Právní úprava nakládání s chemickými látkami Prevence závažných havárií 28. listopadu 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Registrace chemických látek
Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Právní úprava ochrany lesa
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Nový zákon v prevenci závažných havárií
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Dokumentace k zajištění BOZP
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
ZÁKON č. 356/2003 Sb. AKTUÁLNÍ STAV
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Stavební právo.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Transkript prezentace:

Právní úprava nakládání s chemickými látkami Prevence závažných havárií 28. listopadu 2007

Nakládání s chemickými látkami

1. Úvodní poznámky identifikováno více než 18 miliónů chemikálií, obchoduje se řádově s desetitisíci zvýšení výnosů v zemědělství, zdravotnictví, průmysl X riziko toxicita biokumulace perzistence

2.1. Právní úprava – mezinárodní právo Implementační plán (2002) Rotterdamská úmluva o mezinárodním obchodu s určitými nebezpečnými chemickými látkami a pesticidy (1998) Stockholmská úmluva o persistentních organických polutantech (2001)

2.2. Právní úprava – komunitární úroveň Šestý akční program pro životní prostředí Životní prostředí a lidské zdraví Bílá kniha – Strategie budoucí politiky v oblasti chemických látek a přípravků systém REACH

Komunitární předpisy předpisy, jejichž cílem je postupná harmonizace národních norem týkajících se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek přepisy regulující přístup některých nebezpečných chemických látek a přípravků na společný trh Nařízení EP a Rady 850/2004/ES o POPs v ČR platné od 19. 5. 2004 Nařízení EP a Rady 648/2004/ES o detergentech normy upravující dovoz a vývoz ze třetích zemí nebo do nich Nařízení EP a Rady 304/2003/ES o vývozu a dovozu nebezpečných chemických látek

Dvojí metr na chemické látky v EU látky existující (100 106) látky nové pro firmy výhodnější používat staré chemikálie než investovat čas a peníze do registrace nové

REACH ruší dělení látek na „existující“ a „nové“ registrace všech látek vyráběných nebo dovážených v množství nejméně 1t/rok dva typy hodnocení hodnocení předběžných informací hodnocení chemické látky registrace shromáždit soubor informací a využít je pro bezpečné nakládání s látkami evaluace vyhodnocení technických podkladů autorizace povolení uvedení na trh Evropská chemická agentura

2.3. Právní předpisy – národní z. č. 356/2003 Sb., o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů z. č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií z. č. 156/1998 Sb., o hnojivech z. č. 91/1996 Sb., o krmivech z. č. 79/1997 Sb., o léčivech z. č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči z. č. 166/1999 Sb., o veterinární péči + další zákony (viz učebnice prof. Damohorského) + řada prováděcích přepisů

3.1. Nástroje – administrativní registrace Ministerstvo zdravotnictví referenční číslo + zápis do seznamu registrovaných látek plná X omezená oznamování a evidence u látek, které nepodléhají registraci evidence povinná MŽP obdrží údaje stanovené v § 28 odst. 2 v podobě počítačových datových souborů ve speciálním formátu Národní seznam prioritních látek osvědčení o dodržování zásad správné laboratorní praxe zkoušení nebezpečných vlastností látek nebo přípravků

3.2. Nástroje – informační následné informace souvislost s registrací informace, které je nutno sdělit po přidělení referenčního čísla označování látek a přípravků označení na obalu náležitosti stanoví zákon český jazyk, návod k použití, předlékařská pomoc bezpečnostní list souhrn identifikačních údajů o výrobci nebo dovozci, o nebezpečné látce a o ochraně zdraví a životního prostředí

3.3. Nástroje sankční ustanovení § 38 a násl. institut nápravných opatření taxativní výčet správních deliktů institut pořádkové pokuty – souvislost s výkonem kontrolní a dozorové činnosti

3.4. Nástroje institucionální MŽP Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra Česká inspekce životního prostředí krajské úřady v přenesené působnosti krajské hygienické stanice celní úřady

4. Základní instituty klasifikace látek a přípravků Seznam závazně klasifikovaných nebezpečných látek Seznam nových látek (ELINCS) zkoušení nebezpečných vlastností metody stanovené zákonem nebo Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj balení látek a přípravků zvláštní požadavky pro obaly a uzávěry zvláštní ustanovení pro obaly určené k prodeji spotřebiteli hodnocení rizika kontrola úplnosti a správnosti technických podkladů pro registraci – hodnocení rizika pro zdraví (MZd) a pro životní prostředí (MŽP)

Prevence závažných havárií

1. Obecné poznámky organizační, technická, ekonomická i právní opatření k předcházení vzniku havárií týká se objektů a zařízení, ve kterých je umístěna vybraná nebezpečná chemická látka nebo chemický přípravek cílem snížit pravděpodobnost vzniku havárie a omezit následky jejího vzniku na zdraví a životy lidí, hospodářská zvířata, životní prostředí a majetek definice závažné havárie - § 2 písm. e)

2.1. Právní předpisy - mezinárodní Úmluva o účincích průmyslových havárií přesahujících hranice států Evropská hospodářská komise OSN Helsinky, 1992 pro ČR platná od 10.9.2000 Smlouva mezi ČR a Rakouskou republikou o vzájemné pomoci při katastrofách nebo velkých haváriích platná od 1.11.2000

2.2. Právní předpisy - komunitární Směrnice Rady 96/82/ES o kontrole nebezpečí vzniku závažných havárií zahrnujících nebezpečné látky (Seveso II) Směrnice EP a Rady 2003/105/ES, kterou se mění Směrnice 96/82/ES

2.3. Právní předpisy - národní z. č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií provázanost k krizovou legislativou: z. č. 240/2000 Sb., krizový zákon z. č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému z. č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky

3.1. Nástroje - administrativní zařazení objektu nebo zařízení do příslušné skupiny na návrh rozhoduje krajský úřad součástí i posouzení protokolu o nezařazení v případě rizika domino efektu – povinnost výměny údajů mezi provozovateli vyjádření MŽP a dotčených orgánů veřejné správy k návrhu bezpečnostního programu prevence ZH a bezpečnostní zprávy rozhodnutí KÚ o bezpečnostním programu prevence závažné havárie rozhodnutí KÚ o bezpečnostní zprávě kontrola

3.2. Nástroje – koncepční plán fyzické ochrany objektu nebo zařízení bezpečnostní opatření prověřování funkčnosti bezpečnostních opatření a poplachového systému havarijní plánování vnitřní havarijní plán opatření uvnitř objektu obsah - § 17 odst. 1 předkládá se k evidenci a uložení krajskému úřadu vnější havarijní plán podklady pro stanovení zóny havarijního plánování týká se dopadů, které se mohou projevit mimo objekt

3.3. Nástroje – informační účast veřejnosti při projednávání bezpečnostního programu, bezpečnostní zprávy a vnějšího havarijního plánu oznamuje obec, ta zasílá i vyjádření své a veřejnosti veřejné nahlížení – 30 dnů ode dne oznámení informování veřejnosti v zóně havarijního plánování upravena i problematika domino efektu s účinkem za hranicemi státu poskytování informací o vzniku a dopadech ZH ten, v jehož objektu nebo zařízení havárie vznikla

3.4. Nástroje – sankční správní delikty - § 36 stanovení výše pokut - § 37 postup při uložení pokuty - § 38

3.5. Nástroje – institucionální MŽP Ministerstvo vnitra Český báňský úřad Česká inspekce životního prostředí krajské úřady v přenesené působnosti Státní úřad inspekce práce správní úřady na úseku požární ochrany, ochrany obyvatelstva a integrovaného záchranného systému krajské hygienické stanice

4. Důležité instituty 4.1. Bezpečnostní program, bezpečnostní zpráva bezpečnostní program prevence závažné havárie provozovatel objektu nebo zařízení ve skupině A zásady prevence vzniku havárie struktura a systém řízení bezpečnosti preventivní bezpečnostní opatření k zabránění domino efektu bezpečnostní zpráva provozovatel objektu nebo zařízení ve skupině B informace o systému řízení informace o složkách ŽP v dané lokalitě technický popis výsledky identifikace zdrojů rizika opatření k omezení dopadů havárie osoby podílející se na vypracování zprávy

4.2. Analýza a hodnocení rizik závažné havárie souvislost se zpracováním bezpečnostního programu a bezpečnostní zprávy zdroje nebezpečí možné scénáře událostí odhad dopadů možných scénářů odhad pravděpodobnosti jednotlivých scénářů míra rizika hodnocení přijatelnosti rizika

4.3. Pojištění odpovědnost za škody vzniklé v důsledku závažné havárie výši pojistného a lhůty stanoví zákon povinnost předání kopie smlouvy o pojištění krajskému úřadu povinnost oznamovat změny v pojištění délka pojištění – po celou dobu užívání objektu nebo zařízení pojišťovnou vyčíslené škody musí odpovídat následkům závažné havárie, které stanovil provozovatel ve schváleném bezpečnostním programu nebo zprávě

Ostatní právní předpisy z. o hnojivech problematika registrace hnojiv a pomocných látek před jejich uvedením do oběhu a problematika jejich používání v návaznosti na konkrétně zjištěné agrochemické vlastnosti zemědělských půd a půdní vlastnosti lesních pozemků z. o krmivech ochrana výrobce i odběratele při uplatnění zásady, že výrobci krmiv musí dodržovat právními předpisy stanovená kritéria pro jejich výrobu, oběh, obchod, požadavky na nezávadnost pro zvířata i člověka, zabraňovat kontaminaci potravního řetězce a respektovat ochranu ŽP z. o léčivech účelem zajistit v zájmu zdraví lidí i zvířat bezpečná, účinná a jakostní léčiva a stanovit podmínky pro zacházení s nimi

Struktura registrace látek a přípravků evidence látek a přípravků skladování látek a přípravků balení a označování látek a přípravků transport (dovoz a vývoz) látek a přípravků použití látek a přípravků – metody aplikace autorizace

Zákon o rostlinolékařské péči z. o hnojivech – prostředky k podpoře růstu rostlin z. o rostlinolékařské péči – ochrana před chorobami a škůdci důležitá otázka dovozu a vývozu rostlin přípravky k ochraně rostlin – registrace mechanizační prostředky správa: MZe rostlinolékařská správa obecní úřady obcí s rozšířenou působností