PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na Zemi.
Advertisements

Stavba a vznik Země Projevy života
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Projevy života, třídění organismů
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Životní projevy rostlinné buňky Mgr. Helena Roubalová
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Puzzle – jehličnaté stromy
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
PROJEVY ŽIVOTA.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Smyslová ústrojí člověka
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Co jsme již poznali.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Projevy života, třídění organismů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Projevy života, třídění organismů
Rostliny.
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Získávání energie pro život
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Autor: Mgr. Věra Pavlátová Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis, Obecná biologie. Žáci se seznamují s projevy života, s principem fotosyntézy. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák rozliší základní projevy a podmínky života. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 45 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Základní vzdělávání − druhý stupeň. Prezentace je vhodná i pro 1. stupeň ZV. 11−12 let, 6. třída KLIKNĚTE NA F 5

Do jaké geosféry patří: opakování Do jaké geosféry patří: BIOSFÉRA HYDROSFÉRA 1. 3. Pro správnou odpověď klikněte dle pořadí čísel na obrázky. ATMOSFÉRA PEDOSFÉRA 4. 2.

Jakými geosférami je tvořena Země? opakování Jakými geosférami je tvořena Země? A B C 5.

Aby mohl organismus žít, musí zabezpečit všechny OKOLÍ ŽIVÝ ORGANISMUS: − Pohyb − Růst a vývin − Dědičnost − Dráždivost − Rozmnožování − Vývoj ENERGIE − Pohyb − Myšlení ENERGIE − Dýchání − Potrava Aby mohl organismus žít, musí zabezpečit všechny tyto životní projevy! LÁTKY − Potrava − Vdech LÁTKY − Vylučování − Výdech

Projev života − pohyb Živočichové se pohybují z místa na místo, rostliny jsou na místě a spíše se jen ohýbají. K pohybu slouží: bičíky, brvy, svalový vak, končetiny. 8. 7. 9. 6. Videa pohyb rostlin: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_plant-ta.thalir-Tamil_Nadu214.ogv http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oxalis_Triangularis_Photonasty_Timelapse.ogg

Projev života − metabolismus Metabolismus je výměna látek a energie (někdy i informací) mezi organismem a okolím. 10.

Projev života − růst a vývin Všechny živé organismy během svého života rostou a vyvíjejí se = mění se. Tyto změny jsou nevratné! 12. 11. 13. 14. 15.

Projev života − dědičnost Rodiče předávají své vlastnosti (výška, barva očí, vlasů, talent…) potomkům v podobě genetické informace. 15. 16. 17. Ú.: Jaké máte vlastnosti po svých rodičích?

Projev života − dráždivost Živé organismy přijímají ze svého okolí podněty a reagují na ně. 18. 19.

Projev života − rozmnožování Rozmnožování zaručuje pokračování života. Nepohlavní − nový jedinec vzniká jen z jednoho rodiče. Pohlavní − nový jedinec vzniká podílením dvou rodičů. 22. 20. 21.

Vývoj určitého druhu organismů se nazývá evoluce. Projev života − vývoj Vývoj určitého druhu organismů se nazývá evoluce. 23.

Projev života − výživa Živočichové získávají živiny z potravy, rostliny z půdy a z atmosféry a slunečního záření (FOTOSYNTÉZA). 25. Na zelené barvivo (chlorofyl) v rostlině působí sluneční záření, voda a oxid uhličitý a vzniká kyslík a cukr (glukóza). + cukr (glukóza) Video: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Floyd_likes_popcorn.theora.ogv 24.

Opakování − vyluštěte: 1. 2. 3. 4. 5. Reakce organismů na podněty z okolí. Předávání vlastností z rodičů na potomky. Změna druhu za milióny let, jiným slovem evoluce. Doprava živočichů z místa na místo. Nevratná změna organismu během jeho života.

Opakování − řešení: 1. D R Á Ž I V O S T 2. Ě Č N 3. Ý J 4. P H Y B 5. Ů

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. Plzeň : Fraus, 2003. ISBN 807238211X. Magellan. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Animals.gif> 1. Jorge Barrios. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nubes_movimiento2.gif> 2. Wicki. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ocean_Spokojny.JPG> 3. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soil_profile.png> 4. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jordens_inre.jpg> 5. HonzaXJ. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trapka_velka_Paramecium_caudatum.jp g?uselang=cs> 6. Shazz. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Euglena.svg> 7. Waugsberg. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helix_pomatia_89a.jpg> 8.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Ervín Pospíšil. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frog_%C5%BE%C3%A1ba.gif> 9. Mikael Häggström. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glucose_metabolism.png> 10. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Placenta.svg> 11. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Placenta.svg> 12. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baby.JPG> 13. Amayasantos. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolescent.jpg> 14. Azoreg. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baby_Mother_Grandmother_and_Great_ Grandmother.jpg> 15. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dna-split.png> 16. Lyndsey and Lacey Love. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Love_twins_1.jpg> 17.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 8. 10. 2011 mezi 14. 00 a 23. 00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Mrlopez2681. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CF46618267_109996904033.gif> 18. Fac-Man. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tewkesbury_Medieval_Festival_2009_- _Melee.jpg> 19. JTojnar. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Binary_fission_es.svg> 20. Mike Pennington. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mating_Common_Toads_(Bufo_bufo)_- _geograph.org.uk_-_698154.jpg> 21. Ajor933. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sauterelle_peruvienne_en_plein_acte_se xuel.jpg> 22. José-manuel Benitos. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human-evolution-man.png> 23. Stepa. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fotosynteza3.png> 24. Andrew. [cit. 2011-10-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mouse_kill.jpg> 25.