Strava při zánětu jater

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
autor Mgr. Alena Marková
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Příprava drůbeže Osnova: Charakteristika drůbeže Dělení
Nutriční strategie v prevenci DM
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Diferencované stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Koření a další dochucovadla
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - vaření
Omáčky.
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uzeninou 10,60 Kč / 16,- Kč Pátek.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
Drůbež Rozdělení drůbeže:
Ryby Složení rybího masa
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Pondělí BE soup 1 Kuřecí vývar s masem a těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Fazolová s paprikou 16,60 Kč / 21,- Kč.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Kuřecí vývar s masem a těstovinou
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Příprava drůbeže vařením, dušením
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Zeleninový vývar se zeleninou a kapáním
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hovězí s bylinkovým svítkem
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Nikola Pučejdlová VII. E
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Kuřecí vývar s mušličkami
Název projektu: Moderní škola
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Strava při zánětu jater

Dietní opatření jsou podobná jako u vředové choroby: Důležitý je příjem lehce stravitelných jídel často (6-7x denně) a v menších porcích. Vhodnými technologickými úpravami jsou: vaření, dušení, grilování

ZAKÁZANÉ POTRAVINY ABSOLUTNÍ ZÁKAZ ALKOHOLU! Všechny konzervované potraviny (i hořčice a kečup) Maso: uzeniny, tučné druhy (husa, kachna), zvěřina, uzené ryby, očka, nakládané maso Koření: ostré (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka

Zelenina: zelí, kapusta, zelená paprika, okurky, ředkvičky Luštěniny: sušené Černá káva Kynutá těsta, lístkové těsto

DOPORUČENÉ POTRAVINY Tuky: olej, máslo, Mléčné výrobky: všechny druhy mimo tučných výrobků a pikantních sýrů Maso: libové, mladé (telecí, jehněčí, kuře, krůta, králík), ryby sladkovodní i mořské Zelenina: mladá Ovoce: zralé syrové nebo připravené bez chemických konzervačních činidel

Koření: petržel, bobkový list, pažitka, majoránka, sladká paprika, kmín, kopr, vývar z hub, křen Při stabilizaci onemocnění možno rozšířit: dušená šunka, sardinky, lístkové těsto