Od antiky ke středověku Od antického myšlení ke křesťanské kultuře  další změna otázky Co je svět? Jaké je místo člověka? Jak žít? Jak žít, abych byl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

U holiče Jeden muž, stejně jako každý jiný měsíc, šel k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
O stvoření světa a člověka
Stroj času Sojková Aneta.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
eklekticismus, novoplatonismus
Náboženská literatura
U holiče Jeden muž šel, stejně jako každý jiný měsíc, k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Vesmír v koncích.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kultura na počátku novověku
Středověk Úvod.
MODLITBA – CHOZENÍ S BOHEM Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
O B L I Č E J O B L I Č E J HLAVA TRUP DOLNÍ KONČETINA PAŽE NOHA HORNÍ KONČETINA KRK.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Poselství starozákonní svatyně
Vypracoval: Jakub Moravec
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Literatura, architektura, výtvarné umění
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Humanismus z latinského humanus = lidský různé myšlenkové směry a postoje, zaměřené na člověka, lidství a lidstvo.
Filosofie křesťanského středověku
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 2 Datum ověření ve výuce: Téma: Cyklus přírody - kalendář Tématický okruh: Člověk v rytmu času Vzdělávací.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Spor o univerzália Realismus – universalia sunt ante rebus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Literatura období humanismu a renesance
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
De Civitate Dei Rozbor ilustrací
M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk
GO XIV S. LEM LEM.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Od antiky ke středověku
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Význam křesťanství ve středověku
Základní filozofické otázky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Od antiky ke středověku Od antického myšlení ke křesťanské kultuře  další změna otázky Co je svět? Jaké je místo člověka? Jak žít? Jak žít, abych byl spasen?  Vize konce + co má konec, má i začátek  obnovení úvahy o počátku světa

Augustinus Augustinus  Aristoteles dvě základní pojetí času u Augustina biblicko-kosmogonické psychologické

Biblicko-kosmogonické pojetí času Přetrvávající mytologické představy Antické koncepce cyklu  Biblické pojetí překonávání cyklického pojetí

Biblicko-kosmogonické pojetí času (pře)tvoření z chaosu  tvoření z ničeho

Genesis

Druhá makabejská, 7, 28 tvoření „z ničeho“ v Lukiánská verze: z toho, co nebylo, latinské znění: ex nihilo

Biblicko-kosmogonické pojetí času  svět nebyl stvořen v čase, ale s časem

Vyznání, hlava XII Vyznání, hlava XIV

Biblicko-kosmogonické pojetí času Co dělal Bůh před stvořením světa? Věčnost čas Nevím. Před stvořením nejspíš nebylo nic Peklo pro hlupáky, kteří kladou podobné otázky př. K. neděle 16 hod. biskup Usher (biskup v Armaghu a prorektor Trinity College v Dublinu), který se v 17. století (kolem roku 1654) zajímal o datum stvoření světa a získal jej odpočítáváním biblických generací

XXIII XXVII

Psychologické pojetí času časové mody – způsob jejich existence odmítnutí spojení času a pohybu uplývání času není objektivní plynutí času je záležitostí ducha měření času je zachycování dojmu

Čas a pohyb Bible kralická: I zastavilo se slunce, a stál měsíc, dokudž nepomstil se lid nad nepřáteli svými. Zdali není toho napsáno v knize Upřímého? Tedy stálo slunce uprostřed nebe, a nepospíchalo k západu, jako za jeden celý den.