Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období 2006 - 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak čelit korupci Principy a cíle Mgr. Jiří Dienstbier.
Advertisements

Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
vedoucí Oddělení boje s korupcí
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
MODRÁ ŠANCE pro korupci Výsledky plnění programu vlády Mirka Topolánka v oblasti boje s korupcí Zdroj: Materiál Topolánkovy vlády „Zpráva o plnění úkolů.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Boj proti korupci a lichvě
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
S bojem proti korupci to myslím vážně! Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Veřejnost proti korupci
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
KORUPCE PROBLÉM, KTERÝ UMÍME ŘEŠIT. KORUPCE-PROBLÉM, KTERÝ UMÍME ŘEŠIT K=M+D-VK K- korupce M- mocenský monopol D- nekontrolovaná diskrece VK- veřejná.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Protikorupční opatření v oblasti zadávání veřejných zakázek realizovaná v resortu Ministerstva vnitra.
Územní samospráva Kraje
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Sankční systém trestního práva Přednáška
Základy správního práva trestního
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Název vzdělávacího materiálu
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Etika veřejné sféry Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Novela zákona o střetu zájmů 09/2016
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období

STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ PROČ POTŘEBUJEME NOVOU STRATEGII ?  56 % populace ČR považuje úplatky za běžnou součást života (výzkum společnosti GfK – 9/2006)  ČR je v rámci EU řazena mezi státy s největší mírou korupce (dle hodnocení organizace TI – 9/2005)  ČR je na 1. místě v regionu střední a východní Evropy v růstu korupce v oblasti zadávání veřejných zakázek (dle studie Světové banky – 7/2006)  ČR se v roce 2005 umístila společně s Řeckem, Namibií a Slovenskem na 47.– 50. místě žebříčku Indexu vnímání korupce (CPI) sestaveném organizací TI (10/2005)

HLAVNÍ PŘÍČINY KORUPCE V ČR Mocenský monopol Mocenský monopol Nekontrolovatelný rozsah možností mocenského (správního) uvážení Nekontrolovatelný rozsah možností mocenského (správního) uvážení Nízká úroveň veřejné kontroly Nízká úroveň veřejné kontroly STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ

METODA ŘEŠENÍ Popis PROJEVŮ PROBLÉMU (SYMPTOMY) Popis PROJEVŮ PROBLÉMU (SYMPTOMY) Definice PŘÍČIN PROBLÉMU (DIAGNÓZA) Definice PŘÍČIN PROBLÉMU (DIAGNÓZA) Řešení PODSTATY PROBLÉMU (LÉČBA) Řešení PODSTATY PROBLÉMU (LÉČBA) STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ

HLAVNÍ PRINCIPY BOJE PROTI KORUPCI  PREVENCE  PRŮHLEDNOST  POSTIH STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ

PREVENCE Čím méně stát rozhoduje o životech občanů, tím menší je potřeba někoho korumpovat  Minimalizace státních regulací  Zásadní zjednodušení legislativy  Snížení prostředků přerozdělovaných státem  Debyrokratizace státní správy  Omezení počtu zvláštních procesních pravidel (univerzální správní řád)  Medializace a veřejné odsouzení případů korupčního jednání STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ

PRŮHLEDNOST Při zadávání veřejných zakázek, čerpání prostředků z veřejných rozpočtů a rozhodování o právech a povinnostech občanů  Zprůhlednění systému zadávání veřejných zakázek  Zprůhlednění systému čerpání prostředků z veřejných rozpočtů  Zvýšení transparentnosti rozhodování veřejné správy  Veřejná kontrola nad činností veřejných funkcionářů a jejich majetkovými poměry po dobu výkonu funkce  Elektronizace agend veřejné správy  Zřízení jednotné protikorupční linky STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ

POSTIH Zpřísnění trestů v trestním zákonu i v zákonu o střetu zájmů  Zvýšení trestů za prokázanou korupci změnou trestního zákona  Osobám odsouzeným za korupční jednání v souvislosti s veřejnými zakázkami, soutěžemi a dražbami bude vždy vedle trestu odnětí svobody či peněžitého trestu uložen i trest zákazu činnosti  Zavedení seznamu osob odsouzených za korupční jednání se zákazem účasti na veřejných zakázkách, tzv. „Černá listina“ STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ

 Zavedení principu odpovědnosti veřejných funkcionářů při správě majetku jako platí pro členy orgánů obchodních společností. Ten, kdo způsobí škodu, bude za ni ručit celým svým majetkem.  Zřízení specializovaných justičních orgánů se zaměřením na korupci

STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ Děkuji Vám za pozornost