INDIVIDUÁLNÍ ČTENÁŘSTVÍ ŽÁKA A FAKTORY, KTERÉ JE OVLIVŇUJÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Zeměpis – 6.ročník Krajina VY_32_INOVACE_ Název školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
DESTINAČNÍ AGENTURA KRUŠNÉ HORY
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Úřad práce České republiky
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
OSOBNÍ A PROFESNÍ PŘÍNOS STUDIJNÍCH NÁVŠTĚV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Problémy a specifika pedagogiky
Techniky práce s mentálně postiženými
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základy pedagogické metodologie
Marketingový plán společnosti
Téma : Veřejné zakázky Úvodní prezentace Ing. Jiří Boháček
Vědeckovýzkumný IS Milan Šorm.
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Gymnasium Jižní Město Praha
Vzdělávání.
1. Obecná problematika tvorby ŠVP
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
PROJEKT KNIHA Ateliér VDN DIFA JAMU v Brně.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Základní statistické pojmy
Autoevaluace z pohledu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Život bez střeva , Praha.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

INDIVIDUÁLNÍ ČTENÁŘSTVÍ ŽÁKA A FAKTORY, KTERÉ JE OVLIVŇUJÍ Pavla Sýkorová Katedra pedagogiky Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno

PROBLEMATIKA DĚTSKÉHO ČTENÁŘSTVÍ

OBSAH PREZENTACE Teoreticko-metodologická východiska Problematika čtenářství Shrnutí dosavadních výzkumů Metodika chystaného výzkumu

VYMEZENÍ ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY Gramotnost Funkční gramotnost Čtenářská gramotnost

FUNKČNÍ GRAMOTNOST Lze ji považovat za gramotnost, ke které se postupně žák propracuje během školních let. Viz Gavora (2003) Gramotnost až po ukončení povinné školní docházky, gramotnost dospělých. Viz Wildová (2005) Funkční gramotnost zahrnuje tři složky: Textová gramotnost (prose literacy) Dokumentová gramotnost (documentary literacy) Numerická gramotnost (numeracy literacy) Více Kirsh, Jungelbut (1986), Rabušicová (2002, s. 85), Gavora (2003, s. 17).

Složky funkční gramotnosti Viz Najvarová (2007, s. 78)

ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST “Schopnost porozumět a používat písemné jazykové formy, které vyžaduje společnost a které mají hodnotu pro každého jednotlivce” (Campbell & Mullis et al., 2001, s. 3). Podle Wildové (2005, s. 12) čtenářská gramotnost vyžaduje rozvinuté čtení a to nejen na úrovni “tzv. techniky, která je zajišťována charakteristickými znaky kvality a kvantity čtenářského výkonu, ale především na úrovni schopnosti práce s textem, vyhledávat a vyhodnocovat informace a využívat je v dalších činnostech”.

FORMULACE ZÁKLADNÍCH POJMŮ Čtení “Čtení jako mediální aktivita, která je zaměřována na knihy a jejich duševní přisvojování, na čas věnovaný knihám, čtení knih a tzv. socio-kulturní dovednosti” (Trávníček, 2008, s. 35 ) Četba Čtenář Čtenářství „je to plánovité a cílené rozvíjení četby zejména za pomoci školy, knihoven a jiných vzdělávacích institucí; rozvíjení, které je často doprovázeno institucionálně organizovanými kampaněmi a podpůrnými akcemi“ (Trávníček, 2008, s. 34). Individuální čtenářství žáka

VZTAH MEZI POJMY ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST, ČTENÁŘSTVÍ A ČTENÍ

FORMULACE ZÁKLADNÍCH POJMŮ Faktory ovlivňující individuální čtenářství žáka (Metelková Svobodová, Švrčková, 2010, s. 21): Endogenní (vnitřní) – vlastní zájem žáka o čtení, vnitřní motivace, čtenářské postoje a chování Exogenní (vnější) – činitelé socio-kulturního prostředí, především výchova a stupně vzdělání rodičů, působení učitele, knihovna, apod. rodina učitel škola

DOSAVADNÍ STAV POZNÁNÍ ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY V současnosti existují dle Lederbuchové (2004, s. 57) tři typy čtenářských výzkumů: Výzkum zaměřený na dispozice textu. Výzkum zaměřený na dispozice čtenáře. Výzkum zaměřený na komunikační situaci. Tyto výzkumy jsou mezi sebou navzájem propojeny v rámci celého výzkumného pole.

DOSAVADNÍ STAV POZNÁNÍ ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY Česká výzkumná šetření Liberecké výzkumy (viz Prudký, 1996), uskutečňované v roce 1994 a 1995, se zabývaly čtenářskými zájmy dětí a mládeže v Liberci. (54 % žáků čtení baví, na 23 % žáků má v oblasti čtení vliv rodina, avšak vliv školy, učitelů je rozhodující pro rozvoj čtenářských zájmů.) Studie Jak čtou české děti? (Gabal, Helšusová, 2003) vychází z empirického sociologického šetření zaměřeného na čtenářství žáka a jeho vybrané souvislosti. (½ čte pravidelně, ½ číst baví, nejdůležitější roli ve čtenářství dítěte plní rodiče.) Výzkum Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize (Trávníček, 2008) byl uskutečňován ve dvou větvích kvantitativní a kvalitativní podle německého vzoru nadace Stiftung Lesen. (Nejmladší generace pojímá četbu spíše jako zdroj informací a poznání.)

DOSAVADNÍ STAV POZNÁNÍ ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY Mezinárodní výzkumná šetření na území ČR Mezinárodní výzkum čtenářské gramotnosti PIRLS (2001, 2011) probíhající v pětiletých cyklech (v roce 2006 na území ČR nebyl uskutečněn) je zaměřen na žáky 4. ročníku základní školy. (Velice dobře si žáci vedli ve vyhledávání informací, v ostatních škálách jsou jejich výsledky vyrovnané.) Šetření OECD PISA (2000, 2003, 2006, 2009, 2012) opakovaně zjišťuje čtenářskou, matematickou a přírodovědnou gramotnost u patnáctiletých žáků. Výzkumy jsou prováděny každé tři roky. (pro 1/3 žáků je čtení oblíbené, pro 1/3 naopak ztráta času).

METODIKA VÝZKUMU Cíl výzkumu – Popis a analýza vybraných faktorů ovlivňujících individuální čtenářství žáka Výzkumné otázky Které faktory ovlivňují individuální čtenářství žáka 4. ročníku prvního stupně ZŠ nejvíce? Jaký existuje vztah mezi individuálním čtenářstvím žáka a faktory, které je ovlivňují? Do jaké míry vnější faktory ovlivňují individuální čtenářství žáka?

METODIKA VÝZKUMU Výzkumný vzorek tvoří žáci 4. ročníků prvního stupně brněnských ZŠ, jejich rodiče, učitelé a vedení škol. Školy bez specifikace Školy s rozšířenou výukou jazyků Školy příměstské Školy v nichž se vyskytují speciální dyslektické třídy Výzkumná metoda – dotazník

METODIKA VÝZKUMU Design výzkumu

SHRNUTÍ Problematika dětského čtenářství Vymezení základních terminologie Přehled dosavadního poznání Metodologické aspekty výzkumu

POUŽITÁ LITERATURA Campbell, J. R., Mullis I. V. S, et al (2001) Framework and Specifications for PIRLS Assesment 2001. Chestnut Hill, MA: TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College. Gabal, I., & Helšusová, L. (2003). Jak čtou české děti? Analýza výsledků sociologického výzkumu. Praha: Gabal, Analysis & Consulting. Gavora, P. (2003). Rozvoj porozumenia textu. Bratislava: UK. Kirsch, I., & Jungeblut, A. (1986). Literacy: Profiles of America’s Young Adults. Final Report of the National Assessment of Educational Progress. Princeton: Educational Testing Servise. Lederbuchová, L. (2004). Dítě a kniha: O čtenářství jedenáctiletých. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Metelková Svobodová R., & Švrčková M. (2010). Čtenářská gramotnost na 1. stupni ZŠ z pohledu vzdělávacího oboru český jazyk a literatura. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě. Mullis, I. V. S., Martin, M. O., Foy, P., & Drucker, K.T. (2012). PIRLS 2011 International Results in Reading. Chestnut Hill, MA: TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College.

POUŽITÁ LITERATURA Najvarová, V. (2007). Model funkční gramotnosti a RVP ZV. In Janík, T, Knecht, T, & Najvarová, V. (Eds), Příspěvky k tvorbě a výzkumu kurikula. Brno: Paido. Pearson, D. P. et al. (2002). Handbook of Reading Research. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates, Inc. PISA (2009). PISA 2009 Results: Executive Summary. Paris: OECD. Dostupné z http://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/46619703.pdf Prudký, L. (1996). Výzkumy čtenářských zájmů dětí a mládeže v Liberci. In Současnost literatury pro děti a mládež. Liberec: Technická univerzita Liberec. Rabušicová, M. (2002). Gramotnost: Staré téma v novém pohledu. Brno: MU. Trávníček, J. (2008). Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Brno: Host.

DĚKUJI ZA POZORNOST! pavli.sykorova@gmail.com