Vnitřní oponentní řízení rozvojových projektů ZČU za rok 2011 INKLUZE-11: Systém podpory znevýhodněných studentů: Podpora integrace zdravotně handicapovaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Kariérové poradenství
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Profil HR poradce a školitele
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
ZMĚNY VE FINANCOVÁNÍ PODPŮRNÝCH SLUŽEB PRO STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Kancelář pro studenty se speciálními potřebami IPC RUK Univerzita Karlova.
1 Zasedání spoluřešitelů projektu AU3V Praha 11. – doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze
Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a kariérového poradenství Adresa: Jungmannova.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Základní vzdělávání a další …
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Informační a poradenské centrum ZČU Letní škola pro uchazeče a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami Adresa: Univerzitní 20, Plzeň UI.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Závěrečná zpráva o průběhu řešení projektu
Institucionální rozvojový plán TUL 2017
Institucionální plán Zařazení projektu: 2 – Diverzifikace a dostupnost Zajištění poradenských služeb a služeb pro podporu rovných příležitostí.
IP Alena Kopáčková (DFP)
Mgr. Martin Krause, DiS. Mgr. Marie Froňková
Při technické univerzitě v Liberci
Zapojení odborníka z Univerzity v St
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Vnitřní oponentní řízení rozvojových projektů ZČU za rok 2011 INKLUZE-11: Systém podpory znevýhodněných studentů: Podpora integrace zdravotně handicapovaných studentů a studentů pocházejících ze sociálně znevýhodněných skupin do studia ) Řešitel: Pavla Hrabačková 25. ledna 2012

CÍLE PROJEKTU Informační a poradenské centrum ZČU poskytuje komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a kariérového poradenství pro všechny studenty Západočeské univerzity v Plzni. Těžiště tohoto projektu spočívalo především v oblasti služeb pro znevýhodněné studenty, kteří jsou v průběhu studia nuceni překonávat nejrůznější bariéry (omezení dostupnosti studijních materiálů, přístupu do budov ZČU, bariéry v lidském přístupu ze strany akademických i neakademických pracovníků univerzity).

CÍLE PROJEKTU Dílčími úkoly projektu bylo:  pokračování v realizaci poradenských služeb pro znevýhodněné uchazeče a studenty, především rozšíření počtu konzultačních a poradenských hodin v Informačním a poradenském centru ZČU,  poskytování kompetentních informací uchazečům o studium a stávajícím studentům se speciálními potřebami, zajištění kvalitní komunikace a spolupráce IPC a zodpovědných pracovníků jednotlivých fakult,  pokračování ve vytváření takového akademického prostředí, které podporuje speciální podmínky pro studium v závislosti na typu a stupni handicapu,

CÍLE PROJEKTU  podpora znevýhodněných studentů formou motivačního stipendia,  metodické proškolení poradenských pracovníků a lektorů jazyků,  vytvoření jazykových kurzů ČJ a AJ pro studenty se sluchovým postižením na Ústavu jazykové přípravy ZČU,  zpracování informační brožury pro studenty se speciálními potřebami,  zlepšení přístupu k informačním systémům ZČU.

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 1.realizace poradenských služeb pro znevýhodněné uchazeče prostřednictvím výchovných poradců SŠ v Plzeňském a Karlovarském kraji  cíl byl splněn  byly vytvořeny webové stránky určené výchovným poradcům SŠ v Plzeňském a Karlovarském kraji, stránky obsahují veškeré informace ohledně přijímacího řízení, aktuality apod., stránky jsou průběžně aktualizovány  výchovní poradci byli informování o provozu stránek, byly jim zaslány propagační materiály ZČU  výchovní poradci jsou v kontaktu s pracovníky IPC, bylo osloveno na 190 výchovných poradců v Plzeňském a Karlovarském kraji

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 2. realizace poradenských služeb pro stávající znevýhodněné studenty, rozšíření konzultačních hodin o 2 hod. týdně vzhledem k nárůstu zájmu v roce 2010  cíl byl splněn  jsou pravidelně realizovány konzultační hodiny pro studenty se speciálními vzdělávacími potřebami (středa: 13,00 – 15,00 a čtvrtek: 10,00 – 12,00 hod.)  v rámci poradny se v průběhu roku 2011 uskutečnilo celkem 164 osobních konzultací, centrum dále vyřídilo dalších cca 100 telefonických a ových dotazů

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 3. metodické proškolení poradenských pracovníků  cíl byl splněn  v roce 2011 (v červnu a říjnu) byly připraveny a realizovány 2 kurzy pro pracovníky IPC (krizová intervence, jednání s různými typy klientů, přístupy, asertivita apod.)  kurzů se celkem účastnilo 27 pracovníků a dobrovolníků  kurzy proběhly pod vedením zkušených odborníků (psychologů, speciálních pedagogů)

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 4. metodické proškolení lektorů jazyků  cíl byl splněn  v průběhu letního semestru 2010/2011 byl přípraven kurz pro lektory anglického jazyka, kteří pracují se studenty s poruchami sluchu  4hodinový kurz byl realizován v červnu 2011 a obsahoval přednášky z oblasti speciální pedagogiky, o poruchách sluchu, pedagogických přístupech ke sluchově postiženým apod.  kurzy proběhly pod vedením zkušených odborníků (psychologů, speciálních pedagogů)

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 5. vytvoření jazykových kurzů ČJ a AJ pro studenty se sluchovým postižením  cíl byl splněn  pracovníci Ústavu jazykové přípravy ZČU připravili kurzy ČJ a AJ (jsou vytvořeny sylaby předmětů, technické a personální zajištění výuky, zajištěna literatura)  kurzy zatím nebyly realizovány vzhledem k tomu, že na ZČU v současné době studuje pouze 5 studentů s poruchou sluchu

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 6. příprava a zpracování informační brožury pro studenty se speciálními potřebami  cíl byl splněn  byla připravena informační brožura pro uchazeče a studenti se speciálními vzdělávacími potřebami  po dohodě se studenty je brožura dostupná pouze v elektronické verzi na webových stránkách Informačního a poradenského centra ZČU, protože tento způsob je pro všechny studenty se speciálními potřebami nejlépe dostupný

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 7. zlepšení přístupu studentů se speciálními vzdělávacími potřebami k informačním systémům ZČU  cíl byl splněn  stránky IPC jsou od září 2011 dostupné pro studenty se speciálními vzdělávacími potřebami

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY A VÝSTUPY PROJEKTU 8. schůzky znevýhodněných studentů se zástupci vedení ZČU  cíl byl splněn  byla připravena a realizována schůzka znevýhodněných studentů se zástupci vedení ZČU, schůzka se uskutečnila dne , schůzky se zúčastnilo celkem 64 studentů a 3 členové ve  studenti byli podpořeni formou motivačního stipendia

PŘEHLED O ČERPÁNÍ DOTACE A VYUŽITÍ PROSTŘEDKŮ PoložkaPřidělená dotace (tis. Kč) Čerpání dotace (tis. Kč) Zdůvodnění čerpání, změny v čerpání 1. Kapitálové finanční prostředky celkem 700viz níže 1.1 Dlouhodobý nehmotný majetek (SW, licence) Samostatné věci movité (stroje, zařízení) Běžné finanční prostředky celkem Mzdové náklady: 2.1 Mzdy (včetně pohyblivých složek) Odměny dle dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr Odvody na sociální a zdravotní pojištění a na tvorbu soc. fondu 6364 Ostatní: 2.4 Materiální náklady (vč. drobného majetku) Služby a náklady nevýrobní Cestovní náhrady Stipendia400570

ČERPÁNÍ DOTACE A VYUŽITÍ PROSTŘEDKŮ Čerpání prostředků projektu je v souladu se směrnicí 41R/2005 Vnitřní kontrolní systém. Změny v čerpání a prostředků a jejich vysvětlení:  převod finančních prostředků z původních investičních na neinvestiční (výš prostředky: Kč ,00)  zdůvodnění: Č ástka Kč ,00 byla v původní žádosti určena na nákup vybavení speciální jazykové posluchárny pro sluchově postižené studenty Západočeské univerzity v Plzni. Konkrétně se jednalo o nákup interaktivní tabule s příslušenstvím. Po schválení projektu MŠMT, bylo provedeno výběrové řízení na nákup interaktivních tabulí a příslušenství. Vítězná firma nabídla ZČU požadované zboží za cenu neinvestice (drobný majetek). Změnou financování nedošlo k žádným změnám v řešení projektu.

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ Neustále se zvyšující počty uchazečů a studentů se speciálními potřebami ukládají Západočeské univerzitě v Plzni zajistit rovný přístup ke vzdělání a umožnit rozvoj intelektuálních a tvůrčích schopností v plném rozsahu pro všechny. Univerzita si uvědomuje zvýšenou odpovědnost za odstraňování bariér bránících osobám především se zdravotním postižením v plnohodnotné účasti a zapojení do společnosti, resp. do studia. Nepříznivé důsledky a dopady vyplývající z existence zdravotního postižení je však možno do určité míry zmírnit. Cílem řešitelů tohoto projektu bylo (a stále je) pokračovat v činnostech, které umožní osobám se speciálními potřebami studovat bez ohledu na typ a stupeň jejich postižení.