(emoční nebo emocionální kvocient)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Klíčová aktivita 04 Osobnostní a sociální rozvoj učitele MŠ Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
MANAGEMENT Mgr. Petra Neumannová.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Psychohygiena seniora
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Psychologie Mgr. Milan Šimek
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI A VEDNÍ TÝMŮ Obecná část pro vedoucí pracovníky společností Ing. Rudolf Pánek, CSc. ABC Professional
Schopnosti, nadání a talent
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Schopnosti Milana Reichlová.
POŽADAVKY NA OSOBNOST ZDRAVOTNICKÉHO PERSONÁLU
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Aplikovaná psychologie
Schopnosti Pavel Šuranský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Přisvojit si hodnoty zákazníka a přizpůsobit své jednání (výzkum trhu -> vyhodnotit, o co je zájem) => potencionální zákazníci si určí hodnoty, které.
Douglas McGregor (1906 – 1964).
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Číselné soustavy Autor: Mgr. Ludmila.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
E MPATIE U ZVÍŘAT Monika Kolářová. E MPATIE = schopnost vcítit se do pocitů, jednání a do situace druhé osoby Pravděpodobně má neurofyziologický základ.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
T3 Osobnost vedoucího. Management = umění ? = věda ? Manažerem se člověk rodí ? stává na základě praxe ? naučí být ve škole ?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – VÝKONOVÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daniel Goleman Daniela Březinová, C4A. Daniel Goleman Americký psycholog Narozen Stockton USA Emoční a sociální inteligence a pozornost 12 let.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
HORIZONT ZLÍN Workshop
Inteligence DUM_19.
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Inteligence.
MARKETING 2.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální šetření a legislativa
Úvod do psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Témata kognitivní psychologie
Rodičovství biologické a pěstounské
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Transkript prezentace:

(emoční nebo emocionální kvocient) Emoční kvocient (EQ) (emoční nebo emocionální kvocient)

V psychologii číselný ukazatel, který hodnotí emoční inteligenci Emoční inteligence = lidská schopnost zacházet s emocemi a spolupracovat se sociálním okolím Od IQ se liší tím, že hodnotí lidské vlastnosti, city a emoce na rozdíl od myšlenkových schopností

Hodnotí složky: Empatie Sebeovládání Sebeuvědomění Motivace Společenské obratnosti

Emoční inteligence se dělí na: Intrapersonální Interpersonální (sociální inteligence) Znalost vlastních emocí Empatie (schopnost vcítění se do emocí jiných lidí) Ovládání vlastních emocí Schopnost přizpůsobit své jednání na základě emocí jiných Schopnost sebemotivace

EQ se staví vedle IQ jako další indikátor, který má vliv na úspěšnost životní dráhy Lidé s vysokým EQ mají velmi dobré předpoklady být dobří manažeři, vůdčí osobnosti, poradci, ale také přátelé, milenci a partneři EQ testy v současné době nejsou tak rozvinuté a rozšířené jako IQ testy Většina testů, které existují nesplňují kompletní požadavky odborné veřejnosti a jejich výpovědní hodnota je omezená

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Emo%C4%8Dn%C3% AD_kvocient