Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Zamilovaná církev - aneb láska, která nepomíjí Vyškov, , Viktor Baláž.
O lásce a milování Až se mě jednou zeptáš, jestli mám raději Tebe nebo svůj život, já Ti odpovím, že svůj život. A Ty odejdeš …. aniž bys věděla, že můj.
Hodnotová orientace svobodné generace
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Čím se trápí staršovstva Ostrava Otázky 1. Jaké jsou Vaše jednání staršovstva. Prozraďte něco, jak to vypadá u Vás! - Dlouhé jednání, správce.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Těm, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, pověděl Ježíš toto podobenství: Dva muži šli do chrámu, aby se pomodlili,
2. Často však světlo svítání | zastře strach z večera, | když člověk pozná zklamání | a zmizí důvěra.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
N.Geisler, F.Turek: I Don't Have Enough Faith To Be an Atheist Co je pravda aneb Důvody, které mne vedou k víře, že existuje Bůh.
Abrahámova přímluvná modlitba
O smutku a smrti.
Kniha JOB Podněty k meditaci. Charakter knihy Job  Hebrejský TENACH:  Spisy (Ketubím)  Křesťanská BIBLE:  Naučné (sapienciální) knihy: moudrost ocitající.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
{  Zbav nás od zlého. Amen.. Zbav nás od zlého.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Vyvolený Izrael – a jak se lidé dovědí o spravedlnosti z Víry?
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
1. Ó věrní srdcem, | povstaňme a na to se rozpomeňme, | čeho potřebí nám nyní stolu Páně k užívání, |
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Radujte se, bratři, neboť blízko je Pán, blízko je Pán, blízko je Pán, radujte se, bratři, neboť blízko je Pán, neboť blízko už je Pán. 1. O nic se nestrachujte,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Pohádky v nás. Každý z nás se za něco skrývá… …ať muž či žena jsme všichni rozdílné osobnosti…
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
Novoroční modlitba 2016 Upravil - Dick Sand.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Slovo života Červen 2013.
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část

Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně pracujete?  Pojmenujte tyto důvody a pokuste se je seřadit podle četnosti.

Ná ř ek  2 fáze reakce člověka na utrpení  Význam nářku  Nářek před Bohem jako „vymizelý způsob modlitby“ (M. Limbeck)

Modlitba ná ř ku  nářek člověka, který se obrací k Bohu, je modlitbou, jíž si člověk „vylévá před Bohem své srdce“ (srov. 1 S 1,15)  tato modlitba pročišťuje postoje člověka k Bohu, k životu i k sobě samému.

Stanoviska našich sou č asník ů  Pokuste se vyjádřit na základě vlastních zkušeností, jak lidé chápou svá neštěstí vzhledem k Bohu  Pokuste se seřadit tyto výpovědi podle jejich četnosti.

Stanoviska Jobových p ř átel (shrnutí)  Bůh nenechává spravedlivého nikdy trpět. Příčina utrpení se tedy musí skrývat v samotném trpícím  „Koho Pán Bůh miluje, toho křížem navštěvuje“  Relativizace: individuální utrpení jednotlivce je srovnáváno s mnohem větším utrpením druhých

Job ů v postoj v ůč i Bohu (2. etapa)  Jak mluví Job o Bohu?  Jak zakouší Job Boha?  Job se staví vůči Bohu vyzývavě. Ve kterých bodech a proč asi?  Jak chápe Job sebe sama?

Bo ž í odpov ěď Jobovi (2. etapa)  V čem spočívá rozdíl mezi odpověďmi Jobových přátel (kteří také argumentují stvořením), a odpovědí Boží?  Jak lze Boží odpověď Jobovi vnímat?

Bo ž í odpov ěď  Dostal Job od Boha odpověď na své otázky?  Dostal (též) něco jiného?  Co se u Joba změnilo po setkání s Bohem?

Poselství textu

S biblickým poselstvím do ž ivota  Utrpení člověka je ve vztahu k všeobecné situaci stvoření; člověk nezná jeho příčiny  Identita tzv. zkoušky víry  Boží spravedlnost nespočívá v odměňování dobrého a trestání zlého, ale ve věrné lásce  Rozdíl mezi znalostí pravd o Bohu a osobní zkušeností s Bohem  Jobovi pomohla obstát ve zkoušce důvěra v Boha jako Zachránce - Spasitele