanovisko KÚ Navázání kladných vztahů a seznámení s provozem X možnost zjistit stanovisko KÚ S účastníky řízení: Předběžná znalost budoucích závazných podmínek Předběžná znalost budoucích závazných podmínek

10 Ideální povolovací proces Možnost předjednání Možnost předjednání Podání úplné žádosti Podání úplné žádosti Žádost na OZO (včetně hodnocení env. dopadů a navržených podmínek ze strany provozovatele a předjednání s účastníky řízení) Žádost na OZO (včetně hodnocení env. dopadů a navržených podmínek ze strany provozovatele a předjednání s účastníky řízení) Možnost řešení problematických záležitostí bez přerušení procesu Možnost řešení problematických záležitostí bez přerušení procesu Možnost zkrácení lhůt v procesu Možnost zkrácení lhůt v procesu Rychlé předání žádosti k posouzení OZO Rychlé předání žádosti k posouzení OZO Rychlé zpracování vyjádření Rychlé zpracování vyjádření Vydání POVOLENÍ v kratší lhůtě než 162 dnů Vydání POVOLENÍ v kratší lhůtě než 162 dnů

11 Obsah vyjádření 1. Předmět vyjádření 1.1 Identifikační údaje provozovatele zařízení 1.2 Popis zařízení a přímo spojených činností 2. Stanovisko k žádosti 3. Návrh závazných podmínek provozu 3.1 Emisní limity, opatření na ochranu ovzd., vody, hluk a monitoring 3.2 Opatření k vyloučení rizik možného znečišťování ŽP a ohrožení zdraví.. po ukončení činnosti

12 Obsah vyjádření – pokračování Podmínky při nakládání s odpady 3.4 Podmínky zajišťující ochranu zdraví a ochranu ŽP 3.5 Podmínky pro hospodárné využívání surovin a energie 3.6 Opatření pro předcházení haváriím 3.7 Opatření pro provoz, situace odlišné od podmínek běžného provozu 3.8 Způsob monitorování emisí a přenosů, případně technických opatření 3.9 Opatření k minimalizaci dálkového přemisťování znečištění

13 Obsah vyjádření – pokračování postup vyhodnocování plnění podmínek IP 3.11 Další zvláštní podmínky s ohledem na místní podmínky ŽP a technickou charakteristiku zařízení 3.12 Ostatní podmínky 4. Vypořádání se stanovisky a připomínkami účastníků řízení 5. Porovnání s BAT (dle BREF a příl. č.3 Zákona 76/2003 Sb.) 6. Odůvodnění stanoviska k žádosti 7. Seznam zkratek

14 Veřejné projednání Příprava: Ze znalosti požadavků jednotlivých účastníků řízení a znalosti vyjádření Ze znalosti požadavků jednotlivých účastníků řízení a znalosti vyjádření Při již splněných požadavcích nebo nedostatcích možnost doložení splnění Při již splněných požadavcích nebo nedostatcích možnost doložení splnění argumentace proti nepřijatelným podmínkám (vhodná účast zmocněnce na projednání a odborníka z odvětví ) argumentace proti nepřijatelným podmínkám (vhodná účast zmocněnce na projednání a odborníka z odvětví )

15 Vydáno rozhodnutí / nabytí právní moci Rozhodnutí o žádosti Krajský úřad XY kraje ************* Rozhodnutí o žádosti o vydání IP společnosti XY pro zařízení XY** ***vydává****** Integrované povolení *********** Závazné podmínky provozu: