1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Porodnost Soukromá obchodní akademie SOAPA, s.r.o. Opletalova 4, Jablonec nad Nisou.
Analýza Centra ProEquality
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Nezaměstnanost.
Legislativa harmonizace rodinného a profesního života v evropských zemích Zasedání pracovní skupiny 4 “Harmonizace profesního a rodinného života“
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2005.
Podpora částečných úvazků?
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Imigranti na trzích práce v EU
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Rodinná politika v EU a ČR Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Primární pediatrie-Evropa a ČR MUDr. Gabriela Kubátová OSPDL ČLS JEP Praha červen 2015.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Průměrný věk matek při prvním porodu podle vzdělání a rodinného stavu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Pedie Co mají společné?.
EVROPSKÝ PILÍŘ SOCIÁLNÍCH PRÁV
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Ladislav P r ů š a Praha, 30. října 2014
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha, Česká republika, února 2009 Simon Chapple Projekt blaha dítěte ELS/SPD, OECD, Paříž

2 Nedávná práce OECD ohledně rodin a dětí Starting Strong I & II Babies and Bosses (Děti a šéfové) - revize (13 zemí OECD) Databáze rodin ( Society at a Glance (Zběžný pohled na společnost) (2008) Enhancing child wellbeing (Zlepšení blaha dětí) (2009)

3 Kontext porodnosti: české ženy začínají v mladém věku… Průměrný věk ženy při prvním porodu, rok 2005 Česká republika26,6 Francie28,5 Německo29,1 Švédsko28,7 Spojené království29,8 OECD EU 1728,0

4 …ale mají málo dětí Celková porodnost 2006 Změna v porodnosti Česká republika1,330,18 Francie1,980,11 Německo1,33-0,05 Švédsko1,850,31 Spojené království1,840,20 OECD EU 191,570,05

5 V pracovních příležitostech pro české ženy jsou velké mezery % zaměstnanost mezera (muži-ženy), 2006 % nezaměstnanost mezera (ženy-muži), 2006 Česká republika17,52,52,5 Francie9,29,21,11,1 Německo11.50,30,3 Švédsko4,84,80,50,5 Spojené království12,1-0,7 OECD EU 2013,71,61,6

6 Blaho českých dětí je obecně pod průměrem v porovnání s OECD EU Rozměr blaha dítěte Česká pozice z 20 OECD EU zemí materiální blaho13. bydlení a okolí19. blaho ve vzdělávání15. zdraví a bezpečnost4. riziková chování15. kvalita školního života12.

7 Výdaje na péči o děti v Česku jsou nižší než průměr v rámci OECD EU (% NNI) 0., ,20 0, 40 0, 60 0., 80 1., 00 1., 20 1., 40 1, 60

8 Hlediska OECD týkající se rodičovské péče Soběstačnost mužů i žen je podporována přes placené zaměstnání. Příliš dlouhá mateřská dovolená (1-3 roky) může podkopat zaměstnání žen. Příliš krátká dovolená (méně než 6 měsíců) může podkopat blaho dítěte, zejména cíl WHO v podobě výlučného kojení. Velmi kvalitní vzdělávání od raného věku dítěte je prospěšné pro poznávání, a to především u znevýhodněných dětí. Rodičovská péče není nezbytně záležitostí jediného primárního pečovatele: je také o rovnováze mezi životem a prací, volbou práce na částečný úvazek a době strávené v práci otcem i matkou.