SEKTÁŘSTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
Základní pojmy a souvislosti
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Přijď Duchu svatý.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Osvícenství.
Křesťanství.
Občanská výchova 7. ročník
Emoce (city).
NÁBOŽENSKÉ SEKTY A KULTY Sekta je náboženská nebo politická skupina, která se odpojila od větší, již zavedené skupiny. Sekty mohou mít s původní skupinou.
NÁBOŽENSKÉ SEKTY Mgr. Michal oblouk.
Světová náboženství.
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
Studijní obor: Sociální činnost
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
VY_32_INOVACE_02_SVP_091_Bel
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Kněz dnes znamená osobu, většinou muž, který je v daném náboženském společenství oprávněn a povolán konat pravidelné bohoslužby, zejména přinášet oběti,
Sociální patologie SCPT SCPA
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Nová náboženská hnutí
Vypracoval: Jakub Moravec
Náboženská mapa současného světa
Právní zakotvení neziskových organizací v ČR - CPO.
Syropalestina.
Zdánlivé a neplatné manželství
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Sekty Novák.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
N ÁBOŽENSTVÍ, VÍRA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Občanská výchova Milan Šimek
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
DUM - Digitální Učební Materiál
Náboženská mapa současného světa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zdánlivé a neplatné manželství
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Sekty a zneužití náboženství
Extrémistické skupiny PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
CASD - Jak rosteme.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

SEKTÁŘSTVÍ

ZÁKLADNÍ POJMY sekta: problém v definování – může ublížit náboženským menšinám výrazné případy – ovlivňují mentalitu (Óm šinrikjó - a útok sarinem) sektářství není jen v náboženství, ale např. i v politice náboženské společenství: společnost, seskupení lidí, kteří se hlásí ke nějakému náboženství k témuž náboženství se hlásí více náboženských společností, ale liší se obřady, výkladem nauky nebo vnitřním uspořádáním. církev: je podle tradiční terminologie křesťanská náboženská společnost, a to i tehdy, když to o sobě přímo v názvu neříká (např. Jednota bratrská, Bratrská jednota baptistů, Křesťanské sbory, Křesťanská společenství). teologicky se mluví o církvi jako o souhrnu všech křesťanů. jistý problém tvoří náboženské společnosti mimo křesťanství, které se samy v názvu označují jako církve (např. Scientologická církev nebo Církev sjednocení)

SOUVISEJÍCÍ POJMY náboženství: obecně (v jednotném čísle) praktický i reflektovaný vztah člověka nebo určitého společenství k tomu, co je přesahuje a na čem závisí určitý kulturní a společenský systém, v němž se tento vztah projevuje a uskutečňuje. v židovsko-křesťanském prostředí se náboženství často ztotožňuje s (náboženskou)vírou, tj. s očekáváním a nadějí do budoucnosti. v přeneseném smyslu může „náboženství“ znamenat i jakoukoli jinou absolutní životní orientaci, jíž se člověk cítí vázán

DEFINICE POJMU SEKTA Náboženská společnost vzniklá ve snaze reformovat nauku a/nebo praktiky větší a starší náboženské společnosti, např. některé etablované církve. Jako sekta v tomto smyslu začínala mnohá dnes etablovaná náboženství, včetně křesťanství. (Římští Židé označili podle Sk 28, 22 v rozhovoru s apoštolem Pavlem začínající křesťanství jako sektu.) Podle některých křesťanů relativně nová, spíše menší náboženská společnost buď výslovně mimo křesťanství nebo odmítající pojetí křesťanství jimi preferované. Náboženská společnost, v níž převládají tendence jako autoritářství, uzavřenost, fanatismus, nesnášenlivost, selekce informací apod. Náboženská společnost, která svým stoupencům škodí, obvykle takzvaným vymýváním mozku. Dále do této skupiny patří náboženské společnosti s násilnými, popř. vražednými či sebevražednými tendencemi.

VÝZNAM SLOVA SEKTA význam slova sekta se posouvá z lat. slova secta – následování, z řeckého slova soco -odštěpení, výsledek jakékoliv náboženské diferenciace to, co v ČR označujeme slovem sekta je v angličtině označováno „cult“ – destructive cult – destruktivní náboženství

VYMEZNÍ SEKTY pojem má hodnotící charakter lépe používat sektářství či sektářské tendence: autoritativní řízení přecházející až v moc nad lidmi (absence svobody) problém závislosti vystihnutí potřeby jedince – slabé místo budování kultu nepřítele – okolí pocit výlučnosti fundamentalisticky pojatý vztah k pramenům či k doktríně (jednoduché pravdy, podceňování rozumu) uzavřenost fyzická nebo aspoň ideová jednosměrná nebo obousměrná selekce informací (utajování) velice silná autorita (koncentrace moci v rukou jednotlivců) poslušnost autoritám je brána jako úleva, nikoliv jako nátlak práce s hypnózou s extatickými jevy

REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ kontrakultovní hnutí deprogramování polemika

ZNÁMÉ PROJEVY SEKTÁŘSTVÍ Svatyně lidu Davidovská větev adventistů sedmého dne Řád Chrámu Óm šinrikjo Nebeská brána německá psycholožka Heide Fittkau

NÁBOŽENSKÁ HNUTÍ VE SVĚTĚ A ZNAKY SEKTÁŘSTVÍ antopozofie Hnutí grálu Hare Kršna Nový věk Hnutí víry Imanuelité jóga v denním životě Moonovo hnutí mormoni osho rodina Sahaja joga satanismus scientologie sri chinmoy Svědkové Jehovovy transcendentální meditace víra Bahái

KŘESŤANSKÉ CÍRKVE Svědkové Jehovovi Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů

HISTORICKÝ VÝVOJ KŘESŤANSTVÍ