Elektrické vlastnosti látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrování těles. Vznik iontů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
zpracovaný v rámci projektu EU
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Elektrický náboj. Elektrické pole
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Částicové složení látek
Elektrické vlastnosti látek
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracovaný v rámci projektu
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Elektrický náboj.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F6 - 8 Datum ověření ve výuce: Téma: Elektrování při vzájemném dotyku Tématický okruh: Elektrické vlastnosti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Elektrické vlastnosti látek
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Stavba atomu.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrování těles při vzájemném dotyku
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrické vlastnosti látek Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_142, 8. sada, F ANOTACE Prezentace zpracovává téma „Elektrické vlastnosti látek“. Je doplněna obrázky k tématu, úkoly a otázkami k zopakování učiva. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí se stavbou atomu, umí pojmenovat částice atomu, chápe, jak vznikají ionty. V rámci opakování učiva přiřazuje správné pojmy a označuje správná tvrzení. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  26. 10. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Fyzika – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Model atomu Obal atomu Proton – kladný náboj Elektron – záporný náboj Neutron – bez náboje Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádře atomu. Záporný náboj obalu atomu je stejně velký jako kladný el. náboj jádra atomu. Atom je elektricky neutrální. Nejjednodušší je atom vodíku. (1 proton a 1 elektron) Jádro atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Atomy různých chemických prvků Atomy se liší počtem protonů v atomovém jádře. Počet elektronů v obalu je stejný jako počet protonů v jádru atomu. Různé chemické prvky: vodík, kyslík, uhlík, helium, … Počet neutronů může být v jádře atomu různý. chemické prvky – uspořádány v tabulce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Atom je elektricky neutrální. Ionty Atom je elektricky neutrální. Za určitých okolností může dojít k odtržení elektronu z obalu (přijetí).  Kladný iont – převládá počet protonů; kladný el. náboj jádra převládá nad záporným el. nábojem  Záporný iont – převládá počet elektronů; záporný el. náboj obalu převládá nad kladným el. nábojem   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Jak vznikne kladný a záporný iont? Odtržením elektronu z obalu atomu a přijetím elektronu do obalu atomu. kladný iont záporný iont Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Elektrování těles při vzájemném dotyku Při vzájemném tření dvou těles z různých látek se mohou některé elektrony přemístit z jednoho tělesa na druhé. Na jednom tělese více kladných nábojů (protonů) = těleso kladně zelektrované Na druhém tělese více záporných nábojů (elektronů) = těleso záporně zelektrované Tělesa souhlasně zelektrovaná – odpuzují se Tělesa nesouhlasně zelektrovaná – přitahují se Např. vlasy + hřeben, balónek + vlasy, mikrotenový sáček + list papíru, … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Elektrické pole   Okolo zelektrovaného tělesa je elektrické pole. Působí jen na zelektrovaná tělesa. Síla může být přitažlivá nebo odpudivá. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Otázky a úlohy k opakování učiva K obrázkům přiřaď správný popis: proton neutron elektron Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Označ správné tvrzení V jádře atomu jsou protony a neutrony. V obalu atomu nejsou žádné částice. Počet protonů a neutronů v jádře nemusí být stejný. Kladný iont vznikne odtržením protonu z obalu. Záporný iont má větší počet elektronů v obalu než protonů. Tělesa souhlasně zelektrovaná se přitahují. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Použité zdroje Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-246-5. s. 41 - 48 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.