Transformuje Kraj nebo kraj ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Individuální projekt kraje
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Závěrečná konference k projektu
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Studium pro školní metodiky prevence
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Klíčové aktivity projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Transformuje Kraj nebo kraj ? aneb možnosti spolupráce na procesu transformace Mgr. Šárka Hlisnikovská Úvodní konference k projektu „Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK“ 12. 10. 2011, Klimkovice

Národní centrum podpory transformace sociálních služeb (NC) Projekt Podpora transformace sociálních služeb: realizace MPSV ČR (ESF, OP LZZ), MPSV – administrace investičních prostředků v rámci Integrovaného operačního programu (IOP) součástí projektu je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb (činnost od 11/2010 do 3/2013) Aktivity NC - možnost podpory zapojených organizací: koordinace a metodické vedení pracovníků; zajištění vzdělávacích programů, seminářů, stáží; participace na procesu vnímání změn odbornou i širokou veřejností; zpracování metodických postupů, nástrojů a analýz. V projektu aktuálně zapojeno 31 organizací z ČR zajištění vzdělávacích programů, seminářů, stáží pro pracovníky zařízení, aby byli připraveni na změnu poskytování sociálních služeb a přístupu ke klientům, další subjekty . Projekt Podpora transformace sociálních služeb: realizace MPSV ČR, financovaný z prostředků ESF a státního rozpočtu ČŘ (OP LZZ). MPSV zároveň administruje investiční prostředky v rámci Integrovaného operačního programu (IOP), které je možné využít pro budování nových forem bydlení a podpory. Součástí projektu je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb (činnost od listopadu 2010 do března 2013.   Aktivity NC - možnost podpory zapojených organizací: koordinace a metodické vedení pracovníků, kteří transformují pobytové služby sociální péče; zajištění vzdělávacích programů, seminářů, stáží pro pracovníky zařízení, další subjekty; participace na procesu vnímání změn odbornou i širokou veřejností; zpracování metodických postupů, nástrojů a analýz pro úspěšné provedení změn v ústavní péči. Koho se transformace týká? Projekt zlepšuje kvalitu života osob s postižením – umožňuje jim přestěhování z velkých ústavních služeb do běžného bydlení v místní komunitě (31 organizací z ČR – všechny kraje mimo Prahu). …..možnost zapojení dalších organizací v regionu ?? Dle odpovědí NC na dotazy… 2

Cesta v MSK… Aktuální změny - větší možnosti spolupráce napříč krajem od roku 2011 spolupráce s NC  od roku 2008 Pracovní skupiny zaměřené na transformaci služeb spolupráce s dalšími subjekty proces plánování rozvoje sociálních služeb v MSK - pracovní skupiny, r. 2007 první vlaštovka v transformaci soc. služeb:Harmonie - zámek Hošťálkovy systém realizace konkrétních opatření k naplňování vize (cílená dotační politika, transformační kroky ve vztahu k příspěvkovým organizacím kraje) vize a principy (včetně transformace) zapracovány do koncepčních, strategických materiálů kraje – od r. 2004 počátky změn v pojímání sociálních služeb v kraji, transformačních aktivit, r. 2003

Původní stav Organizace a koordinace procesu transformace v MSK - 2 pracovní skupiny: 1) Krajská koordinační skupina 2) Transformační skupina zařízení pro děti + transformační týmy na úrovni transformovaných příspěvkových organizací  

Důvody pro změnu Rozvoj procesů transformace v kraji i na národní úrovni. Potřeba úpravy stávající organizaci transformace – optimalizace reakcí na změny. Potřeba efektivně propojit všechny dotčené subjekty. Potřeba reflexe multidisciplinárnosti problematiky. Potřeba zdůraznit provázanost procesu transformace sociálních služeb s procesem plánování rozvoje sociálních služeb v kraji.  

Tři systémové kroky 23. 6. 2011 Pracovní skupina pro střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb v MSK (Řídící skupina) rozhodla o: 1) Zefektivnění systému koordinace - začlenění Pracovní skupiny pro transformaci pod Řídící skupinu SPRSS 2) Upravení složení Pracovní skupiny pro transformaci 3) Schválení samostatné kompetence PS pro transformaci - vypracování efektivního systému další organizace

Složení pracovní skupiny pro transformaci

Současná organizace procesu transformace na úrovni kraje Řídící skupina SPRSS PS pro kvalitu PS obcí II. typu PS financování SS PS pro strategii integrace romské komunity PS protidrogové prevence PS pro transformaci SS v MSK PS pro transformaci zařízení pro děti Skupina organizací v transformačním procesu ? MTT – multidisciplinární týmy v zařízeních kraje „malé“ MTT – operativní týmy z pracovníků v zařízení 8

Možnosti zapojení dalších subjektů I. PS pro transformaci zařízení pro děti původně složená primárně ze zástupců sociálního odboru KÚ a příspěvkových organizací kraje (PO) zaměřujících se na děti; na následném jednání návrh změny složení – otevřenost jiným poskytovatelům, práce s meziresortními přesahy (zdravotnictví, školství…), problematika sociálně-právní ochrany dětí…. vedoucí skupiny - zvolen později, po ustavení nových členů.

Možnosti zapojení dalších subjektů II. Skupina organizací v transformačním procesu návaznost na původní krajskou koordinační skupinu prostor pro další poskytovatele bez ohledu na zřizovatele propagace myšlenek a procesů transformace v kraji členům nabídka možnosti zapojení v aktivitách realizovaných krajem (IP kraje), vzdělávání, metodická podpora, tématické semináře… podmínky členství – povinnost deklarace a zapojení do procesu transformace sociálních služeb, zřízení transformačního týmu v organizaci podoba skupiny dle povahy jednání (seminář, workshop, metodická setkání aj.) vedoucí skupiny – Mgr. Hlisnikovská (regionální pracovník NC v MSK)

Možnosti zapojení dalších subjektů III. Zapojení v procesech plánování rozvoje sociálních služeb v obci, kraji

Aktuální informace o procesu transformace v Moravskoslezském kraji: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/transformace_ustavni_pece.html Nabídky na zapojení do pracovních skupin: Mgr. Denisa Staníková referent pro sociální projekty, odbor sociálních věcí KÚ MSK Tel.: 595 622 765 E-mail: denisa.stanikova@kr-moravskoslezsky.cz

Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Šárka Hlisnikovská sarka.hlisnikovska@trass.cz 739 548 459 www.trass.cz www.facebook.com/trass.cz Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2