Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Finanční možností svépomocných skupin
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Koncepce péče o staré občany
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Celoživotní vzdělávání dospělých Grundtvig Projekt EU.
Péče o osoby s afázií.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Péče o seniory.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Základní principy geriatrie
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Adéla Kupčíková Barbora Fialová.  Zdravotní centrum pro seniory ve Førde (Rehabilitační oddělení)  Dům s denní péčí pro klienty s demencí  Domácí péči.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Aktivní senior v České Skalici.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Hodnoty v péči o seniory
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Péče o osoby s afázií.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
SmoČR a senioři v obcích
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů Matouš Miloš Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole GeRI-centrum komplexní rehabilitace

Stručná charakteristika problematiky Zvyšování průměrného věku populace Vysoké procento jedinců seniorského věku v domovech důchodců a domech s pečovatelskou službou prakticky nesoběstačných, vysoké procento seniorů v LDN Stav sociálních služeb a jejich nákladnost je ovlivněna celkovým stavem stárnoucí populace, Nepřipravenost a neschopnost seniorů spolupracovat v nynějším systému sociálních služeb (přijímají pouze služby a minimum se aktivně podílí)

Rozdělení seniorů dle aktivity 1. Elitní - soutěžní aktivity 2. Fit - pravidelné tělocvičné aktivity, žádná omezení 3 .Nezávislí - soběstační, ale bez kondice, snadný propad při onemocnění 4. Křehcí - potřeba pomoci s náročnějšími činnostmi, selhávají v běžných denních činnostech, potřebují rodinu, pečovatelku 5. Závislí - problémy s denními činnostmi, jen pohyb kolem lůžka 6. Zcela závislí - nezvládají sebeobsluhu, krmení, mytí

Obecné cíle zachovat seniorům soběstačnost a mobilitu co nejdéle Snížit výskyt onemocnění na jejichž progresi se podílí inaktivita (onemocnění pohybového systému, ischemická choroba srdeční, diabetes mellitus, osteoporoza a další). Snížit výskyt psychických alterací ze samoty, nesoběstačnosti, ztráty partnera, obavy z budoucna

Specifické cíle Udržení adekvátní zdatnosti Udržení funkce pohybového aparátu se zaměřením na jeho flexibilitu Udržení motivace jedince pro spolupráci a pro každodenní aktivity Motivace pro pomoc druhým ve vzájemném kontaktu

Projekt vybudovat síť fungujících komunitních center, včetně center pohybových aktivit pro jedince již od 50 roku života vytvořit metodiku jednotlivých pohybových programů a forem cvičení vyškolit komunitní pracovníky a cvičitele pro práci s vytvořenou metodikou provést pilotní ověření metodiky vyhodnotit výsledky pilotáže podpořit spolupráci s dalšími subjekty podílející se na péči o seniory, včetně praktických lékařů, rehabilitačních center rozšiřovat nabídku služeb v oblasti programů pro seniory, včetně aktivit v přírodě, Zabezpečit celkovou edukaci prostřednictvím komunitních center

Příklad – Klub Kardia Motol Funguje od r. 1992 – nyní kolem 300 členů seniorského věku Zvýšení průměrného věku z 62 let na 74 let více než 40 jedinců starších 80 let Všichni soběstační, žijí samostatně, pomáhají svým rodinám Program pravidelná cvičení ve skupině Kondiční rehabilitační posilovací trénink Rekondiční a edukační pobyty

 zlepšení zdravotního stavu vč. psychiky   soběstačnost Výsledky Udržení zdatnosti síly flexibility stability  zlepšení zdravotního stavu vč. psychiky   soběstačnost (oddálení nesoběstačnosti)   funkční kapacity   kvalitu života

Děkuji za pozornost