Předsednictvo RVŠ dne 17. 6. 2010 Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne 25. 5. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 3. role vysokých škol Vladimír Kebo PRVŠ, Praha, 22. března 2007 Předsednictvo rady vysokých škol.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Financování kapitol státního rozpočtu II
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne

Program Diskuse se bude týkat následujících témat: Spolupráce průmyslu a univerzit z pohledu konkurenceschopnosti ČR, R. Špicar Podpora spolupráce a reforma výzkumu, vývoje a inovací, V. Haasz Podněty reformy terciárního vzdělávání -Podpora spolupráce průmyslu a univerzit?, K. Rais Kulatý stůl bude hledat odpovědi na tyto otázky: Potřebuje ČR Národní inovační strategii? Co dále s reformami pro podporu konkurenceschopnosti v České republice? Jsou univerzity a průmysl klíčem ke znalostní společnosti? 2

Závěry 2009 Otevřít diskusi na vládní úrovni se zástupci technických vysokých škol a podniků, která by jasně definovala hospodářskou politiku České republiky a současně technického vysokoškolského vzdělávání ve spojitosti s požadavky průmyslu. Probíhaly drobné diskuze, ale bod jedna nebyl splněn. Přehodnotit omezení prostředků ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj v následujících 3 letech na úroveň roku 2009, podporovat a zajistit prostředky na českou účast v technologických platformách Splněno. Za ROK 2010, OHROŽENO PRO LÉTA NÁSLEDUJÍCÍ 3

Závěry 2009 Efektivně nastavit vznikající Technologickou agenturu jako platformu účinné podpory výsledků spolupráce vysokých škol, dalších výzkumných organizací a podniků. Splněno. Zjednodušit systém čerpání prostředků ze strukturálních fondů na výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání v souladu s jejich posláním a dobrými mravy, preferovat obsah projektu nad formou. Proveden byl přesný opak, přestože stále převažuje forma nad obsahem. Zjednodušit odpočet daní pro VaV a zvýhodnit nákup služeb pro VaV od výzkumných organizací. Nebylo splněno a je třeba otevřít veřejné diskuse na dané téma 4

Závěry 2010 Výzva zástupců průmyslových podniků a technických vysokých škol vládě Zástupci vysokých škol z Ostravy, Prahy, Brna, Zlína a Opavy a podnikatelské sféry vyzývají vládu k následujícím opatřením, jejichž návrhy vzešly z debaty u kulatého stolu dne 25. května 2010 na Vysoké škole báňské -Technické univerzitě v Ostravě. Diskuse o spolupráci technických univerzit a průmyslu se zúčastnilo na pět desítek představitelů technických vysokých škol, Akademie věd ČR, zaměstnavatelských organizací i jednotlivých podniků. 5

Závěry 2010 Doporučujeme vládě, aby ve vazbě na hospodářskou strategii modifikovala strukturu vzdělávacího systému a vytvořila motivační mechanizmy k zefektivnění spolupráce vysokých škol a průmyslu. Prvním krokem by měla být podpora „podnikových stipendií“, tedy vytvoření podmínek pro jejich aktivní podporu. Kulatý stůl pozitivně ohodnotil návrhy Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání publikované na stránkách MŠMT 1, zejména v oblasti řízení VŠ, a jejich více-zdrojového financování. 6

Závěry 2010 Akreditační procedury v technických a přírodovědných programech musí vycházet z globálního charakteru inženýrského vzdělávání a reflektovat potřebu vyšší úrovně spolupráce vysokých škol a průmyslu. Zvýraznit tak (legislativně zakotvit) 3. roli vysokých škol. Využití evropských zdrojů pro financování VaV v aplikační sféře bude klíčové pro globální konkurenceschopnost průmyslových podniků a vysokých škol, jejichž kvalita je rozhodující pro tvorbu vysoce kvalifikované pracovní síly. 7

Závěry 2010 V rámci kulatého stolu byly pozitivně přijaty závěry projektu OECD „Inovační strategie", na téma „Posilování spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem ve výzkumu, vývoji a inovacích", (kulatý stůl MŠMT dne Využití evropských zdrojů pro financování VaV v aplikační sféře bude klíčové pro globální konkurenceschopnost průmyslových podniků a vysokých škol, jejichž kvalita je rozhodující pro tvorbu vysoce kvalifikované pracovní síly. 8

Závěry 2010 Je třeba aktivně podporovat spolupráci mezi průmyslovými podniky, vysokými školami a ústavy AV ČR podílejícími se na výzkumu podporovaném EC (7RP), v mezinárodních výzkumných centrech (např. CERN) a v evropských infrastrukturních zařízeních (typu FAIR či ELI), která by vedla ke zvýšenému uplatnění českých firem při jejich budování a provozu. 9