(Eko)inovace z pohledu MŽP Hustopeče 20.3.2015 Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
OPŽP – výroční konference
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Operační program Životní prostředí
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
ROP JV – informace o novém programovém období
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Výroční konference OP PIK
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

(Eko)inovace z pohledu MŽP Hustopeče Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

MŽP a VaVaI  MŽP od roku 2011 není poskytovatelem podpory na VaVaI – nyní je poskytovatel TAČR  MŽP se však podílí s TAČR na přípravě výzkumných programů a ovlivňuje tematické zaměření těchto programů (např. EPSILON)  MŽP dále může využít program BETA – Výzkumný program určený pro výzkumné potřeby státní správy.

Podpora oblastí s inovačním potenciálem - OP  Na podporu výzkumu, vývoje a inovací je přímo určen OP PIK (MPO)  V OP ŽP není explicitně kapitola/osa pro podporu inovací  Prioritní osa 2 – Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech  Prioritní osa 3 – odpady a materiálové toky  Prioritní osa 5 – energetické úspory

Podpora oblastí s inovačním potenciálem – NP ŽP OSA 1 Čistota povrchových i podzemních vod  Čistírny odpadních vod (ZCHÚ, silně znečištěné toky) OSA 2 Emise ze stacionárních zdrojů  Náhrada a rekonstr. stávajících stacionárních zdrojů OSA 3 Odpady, staré zátěže, environmentální rizika  Výrobky s ukončenou životností – sběrná síť, podpora inovativní technologií

Nová zelená úsporám  Finalizace přípravy programové dokumentace NZÚ – plán předložení na ÚV do konce 3/2015  4/ se chystá výzva NZÚ  Rodinné i bytové domy  Předpokládaná alokace 1,1 mld. Kč  Předpokládaná možnost etapizace – nejdříve výměna kotle, poté zateplení.

Program Life  Program EK (DG Envi a DG Climate)  Celková alokace programu: 3,5 mld. EUR  1/6/2015 – očekává se vyhlášení nové výzvy  Hlavní oblasti: - Životní prostředí a efektivita využití zdrojů - Příroda a biodiverzita - Environmentální řízení a informace - Zmírňování klimatických změn  Pro 2-3leté projekty – za více než 10 mil. Kč  Max. míra spolufinancování je 60 %

Ekoznačení a podpora výrobků a technologií se zohledněním LCA  Národní program environmentálního značení  - posuzování produktů pomocí LCA  - možnost udělování ekoznaček – EŠV, EŠS(ČR) a harmonizace a kompabilita s evropskými značkami (The Flower, Der Blaue Engel, Nordic Swan apod.)  Implementace Směrnice 2014/24/EU o veřejných zakázkách – do konce roku Zjednodušení a podpora nákupu ekologicky šetrných výrobků  Uvažuje se o podpoře EŠV v rámci OP (bonifikace)  Uvažuje se o finanční podpoře/osvětě EŠV/EŠS

Inovativní finanční nástroje - výzva a příležitost  Možné propojení evropských a národních zdrojů  Možný vstup soukromého kapitálu  Možná podpora uvedení inovativních technologii na trh formou kapitálového vstupu – např. odkoupení podílu firmy.  Možná kombinace dotace a bezúročné/nízkoúročné půjčky – zvlášť výhodné v oblastech s vysokou návratností - zateplování, výměna kotlíků, čistá mobilita  Výrazný multiplikační efekt  Žádná časová omezení jako u ZÚ nebo OP  Pilotní projekt MŽP v Ostravě 4.Q 2015-kotlíky

Program podpory environmentálních technologií  V letech , navázaný na Akční plán na podporu environmentálních technologií (ETAP)  Každý rok byla předávána na ÚV předkládána aktuální zpráva podpory (eco)inovací v ČR  V 12/2011 byl ETAP nahrazen Akčním plánem pro ekoinovace (Eco AP – velmi obecný, doporučující charakter  V ČR zatím neimplementován

Zastřešení tématu (eko)inovací  proběhlo pracovní setkání na téma (eko)inovací na MŽP  Závěr: téma (eko)inovací je velmi živé a diskutované a je rozprostřeno mezi mnoho subjektů – ÚV, TAČR, MPO, MŠMT, MMR, Mze, MŽP.  Je potřeba zastřešujícího orgánu?  Jaká je potřeba navazujícího programu na podporu (eko)inovací?  Plánuje se setkání se zástupci ÚV.

ETV – Verifikace environment. technologií  Pilotní projekt EK (2016)  Dobrovolný nástroj na podporu exportu inovativních technologií, zaměřený na SME  MŽP se účastní jednání na EK  Hlavním úkolem – rozšířit povědomí o ETV  Seznam časopisů, kde lze publikovat novinky z EK, případně úspěchy v ČR v zahraničních časopisech  Zatím 50 procent nákladů hradí EK, dále by mělo být uznatelným nákladem při podávání žádostí např. do Horizon 2020 nebo LIFE  Využitelné při hodnocení projektů TAČR, OP a ostatních výzkumných podpůrných programů

Smart Cities  Vzniká Metodika konceptu inteligentních měst na úrovni ČR – 1.Q 2015 (Vymezení SC, podmínky pro čerpání finančních prostředků)  Návaznost na Sdělení komise C(2012) 4701 Smart Cities and Comunities.  Energetická účinnost, snížení spotřeby zdrojů a snížení emisí a skleníkových plynů v oblastech úspory energií, čisté mobility a systémů ICT  Běží výzva SCC (12/2013-5/2015)  Indikátory např.: mobilita a místní přeprava cestujících, kvalita ovzduší, hluk apod.)

Nové jednotící logo „ČISTÉ MOBILITY“

Děkuji za pozornost Mgr. Jaroslav Kepka