Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, 22. 4. 2008 Iva Horová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Citace, citování Plagiátorství
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Vysokoškolské práce: současný stav, hlavní problémy, trendy elektronizace a digitalizace, legislativní souvislosti Celostátní porada vysokoškolských knihoven,
16. října 2007 Národní úložiště šedé literatury v roce 2007 Mgr. Petr Novák Státní technická knihovna Praha.
CPVŠK, Hradec Králové, Digitální archivy vysokoškolských prací na vysokých školách v ČR : východiska, současný stav jejich budování a.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Architektura ukládání digitálních dokumentů spravovaných v systémech spisové služby vedených v elektronické podobě technická specifikace negarantovaného.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Za okamžik začínáme. Co nás dnes čeká Kdo jsme Jak a s čím jsme začínali Co obnáší digitalizace a archivace doc. Analýza Formáty Souvislosti Struktura.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
ŠEDÁ LITERATURA Šedá literatura - z nejdůležitějších a nejstrategičtějších zdrojů vědeckých, technických a obchodních informací - „polopublikovaná literatura“
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Theses – abecední rejstřík klíčových slov Jsou zde uvedena pouze slova, která byla vložena do klíčových slov u více než 50 prací.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
Odbor doplňování a zpracování fondů
KNIHOVNA Jihomoravského muzea ve Znojmě se představuje - základní knihovna se specializovaným knihovním fondem, zapsaná podle zákona v evidenci knihoven.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Transkript prezentace:

Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová

Osnova: 1.Výchozí záměr 2.Projekt 3.Řešitelé, nároky… 4.Předpokládané výsledky 5.Souvislosti NÚŠL

Výchozí záměr : chybí národní registrace neexistence kooperace nedostatečná společenská objednávka ? není se „čeho chytit“ NÚŠL

Cíle: jednoduché vyhledávání zpřístupňování v prostředí WWW on-line plné texty (primární dokumenty) fulltextové vyhledávání výměna informací a podpora VVV trvalá archivace prezentace NÚŠL

Podmínky integrace: Standardizace: primárních e-textů popisných dat (metadata) prezentačních formátů komunikačních formátů archivačních formátů Vysokoškolské kvalifikační práce

a) Zahájit systematickou činnost: vstupní analýza stavu v ČR sestavit pracovní tým potřeba získat podporu Vysokoškolské kvalifikační práce

Současná praxe v ČR – shrnutí: zatím patrná neexistence jednotné koncepce škol na různých úrovních struktury škol vychází se z lokálních podmínek někdy i ve vzájemném rozporu proměny v čase, nestabilita péče o elektronickou verzi začíná Vysokoškolské kvalifikační práce

e) Usilovat o řešení legislativy: autorský zákon (licenční smlouva) VŠ zákon navazující normy a předpisy úsilí o změnu povinná elektronická verze pro účely celonárodní registrace minimálně disertace motivace autorů k nekomerčnosti Vysokoškolské kvalifikační práce

f) Vytvořit národní standardy a doporučení : sjednocení metod a procesů popis a struktura dat formální úprava prezentační atd. formáty komunikační protokoly aplikační SW Vysokoškolské kvalifikační práce

Závěrečné shrnutí – co je třeba dělat: získat podporu VŠ koncepční řešení usilovat o změnu legislativy administrativní, organizační otázky sjednocovat strukturu prací unifikaci popisu, metadat, formátů spolupracovat Vysokoškolské kvalifikační práce

Děkuji vám za pozornost kontakt: PhDr. Radka Římanová STK NÚŠL