ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Sublimace - desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Kapaliny.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Fázový diagram.
Vypařování a kapalnění
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Výpočet tepla při vypařování
FYZIKA Změny skupenství.
Sytá pára. Var.
Struktura a vlastnosti kapalin
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Skupenské změny 2 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Vypařování a kapalnění
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
KAPALNĚNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Interaktivní test na změny skupenství látek
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Molekulová fyzika Sytá pára.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II. VY_32_INOVACE_07-19 ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II. Vypařování, kapalnění, var Fázový diagram

Vypařování Je přeměna kapalné látky na páru. Probíhá na volném povrchu kapaliny za každé teploty, při které ještě kapalina existuje. Některé molekuly na povrchu kapaliny mají větší kinetickou energii a uniknou do prostoru nad kapalinou. Vytvoří páru

Rychlost vypařování roste - s rostoucí teplotou - se zvětšením volného povrchu kapaliny - odstraňujeme-li páry nad volným povrchem Při přeměně kapaliny na páru téže teploty přijme kapalina skupenské teplo vypařování Lv. Měrné skupenské teplo vypařování

Var Zahřejeme-li kapalinu na teplotu varu tv , začnou se uvnitř kapaliny vytvářet bubliny páry. Ty se zvětšují a stoupají k volnému povrchu. Kapalina se vypařuje v celém svém objemu. Za normálního tlaku – normální teplota varu. S rostoucím tlakem se teplota varu zvyšuje.

Kapalnění (kondenzace) Přeměna páry na kapalinu. Dochází k ní snižováním teploty nebo je důsledkem snižování objemu páry. Při kondenzaci se uvolňuje skupenské teplo kondenzační. Měrné skupenské teplo kondenzační – je rovno měrnému skupenskému teplu vypařování téže látky při stejné teplotě.

Sytá pára V uzavřené nádobě s kapalinou za stálé teploty nastane po nějaké době dynamická rovnováha mezi vypařováním a kondenzací. Vytvořila se sytá pára. Sytá pára – pára, která je v rovnovážném stavu se svou kapalinou. Při konstantní teplotě je tlak syté páry stálý, nezávisí na objemu kapaliny. S rostoucí teplotou tlak syté páry roste.

Fázový diagram Znázorňuje rovnovážný stav dané látky mezi jednotlivými skupenstvími Skládá se ze tří křivek: - křivka syté páry kp ks kp kt K A Plynné skupenství Pevné látky Kapaliny p T - křivka tání kt - křivka sublimační ks A – trojný bod (rovnovážný stav skupenství pevného, kapalného a plynného) K- kritický bod

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová