Strava při zánětu jater
Dietní opatření jsou podobná jako u vředové choroby: Důležitý je příjem lehce stravitelných jídel často (6-7x denně) a v menších porcích. Vhodnými technologickými úpravami jsou: vaření, dušení, grilování
ZAKÁZANÉ POTRAVINY ABSOLUTNÍ ZÁKAZ ALKOHOLU! Všechny konzervované potraviny (i hořčice a kečup) Maso: uzeniny, tučné druhy (husa, kachna), zvěřina, uzené ryby, očka, nakládané maso Koření: ostré (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka
Zelenina: zelí, kapusta, zelená paprika, okurky, ředkvičky Luštěniny: sušené Černá káva Kynutá těsta, lístkové těsto
DOPORUČENÉ POTRAVINY Tuky: olej, máslo, Mléčné výrobky: všechny druhy mimo tučných výrobků a pikantních sýrů Maso: libové, mladé (telecí, jehněčí, kuře, krůta, králík), ryby sladkovodní i mořské Zelenina: mladá Ovoce: zralé syrové nebo připravené bez chemických konzervačních činidel
Koření: petržel, bobkový list, pažitka, majoránka, sladká paprika, kmín, kopr, vývar z hub, křen Při stabilizaci onemocnění možno rozšířit: dušená šunka, sardinky, lístkové těsto