Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Advertisements

Výroba a distribuce elektrické energie
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Osnova 1. Stav výroby elektřiny a tepla 2. Směrnice 77/2001 EC 3. Zásady české právní úpravy

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2001

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2006

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2010

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výroba tepla z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2001

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výroba tepla z obnovitelných zdrojů v roce 2006

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výroba tepla z obnovitelných zdrojů v roce 2010

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Průměrný roční růst forem energie ve světě (1971 – 2000) TPES………….2.1% TPES………….2.1% OZE…………...2.1% OZE…………...2.1% Spalitelné OZE..1.8% Spalitelné OZE..1.8% Vodní zdroje…..2.7% Vodní zdroje…..2.7% Ostatní…………9.4% Ostatní…………9.4% z toho:……větrná……….52% z toho:……větrná……….52% solární………33% solární………33% geoterm…….9% geoterm…….9%

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Spotřeba OZE ve světě dle sektorů (2000) Výroba elektřiny………………….21% Výroba elektřiny………………….21% Domácnosti, obchod, veřejný…….58% Domácnosti, obchod, veřejný…….58% Průmysl……………………………9% Průmysl……………………………9% Přeměny……………………………9% Přeměny……………………………9% Ostatní……………………………..3% Ostatní……………………………..3%

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Struktura energetické bilance světa (2000) –Plynná paliva……...21% –Ropa………………34% –Jaderná energie…..…7% –Uhlí………………..24% –OZE……………….14%

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Výhled podílu OZE v bilanci energie dle OECD ve světě 2000………….13,8 % 2000………….13,8 % 2010………….13,3 % 2010………….13,3 % 2020………….12,9 % 2020………….12,9 % 2030………….12,5 % 2030………….12,5 %

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic OZE ve výrobě elektřiny (2000) Kapalná paliva………...8% Kapalná paliva………...8% Plyn……………………17% Plyn……………………17% Jaderná paliva…………17% Jaderná paliva…………17% Uhlí……………………39% Uhlí……………………39% OZE……………………19% OZE……………………19% z toho …..vodní………………….17% z toho …..vodní………………….17% spalitelné………………1% spalitelné………………1% ostatní………………….1% ostatní………………….1%

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic OZE v SRN v 1995 – 2000 (PJ) Vodní Větrná Dřevo, sláma Odpady plyn Celkem

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 2001/77/EC o podpoře výroby elektřiny z OZE na vnitřním trhu EU Opírá se o potenciál, protokol z Kyóto, Bílou knihu,… Opírá se o potenciál, protokol z Kyóto, Bílou knihu,… Průnik na trh ve střednědobé perspektivě Průnik na trh ve střednědobé perspektivě Indikativní cíle (12% celkové spotřeby v 2010 pro EU) Indikativní cíle (12% celkové spotřeby v 2010 pro EU) Záruky původu Záruky původu Brzy na jednotné pojetí v EU Brzy na jednotné pojetí v EU Podpůrné schéma by mělo být jednoduché, s přechodným obdobím (min. 7 let), kompatibilní se zásadami trhu, brát ohled na technologie a geografické rozdíly Podpůrné schéma by mělo být jednoduché, s přechodným obdobím (min. 7 let), kompatibilní se zásadami trhu, brát ohled na technologie a geografické rozdíly Střednědobě omezovat veřejnou podporu Střednědobě omezovat veřejnou podporu

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic 77/2001/EC Definuje obnovitelné zdroje Definuje obnovitelné zdroje Předkládá indikativní cíle pro členské státy Předkládá indikativní cíle pro členské státy Stanovuje postup zveřejňování stavu a způsob kontroly Komisí cílů EU (22% z výroby elektřiny v roce 2010) Stanovuje postup zveřejňování stavu a způsob kontroly Komisí cílů EU (22% z výroby elektřiny v roce 2010) Umožňuje státům zavádět individuální řešení Umožňuje státům zavádět individuální řešení

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Záruka původu elektřiny z OZE Státy zajistí vydání záruky původu ( , specifikace zdroje, doklad pro obchodníky) Státy zajistí vydání záruky původu ( , specifikace zdroje, doklad pro obchodníky) Vzájemné uznávání záruk Vzájemné uznávání záruk Přesnost, spolehlivost, transparentnost, objektivnost, nediskriminovanost Přesnost, spolehlivost, transparentnost, objektivnost, nediskriminovanost Státy zajistí postup a instituce k provádění Státy zajistí postup a instituce k provádění

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Síťové otázky Garance priority přenosu a distribuce Garance priority přenosu a distribuce Realizace pokud to národní systém dovolí Realizace pokud to národní systém dovolí Stát zajistí zákonné opatření zajišťující připojení nebo podílové financování(nebo požaduje po provozovatelích) Stát zajistí zákonné opatření zajišťující připojení nebo podílové financování(nebo požaduje po provozovatelích) Stát zajistí, aby poplatky za přenos nebyly diskriminující Stát zajistí, aby poplatky za přenos nebyly diskriminující

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Hodnocení směrnice Komise předkládá Evropskému parlamentu a Radě zprávu k a každých 5 let Komise předkládá Evropskému parlamentu a Radě zprávu k a každých 5 let Hodnotí externí náklady výroby elektřiny z neobnovitelných zdrojů a vliv veřejné podpory Hodnotí externí náklady výroby elektřiny z neobnovitelných zdrojů a vliv veřejné podpory Hodnotí plnění indikativních cílů a eventuální diskriminaci Hodnotí plnění indikativních cílů a eventuální diskriminaci Podává návrhy EP a EC Podává návrhy EP a EC

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Implementace do českého práva Podpora elektřina a tepla Podpora elektřina a tepla Úloha všech hráčů na trhu (priorita) Úloha všech hráčů na trhu (priorita) Způsob výkupu (1h, zúčtování 1 měsíc) Způsob výkupu (1h, zúčtování 1 měsíc) Evidence množství elektřiny (zel. Certif.) Evidence množství elektřiny (zel. Certif.) Roční kvóta (ERU ke splnění = 8%) Roční kvóta (ERU ke splnění = 8%) Ceny a garance zisku na 15 let Ceny a garance zisku na 15 let

Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Děkuji za pozornost