Biosféra Úvodní část Jan Dušek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč u nás nežijí lední medvědi
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKOLOGIE.
BIOSFÉRA.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní ekologické pojmy
VZTAHY ORGANISMŮ.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
BIOSFÉRA.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Biotické faktory prostředí
Biosféra Lesy mírného pásu
Biosféra Tundry a polární pustiny
 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.
Biosféra.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Biosféra Tropické deštné lesy
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Kartografie – měřítko mapy
Úvod do ekologie.
Biosféra Savany Jan Dušek.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Biotické podmínky života
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ekosystémy.
MÍSTNÍ ČAS, PÁSMOVÝ ČAS Jan Dušek.
Biosféra Subtropické lesy a křoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Biosféra Stepi Jan Dušek.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Biosféra.
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Jan Dušek. * Průmysl Průmysl * Zahraniční obchod Zahraniční obchod * Pomoc africkým zemím Pomoc africkým zemím * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých.
Afrika Socioekonomická geografie 2
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Biosféra = živý obal Země
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
Podmínky pro život na Zemi
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Biosféra Úvodní část Jan Dušek

Obsah Biosféra Ekologický slovníček Ekosystémy Seznam použitých zdrojů

 Co je to biosféra a co vše zahrnuje? živý obal Země = souhrn všech živých organismů na souši, ve vodě i ve vzduchu včetně jejich prostředí  Jak se nazývá věda zkoumající biosféru? BIOGEOGRAFIE FYTOGEOGRAFIE ZOOGEOGRAFIE zkoumá prostorové rozšíření rostlin zkoumá prostorové rozšíření živočichů

 Pokuste se vysvětlit pojmy: EKOLOGICKÝ SLOVNÍČEK  Pokuste se vysvětlit pojmy: společenstvo biotop ekosystém společenstvo (biocenóza) – soubor jedinců různých druhů organismů žijících na určitém území v určitém čase biotop – relativně stejnorodý prostor, který poskytuje organismům podmínky pro život (pouze neživé faktory) ekosystém (geobiocenóza) – souhrnné označení společenstva a jeho biotopu.

 Uveďte příklady přírodního EKOSYSTÉMY  Uveďte příklady přírodního a umělého ekosystému:  V čem se navzájem liší přírodní a umělé ekosystémy?

EKOSYSTÉMY PŘÍRODNÍ EKOSYSTÉM UMĚLÝ druhově bohatý druhově chudší existuje nezávisle na člověku je vytvořen člověkem energeticky i látkově soběstačný energeticky i látkově nesoběstačný schopný autoregulace neschopný autoregulace př. les, jezero, řeka př. pole, zahrada, město

 Pokuste se vysvětlit pojmy: EKOLOGICKÝ SLOVNÍČEK  Pokuste se vysvětlit pojmy: klimaxová vegetace biom biosféra klimaxová vegetace (klimax) – společenstvo rostlin nejlépe přizpůsobené daným podmínkám (v ČR většinou les) biom – souhrn stejných ekosystémů v planetárním měřítku (= vegetační pás) biosféra – souhrn všech biomů na Zemi

 Které faktory nejvíce ovlivňují BIOMY  Které faktory nejvíce ovlivňují rozšíření jednotlivých biomů ?  Vyhledejte v atlasu světa hlavní biomy na Zemi:

Seznam použitých zdrojů text: originální dílo autora obrázky: rodinný archiv autora TESAŘÍKOVÁ, P. (ed.) et al.: Školní atlas světa. SHOCart, Vizovice, 2009, 112 s. ISBN 978-80-7224-031-9.